5 σπάνιες παθήσεις που μπορεί να αποβούν μοιραίες!

Αναμφίβολα, ο αριθμός των παθήσεων από τις οποίες μπορεί να πάσχει κανείς είναι αρκετά μεγάλος. Άλλες παθήσεις είναι πιο γνωστές, άλλες πάλι όχι και τόσο, με αποτέλεσμα ακόμα κι όταν κάποιος έχει τα σχετικά συμπτώματα, να μην μπορεί να πάρει ξεκάθαρη απάντηση από τον γιατρό του για το τι ακριβώς του συμβαίνει.

Ας δούμε, όμως, μαζί 5 σπάνιες παθήσεις που μπορεί να έχεις και οι οποίες, σε κάποιες περιπτώσεις, είναι πιθανό να αποβούν ακόμα και μοιραίες:

Το «Σύνδρομο του Μεθυσμένου»

Πρόκειται για αυτοάνοσο, το οποίο αφορά σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν όλα τα… συμπτώματα του μεθυσμένου, αλλά και το hangover της επόμενης ημέρας, χωρίς να πιούν ούτε μια σταγόνα αλκοόλ.

Η πιο… επιστημονική της ονομασία είναι σύνδρομο εντερικής ζύμωσης, όπου με απλά λόγια το σώμα παράγει το δικό του αλκοόλ! Σύμφωνα, πάντως, με τους ειδικούς τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα από τη συγκεκριμένη αιτία δεν ξεπερνάνε ποτέ τα φυσιολογικά όρια. Συχνά, συνοδεύεται από χρόνια κόπωση, ζαλάδες και ναυτίες χωρίς προφανή λόγο.

Το «Σύνδρομο της Ξένης Προφοράς»

Εάν ξυπνήσεις μια μέρα και διαπιστώσεις ότι μιλάς μια άλλη γλώσσα ή κάτι που θυμίζει ελληνικά, θα πρέπει να ανησυχήσεις και άμεσα να συμβουλευτείς τον γιατρό σου, μιας και μάλλον δεν έγινε ξαφνικά πολύγλωσση!

Το σύνδρομο αυτό αφορά στη βλάβη που υφίστανται συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύτταρα. Συγκεκριμένα δυσκολεύεσαι να μιλήσεις καθαρά, το οποίο προκύπτει από βλάβη στα μέρη του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τον συντονισμό του λόγου.

Ειδικότερα, ακούγεσαι σαν να έχεις μια ξενική προφορά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αιτία αυτού του φαινομένου μπορεί να είναι κάποιο ελαφρύ εγκεφαλικό ή ένα εγκεφαλικό τραύμα που πιθανώς να μην έχει υποπέσει στην αντίληψή σου.

Χαρακτηριστική είναι η καταγεγραμμένη περίπτωση Ισπανού ασθενούς, ο οποίος βρέθηκε να μιλάει Ουγγρικά.

Το «Σύνδρομο Οσμής Ψαριού»

Εάν ιδρώνεις και ο ιδρώτα σου μυρίζει… ψαρίλα, τότε πάσχεις από το σύνδρομο αυτό. Η επιστημονική του εξήγηση είναι η ύπαρξη της τριμεθυλαμινουρίας. Πρόκειται για μια πάθηση, που εμφανίζεται σε άτομα που έχουν συγκεκριμένες μεταλλάξεις του γονιδίου FMO3.

Αυτό το γονίδιο δίνει εντολή στο σώμα να παράγει τα ένζυμα που διασπούν οργανικές ενώσεις, όπως η τριμεθυλαμίνη.

Η ένταση της δυσάρεστης οσμής μπορεί να διαφέρει χρονικά, αλλά και μεταξύ των ατόμων. Ωστόσο, η φύση αυτής της κατάστασης συνήθως έχει σοβαρό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή του ατόμου και στην ψυχική του υγεία.

Το «Σύνδρομο Οικογενούς Αϋπνίας»

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ανεπαρκής ή κακής ποιότητας ύπνος μπορεί να επηρεάσει όλες τις πτυχές της ζωής και της ευημερίας ενός ατόμου, από τη σωματική του υγεία μέχρι την ψυχική του υγεία. Η θανατηφόρα οικογενειακή αϋπνία είναι μια εκφυλιστική διαταραχή του εγκεφάλου για την οποία δεν υπάρχει σήμερα καμία θεραπεία.

Ενώ οι περισσότεροι από εμάς μπορούν να κάνουν τις κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής για να βελτιώσουν την υγιεινή του ύπνου και να αποφύγουν τις επιπτώσεις της στέρησης ύπνου, λίγοι άνθρωποι, δυστυχώς, αντιμετωπίζουν μια σπάνια κατάσταση γνωστή ως θανατηφόρα οικογενειακή αϋπνία.

Αυτή η κατάσταση είναι μια γενετική εκφυλιστική διαταραχή του εγκεφάλου στην οποία ένα άτομο θα αντιμετωπίσει όλο και πιο σοβαρές μορφές αϋπνίας, που τελικά θα οδηγήσουν σε σημαντική σωματική και πνευματική επιδείνωση.

Επιπλέον, η θανατηφόρα οικογενειακή αϋπνία μπορεί να επηρεάσει το αυτόνομο νευρικό σύστημα, τον «αυτόματο πιλότο» μας, που ρυθμίζει τις διαδικασίες, όπως η αναπνοή, ο καρδιακός ρυθμός και η θερμοκρασία του σώματος.

Στην θανατηφόρα οικογενειακή αϋπνία, οι πρωτεΐνες που έχουν υποστεί βλάβη συσσωρεύονται στον θάλαμο, μια περιοχή του εγκεφάλου που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ικανότητα του ατόμου να μετακινείται και να αισθάνεται.

Αυτό προκαλεί βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα και οδηγεί στα σοβαρά σωματικά και διανοητικά συμπτώματα, οδηγώντας στην κατάσταση αυτή.

Το «Σύνδρομο του Πρωτέα»

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μια πολύ σπάνια πάθηση, διαφορετικοί τύποι ιστών – οστών, δέρματος, αλλά και ιστού οργάνων ή αρτηριών – αυξάνονται δυσανάλογα.

Η κατάσταση αυτή έχει γενετικές αιτίες, αν και δεν γεννάται γενετικά. Αντίθετα, προκύπτει από μια μετάλλαξη στο γονίδιο AKT1, που εμφανίζεται τυχαία στη μήτρα.

Μπορεί να μην υπάρχουν ορατά σημάδια της παρουσίας του συνδρόμου του Πρωτέα κατά τη γέννηση, καθώς η υπερανάπτυξη των ιστών εμφανίζεται τυπικά στην ηλικία των 6 έως 18 μηνών. Η κατάσταση γίνεται σταδιακά χειρότερη με το χρόνο.

Το σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει μια σειρά άλλων προβλημάτων υγείας, όπως η διανοητική αναπηρία, η κακή όραση, οι επιληπτικές κρίσεις, καθώς και οι μη καρκινικοί όγκοι, αλλά και η βαθιά φλεβική θρόμβωση.

Με πληροφορίες από medicalnewstoday.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Έχω υγρό στον πνεύμονα. Πόσο σοβαρό είναι;

Μεταβολικό Σύνδρομο: Οι 4 θανατηφόρες παθήσεις του και τα ανησυχητικά συμπτώματα

Καρκίνος στο αίμα: Ποιο σύνδρομο απειλεί τον μυελό των οστών;

 

Σχετικά άρθρα