Απουσία πατρικής φιγούρας: Πώς επηρεάζει τη σχέση μητέρας-γιου;

Δεν είχα ποτέ πατρική φιγούρα και δεν υπάρχει κάποιος ώστε να τα συζητήσω αυτά! Επίσης η μητέρα μου πότε δεν με έχει ρωτήσει για κανένα σύντροφο και όποτε κάνει σχέσεις τους φέρνει μέσα στο σπίτι η φεύγει αυτή και πηγαίνει να τους συναντήσει κρυφά και αυτό με ενοχλεί που δεν είναι ειλικρινής μαζί μου και κάνει ορισμένα πράγματα χωρίς να έχει υπόψιν τη γνώμη μου…

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Μάριος Πάππας

Σίγουρα η απουσία πατρικής φιγούρας έχει παίξει σημαντικό ρόλο ώστε να έχει αναπτυχθεί μια υπερτροφική σχέση με τη μητέρα σου ως μοναδικό σημείο αναφοράς για εσένα.

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιο άλλο υγιές αντρικό πρότυπο στον οικογενειακό ή κοινωνικό σου περίγυρο το οποίο να σου αποπνέει εμπιστοσύνη. Αν υπάρχει θα ήταν εκείνο το πρόσωπο που θα μπορούσες να συζητάς για κάποια θέματα που σε απασχολούν και η μητέρα σου δεν μπορεί να σε καλύψει.

Αυτό που διακρίνω είναι μια δυσπιστία προς την μητέρα σου και ίσως αυτό να είναι και δικαιολογημένο από μέρους σου, καθώς και εκείνη δείχνει με τον τρόπο που συμπεριφέρεται είτε να μην σε εμπιστεύεται είτε να μην υπολογίζει την γνώμη σου παρόλο που είσαι σε μια ηλικία που θα μπορούσες να δείξεις κατανόηση σε κάποια πράγματα αλλά και να τα αποδεχτείς πιο εύκολα μέσα από ειλικρινή διάλογο.

Από την άλλη ίσως όλη αυτή η στάση της να είναι αντανάκλαση των δικών της συναισθηματικών δυσκολιών και να μην επενδύει πραγματικά στις σχέσεις που κάνει ώστε να σε εμπλέξει πιο πολύ σε αυτές.

Θα πρότεινα αν δεν το έχεις κάνει ως τώρα να τις εκφράσεις το πώς σε κάνει να αισθάνεσαι η στάση της απέναντι σου σε αυτό το θέμα και ότι έχεις την ανάγκη να υπολογίζει περισσότερο στη γνώμη σου. Μην το κάνεις με το χαρακτηρισμούς για εκείνη και τη συμπεριφορά της γιατί αυτό δεν θα βοηθήσει. Εστίασε στο κομμάτι του πώς σε κάνει εσένα να νιώθεις όλο αυτό.

Μάριος Παππάς

Ψυχολόγος

[email protected]

 

Σχετικά άρθρα