Η 39χρονη Ρένα ρωτά

Μόλις γέννησα και τα άκρα μου είναι ακόμα πρησμένα και με πονάνε. Φοβάμαι για οστεοαρθρίτιδα…

Μετά από καισαρική και θηλασμό, έχω παρατηρήσει πρήξιμο τόσο στα δάχτυλα των χεριών, όσο και στα κάτω άκρα. Επίσης, παρατηρώ ότι μαγκώνουν τα δάκτυλά μου. Μήπως έχω οστεοαρθρίτιδα;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Γιώργος Παπαδημητρίου, Χειρουργός-Ορθοπεδικός

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η περίοδος, μετά την κύηση και τον τοκετό, είναι αρκετά επίπονη για μια μητέρα, μιας και μαζί με τις αλλαγές στη σωματοδομή, θα πρέπει να διαχειριστεί και τη φροντίδα του νεογέννητου  με δύσκολα ωράρια κ.α.

Ο θηλασμός, δε, απαιτεί εκτός από σωστή διατροφή και αναπλήρωση ασβεστίου.

Σε ό, τι αφορά τους πόνους στις αρθρώσεις θα πρότεινα οπωσδήποτε έναν κλινικό έλεγχο από ιατρό, για να αποφασίσει εκείνος αν και ποιες εξετάσεις θα πρέπει να κάνετε.

Σε ό, τι αφορά τον αντίχειρα που μαγκώνει και εκτινάσσεται, το πιο πιθανό είναι να έχετε εκτινασσόμενο αντίχειρα που σημαίνει ότι ίσως θα χρειαστεί μια μικρο-επέμβαση.

Για οποιαδήποτε αγωγή, είτε με συμπληρώματα διατροφής είτε με φάρμακα, θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τον ιατρό σας για το αν επιτρέπονται κατά τη γαλουχία.

Γιώργος Παπαδημητρίου

Χειρουργός-Ορθοπεδικός

Επιμελητής «Ιατρικού Κέντρου Αθηνών» – Κλινική Π. Φαλήρου

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X