Γονείς σε αδιέξοδο: Μήπως σας κακοποιεί συναισθηματικά το παιδί σας;

Νιώθετε θυμό ή απόγνωση για τον τρόπο με τον οποίο σας φέρεται το ενήλικο παιδί σας; Νιώθετε ότι χάνετε τον εαυτό σας σε συγκρουόμενες σκέψεις και συναισθήματα για εκείνον ή για εκείνη (στοργή έναντι οργής); Νιώθετε απίστευτα μόνοι όταν σκέφτεστε ότι τα άλλα παιδιά φέρονται με σεβασμό και αγάπη στους γονείς τους, σε πλήρη αντίθεση με τη δική σας περίπτωση;

«Καθοδηγώντας 30 χρόνια του γονείς ενήλικών παιδιών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην οριοθέτηση των σχέσεών τους ή στην μεταξύ τους επικοινωνίας, έχω δει τόσους και τόσους γονείς που είναι λες και φέρουν επάνω τους μία ταμπέλα που γράφει «Χτύπα με». Είναι λες και η απογοήτευση του ενήλικου παιδιού για την πορεία της ζωής τους ή η ντροπή που αισθάνεται για τις αποτυχίες τους να σκάνε σαν κύμα πάνω στον κυματοθραύστη που δεν είναι άλλος από τον γονέα», αναφέρει ο Δρ. Jeffrey Bernstein στο Psychology Today.

Ο ίδιος καθορίζει τα τρία σημάδια τα οποία δείχνουν ότι ένας γονέας υφίσταται συναισθηματική κακοποίηση από το ίδιο του το παιδί:

Αδικαιολόγητες κατηγορίες

Ο τρόπος σκέψης που έχει διαμορφώσει το ενήλικο παιδί του ωθούν να κατηγορεί επίμονα τους γονείς του για όλα του τα προβλήματα, αρνούμενο να παραδεχτεί ότι φέρει το ίδιο κάποια ευθύνη. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις τα άτομα καθοδηγούνται από νοητικές στρεβλώσεις και χρησιμοποιούν τους γονείς τους ως «σάκους του μποξ» για να διοχετεύσουν τον θυμό τους. Δυστυχώς, πολλοί γονείς πιστεύουν πραγματικά ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την έλλειψη επιτυχίας του ενήλικου παιδιού τους, αλλά και για την αδυναμία του να διατηρήσει την ανεξαρτησία του ως ενήλικος. Η σκέψη «Αν είχα προσπαθήσει περισσότερο ή αν είχα κάνει άλλες επιλογές, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά», τους οδηγεί σε λανθασμένα και επίπονα συμπεράσματα.

Χειραγώγηση

Σε αρκετές περιπτώσεις, ενήλικα παιδιά, που εκσφενδονίζουν άδικες προς τους γονείς τους, φτάνουν στο σημείο να τους απειλήσουν ότι θα κάνουν κακό στον εαυτό τους. Παιδιά με διαστρεβλωμένες απόψεις, που σε πολλές περιπτώσεις συνεχίζουν να ζουν με τους γονείς τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε τακτική χειραγώγησης για να κάνουν τους γονείς τους να αισθανθούν υποχρεωμένοι να τους συντηρούν και να τους υποστηρίζουν απ’ άπειρον. Οι γονείς με τη σειρά τους φέρνουν στο μυαλό τους τις όμορφες στιγμές με τα παιδιά, όταν αυτά ήταν μικρά, και ονειρεύονται ότι μια μέρα αυτές θα επιστρέψουν…

Συνεχής κριτική

Η κριτική είναι επίσης μία κοινή τακτική. Το ενήλικο παιδί θα αναφέρει ξανά και ξανά ότι ο γονιός φέρθηκε καλύτερα στο άλλο παιδί της οικογένειας, αν υπάρχει, και θα στηλιτεύσει τον τρόπο με τον οποίο ο γονιός χειρίστηκε καταστάσεις του παρελθόντος, σε θέματα οικονομικά, οικογενειακά, επαγγελματικά κτλ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αν ο γονέας αντιδράσει, το παιδί θα προσπαθήσει να τον κάνει να αμφιβάλλει για τις μνήμες εκείνης της περιόδου ή θα τον κατηγορήσει ότι αντιδρά υπερβολικά στην παραμικρή νύξη.

Το συμπέρασμα

Εάν αναγνωρίζετε κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές στη σχέση σας με το ενήλικο σας παιδί, είναι βασικό να μην τις αποδέχεστε ως «κανονικές». Αυτές οι συμπεριφορές είναι ενδεικτικές συναισθηματικής και ψυχολογικής κακοποίησης. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι έχουν ταυτίσει την κακοποίηση με τη σωματική βία, αφήνοντας τέτοιου είδους συμπεριφορές να διαιωνίζονται.

Θυμηθείτε ότι δεν είναι ποτέ αργά να θέσετε σε μία νέα βάση τη σχέση σας με το ενήλικο παιδί σας, αν θεωρείται ότι αυτή είναι προβληματική. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει το «ποτέ δεν είναι αργά». Από εκεί και περά είναι σημαντικό να πείσετε τον εαυτό σας ότι κάθε ενήλικος άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τις πράξεις και τη μοίρα του…

Με πληροφορίες από το PsychologyToday

Σχετικά άρθρα