Σεισμός Ζάκυνθος: Κατολισθήσεις στο Ναυάγιο, προειδοποίηση για μετασεισμό 5,8 Ρίχτερ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μετασεισμική ακολουθία στη Ζάκυνθο μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 6,4 Ρίχτερ.

Το πρώτο 24ωρο υπήρξαν δεκάδες μετασεισμοί, με αρκετούς από αυτούς να ξεπερνούν τα 4 Ρίχτερ, γεγονός που καθησυχάζει τους επιστήμονες οι οποίοι βλέπουν το φαινόμενο να βαίνει προς εκτόνωση.

Το νησί παρά τα 6,4 Ρίχτερ άντεξε, λόγω της θωράκισης των κτιρίων και πλέον όλοι έχουν στρέψει το βλέμμα τους στις αυτοψίες που είναι σε εξέλιξη, έτσι ώστε να ελεγχθούν όλα τα κτίρια τα οποία ενδεχομένως έχουν υποστεί κάποιες ρωγμές.

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας υποστήριξε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι αναμένουμε έναν ισχυρό μετασεισμό προκειμένου να πούμε ότι το φαινόμενο βαίνει σε εκτόνωση. «Για να είμαστε εντάξει με το φαινόμενο και σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα θα πρέπει να εκδηλωθεί ένας σεισμός της τάξεως 5,7 – 5,8 βαθμών. Είναι ένας ισχυρός σεισμός. Αλλά είναι και ένας σεισμός μικρότερος σε ενέργεια των 4,8 βαθμών. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επηρεαστούν οι υποδομές και τα κτίρια. Τον περιμένουμε αυτό τον μετασεισμό και όταν εμφανιστεί θα είμαστε σίγουροι ότι μπαίνουμε σε εκτόνωση», τόνισε ο κ. Λέκκας.
Κατολισθήσεις στην περιοχή του Ναυαγίου

Παράλληλα εξήγησε ότι στην περιοχή του ναυαγίου της Ζακύνθου ολόκληρες πλευρές έχουν αποκολληθεί και πέσει στην θάλασσα αλλάζοντας το χρώμα της. «Πετάξαμε με ελικόπτερο στην περιοχή του ναυαγίου. Πραγματικά οι κατολισθήσεις είναι πολύ μεγάλες. Ουσιαστικά συνεχίζεται το φαινόμενο που είχε ξεκινήσει πριν ένα μήνα περίπου. Είναι εντυπωσιακό το φαινόμενο ότι ολόκληρες πλευρές έχουν αποκολληθεί και πέσει στην θάλασσα. Έχουν αλλάξει το χρώμα της θάλασσας. Το έχουν κάνει ένα ανοιχτό μπλε που δείχνουν ότι έχουμε πολύ μεγάλες καταπτώσεις στην περιοχή του ναυαγίου», σημείωσε ο κ. Λέκκας

 

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα