Ενδομητρίωση: 5 «μύθοι» για την πάθηση που απειλεί κάθε γυναίκα!

Η λέξη «ενδομητρίωση» έγινε ιδιαίτερα γνωστή τα τελευταία χρόνια, καθώς η εμφάνισή της έγινε ολοένα και πιο συχνή με πολλές γυναίκες να ταλαιπωρούνται από την πάθηση αυτή.

Εξάλλου, σύμφωνα με τους ειδικούς, 1 στις 10 γυναίκες σε ηλικία αναπαραγωγής θα υποφέρει στη ζωή της από την ενδομητρίωση.

Παράλληλα, όμως, με τη… διάδοση της ενδομητρίωσης κυκλοφορούν και αρκετοί «μύθοι» σχετικά με την όχι και τόσο σπάνια αυτή πάθηση, που μπορεί να αποπροσανατολίσουν τις γυναίκες, που τις αφορά το πρόβλημα αυτό.

Ας δούμε, όμως, μαζί ποιοι είναι αυτοί οι «μύθοι» γύρω από την ενδομητρίωση:

Δεν είναι αντιμετωπίσιμη

Σε πολλές περιπτώσεις υποστηρίζεται η άποψη ότι δεν υπάρχει θεραπεία για την ενδομητρίωση, με πολλούς ειδικούς της υγεία να υποστηρίζουν την άποψη αυτή. Το γεγονός, όμως, είναι ότι υπάρχουν πολλοί συντηρητικοί τρόποι αντιμετώπισής της, με το ζήτημα των πόνων και της υπογονιμότητας να κουράρονται ανάλογα με την περίπτωση.

Αρκεί μια επέμβαση

Εφόσον επιλέξετε να θεραπεύσετε την ενδομητρίωση χειρουργικά, τότε θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Αν και για κάποιες γυναίκες, η επιλογή αυτή τις ηρεμεί για μερικά χρόνια, άλλες η επέμβαση μπορεί να τους προκαλέσει αλλαγή στη μορφή της μήτρας. Στην πραγματικότητα, η χειρουργική επέμβαση δεν διορθώνει το πρόβλημα της ενδομητρίωσης.

Είναι λύση η εγκυμοσύνη

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι πόνοι υποχωρούν μιας και δεν υπάρχουν τα συμπτώματα της περιόδου.

Όμως, το θέμα είναι ότι όταν γεννήσει, οι πόνοι κατά πάσα πιθανότητα θα επανέλθουν, από τη στιγμή που οι ορμόνες θα βρουν ξανά τις ισορροπίες τους. Ούτε η αιτία της ενδομητρίωσης είναι γνωστή, αλλά ούτε και η θεραπεία της, προς το παρόν τουλάχιστον.

Υστερεκτομή εναντίον ενδομητρίωσης

Η ενδομητρίωση ορίζεται από την παρουσία της επένδυσης της μήτρας έξω από την κοιλότητά της, σε διαφορετικά όργανα.

Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ολόκληρης ή μέρους της μήτρας, της υστερεκτομής, μπορεί να προταθεί ως λύση για τις γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση. Αλλά είναι το ενδομήτριο, και όχι η μήτρα, που προκαλεί τον πόνο. Υπάρχουν, λοιπόν, και άλλες τεχνικές που πρέπει να δοκιμάσετε, πριν περάσετε μια τέτοια ριζική διαδικασία.

Ο πόνος εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου

Οι περισσότεροι συνδέουν την ενοδμητρίωση με την περίοδο. Αυτό όντως συμβαίνει, όμως κατά τα πρώτα στάδια της νόσου. Ωστόσο, καθώς η ενδομητρίωση αναπτύσσεται και εξαπλώνεται, η φλεγμονή γίνεται πιο ενεργή, τα επηρεασμένα όργανα αναπτύσσουν ίνωση και παραμορφώσεις και τα νεύρα και οι μύες αρχίζουν να τεντώνουν. Αυτό προκαλεί πόνο εκτός των περιόδων οι οποίοι, χωρίς θεραπεία, μπορεί τελικά προκαλέσουν χρόνιο πυελικό άλγος.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Σχετικά άρθρα