Όταν η συγκάτοικος σου δεν θέλει να είστε φίλες, τι κάνεις;  

Τον τελευταίο καιρό νιώθω πολλά περίεργα ψυχικά. Βασικά το πρόβλημα μου είναι μια κοπέλα με την οποία μένουμε μαζί. Από πάντα τη συμπαθούσα και γενικά τη νοιαζόμουν. Η κοπέλα είναι νορβηγίδα οπότε έχουμε διαφορετικό τρόπο σκέψης. Πριν κάποιους μήνες αποφασίσαμε να νοικιάσουμε ένα σπίτι μαζί για να έρχεται πιο οικονομικά συν ότι το θέλαμε. Όμως στην πορεία έδειξε κάτι διαφορετικό από ό,τι είχα καταλάβει.

Αρχικά είχαμε θέματα με την επικοινωνία. Ήταν δύσκολο να μιλήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο και καθόταν πολλές ώρες στο δωμάτιο. Οπότε δεν είχαμε  ιδιαίτερη επικοινωνία αλλά ήμασταν σαν ξένες. Αυτό με έκανε να νιώθω χάλια. Βέβαια μετά από κάποιους μήνες μιλήσαμε γι’ αυτό και παραδέχτηκε ότι δεν ανοίγετε εύκολα και κρατάει πράγματα μέσα της. Τέλος πάντων. Το θέμα λύθηκε. Είμαστε κάπως καλύτερα, αλλά γενικά τυπικά στο σπίτι θα μιλήσουμε, αλλά έξω από το σπίτι δεν κάνουμε παρέα. Όχι ότι εγώ δεν θέλω αλλά δεν το έχει προτείνει και η ίδια ποτέ οπότε νιώθω σαν να μην με θέλει.

Δεν ξέρω αλλά ώρες-ώρες νιώθω ότι πνίγομαι όταν είναι σπίτι. Δεν θέλω να το νιώθω αυτό αλλά έτσι νιώθω. Νιώθω ότι έχει κάτι μαζί μου και τα συζητάει στο τηλέφωνο με άλλους. Την τελευταία φορά την κέρασα παγωτό γιατί έτσι ένιωσα. Απλά μου βγήκε και της έκανε τόσο εντύπωση. Μάλιστα μου είπε: «Γιατί είσαι τόσο καλή μαζί μου»; «Έμεινα» με την ερώτηση και της είπα ότι απλά κάνω ό,τι νιώθω. Από αυτή την ερώτηση κατάλαβα ότι γενικά δεν δίνει σαν άνθρωπος, ούτε σκέφτεται τον άλλο.

Δεν είναι κακή κοπέλα αλλά δεν ξέρω. Με μπερδεύει. Κάτι που έκανε και με έκανε έξω φρενών και από τότε νιώθω ότι δεν θέλω να την βλέπω είναι ότι είχαμε πει να καθαρίσουμε το σπίτι μια μέρα. Ήταν στο σπίτι , στο δωμάτιο της. Πέρναγε η ώρα και δεν βγήκε να καθαρίσουμε. Λέω τι στο καλό; Την πήρε ο ύπνος; Τελικά ξεκίνησα μόνη μου και το ξέρω ότι ήταν λάθος αλλά το έκανα γιατί το σπίτι ήταν χάλια. Και αφού σχεδόν είχα τελειώσει βγαίνει έξω και μου λέει: «Ήμουν λίγο χάλια σήμερα. Είναι από αυτές τις άσχημες ημέρες του μήνα». Πολύ χαλαρή σαν να μην τρέχει τίποτα. Υπάρχει κάτι να κάνω να καθαρίσω που δεν το έχεις κάνει ήδη; Εκεί ένιωσα ότι είχε καταλάβει ότι καθαρίζω και δεν βγήκε καν έξω να πει να το κάνουμε άλλη μέρα γιατί δεν ήταν καλά. Ένιωσα ότι ούτε με σεβάστηκε και με εκμεταλλεύτηκε. Από τότε έχω πολύ θυμό μέσα μου. Έχω πληγωθεί. Δεν ξέρω πως να το αντιμετωπίσω όλο αυτό και γενικά να μην με νοιάζει γι’ αυτήν. Και να λέει κάτι για μένα ας λέει. Είναι κάτι λάθος που νιώθω έτσι;  Ευχαριστώ πολύ.

Στο ερώτημα απαντά η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/Ψυχολόγος Αγγελική Καβαλλιεράτου:

Καλησπέρα και ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Γενικότερα μια συγκατοίκιση σε κάθε περίπτωση δεν είναι εύκολη διαδικασία, ειδικά με ένα πρόσωπο που δεν γνωρίζουμε καλά. Καταλαβαίνω πως δυσκολεύεστε με αυτή σας την επιλογή, αλλά ακούγεται αρκετά πιο πολύπλοκο από το ότι πιέζεστε με την παρουσία της συγκατοίκου σας.

Η αδιαφορία ή η έλλειψη σεβασμού και προσοχής είναι αρκετά πιο σημαντικά σε προσωπικό επίπεδο, πέρα από τις ευθύνες μιας συγκατοίκησης. Είναι απόλυτα λογικό να αισθάνεστε έτσι. Βέβαια είναι αρκετά περίπλοκο ως προς τη διαχείριση. Θα σας πρότεινα μια συζήτηση με τη συγκάτοικό σας, στην οποία να της εκφράσετε το πώς αισθάνεστε με κάποιες συμπεριφορές της και να της προτείνετε να μπουν κάποια συγκεκριμένα πλαίσια συνεργασίας και από τις δύο.

Παρόλα αυτά, μέσα από το συγκεκριμένο θέμα που σας απασχολεί σας επισήμανε η συγκάτοικός σας με μια ερώτηση «γιατί τα κάνεις όλα αυτά;» και ενδεχομένως, αυτός να είναι ο τρόπος που  λειτουργείτε γενικά, να είστε αρκετά ανοιχτή προς τους ανθρώπους γύρω σας και ίσως αυτό να φέρνει και απογοήτευση από ορισμένες αντιδράσεις των άλλων, όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση με την συγκάτοικό σας.

Φαίνεται πως είναι αρκετά πιο βαθύ το θέμα που αναφέρετε γιατί περιέχει μέσα του το θέμα των σχέσεων με τους ανθρώπους γύρω μας, τον δικό μας ρόλο και συναισθήματα που μας προκαλούν διάφορες αντιδράσεις.

Μια συζήτηση σε πρώτο επίπεδο ενδεχομένως να βοηθούσε αρκετά. Έπειτα θα ήταν χρήσιμο εάν σας ενδιαφέρει να συμβουλευτείτε και κάποιο ψυχολόγο για να δείτε πιο αναλυτικά τον εαυτό σας μέσα σε τέτοιες καταστάσεις και να αξιολογήσετε εκ νέου κάποιες συμπεριφορές.

Για οτιδήποτε θελήσετε είμαι στη διάθεσή σας.

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
BSc Ψυχολόγος
MSc Κλινική και Κοινοτική Ψυχολόγος
6983433267
[email protected]
www.aggelikikavallieratou.com

Σχετικά άρθρα