ΑΕΙ-ΤΕΙ: Όταν οι γονείς δεν εγκρίνουν τη σχολή που πέρασε το παιδί τους…

Ο άντρας μου θέλει να ξαναδώσει ο γιος μας εξετάσεις γιατί πέρασε σε ΤΕΙ και το θεωρεί άχρηστο το ΤΕΙ. Ο γιος μου όμως δεν θέλει να ξαναδώσει εξετάσεις κι είναι πολύ ευχαριστημένος που πέρασε και θέλει να πάει να σπουδάσει.
Έχουμε νοικιάσει και σπίτι αλλά ο άντρας μου κάθε μέρα του λέει να ξαναδώσει.

Η απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας

Ο γιος σας είναι ευχαριστημένος που πέρασε στην συγκεκριμένη σχολή και είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις σπουδές του.  σεβασμός της απόφασής του είναι ένας καλός τρόπος για να του δείξετε ότι τον θεωρείτε νεαρό ενήλικα.
Προκειμένου να γίνει ο έφηβος ένας νεαρός ενήλικας πρέπει να έχει την ευκαιρία να λάβει σημαντικές αποφάσεις και να αισθάνεται ότι οι γονείς του θα τις σεβαστούν. Εάν κάτω από την πίεση των γονέων ο νέος απλώς επιλέξει αυτό που εκείνοι επιθυμούν τότε εμποδίζεται η ευκαιρία να ωριμάσει και να πάρει σοβαρές αποφάσεις καθώς και να επιτύχει έναν από τους σημαντικούς στόχους της εφηβείας, τον προσδιορισμό της επαγγελματικής του ταυτότητας.

Η επιλογή επαγγελματικού προσανατολισμού είναι πολύ σημαντικό βήμα, και οι νέοι έχουν την ανάγκη να αισθάνονται ότι έχουν την ενθάρρυνση και τη συμμετοχή των πιο σημαντικών ανθρώπων, δηλαδή των γονέων τους.
Είναι σημαντικό, οι γονείς, να τους βοηθάμε να εξετάζουν το θέμα σφαιρικά. Οι νέοι έχουν ανάγκη να ακούσουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να κάνουν δοκιμές και έπειτα να αλλάξουν κατεύθυνση. Δεν πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν αποτύχει ή ότι έχασαν χρόνο, αν η πρώτη σχολή δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους. Το γεγονός αυτό αποτελεί θαυμάσια ευκαιρία για τους γονείς να μάθουν στους νέους ότι κάθε εμπειρία είναι πολύτιμη και ότι σημασία έχει να συνεχίσουν να αναζητούν το επάγγελμα που τους ταιριάζει.

Γιάννα Αγγελάκου

Κοινωνική Λειτουργός – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Μail:[email protected]
Τηλ: 6982160384, 2731027590

Σχετικά άρθρα