Εγκεφαλικό επεισόδιο: Πώς συνδέεται με τα επίπεδα σιδήρου σου;

Ο κίνδυνος εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου – ιδιαίτερα αυτού που προκύπτει από θρόμβο αίματος ή άλλο «εμπόδιο» που ταξιδεύει από την καρδιά – φαίνεται να είναι μεγαλύτερος σε άτομα που έχουν υψηλότερα επίπεδα σιδήρου, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

Συγκεκριμένα, μια νέα έρευνα ανακάλυψε τη σχέση μεταξύ των αυξημένων επιπέδων σιδήρου και του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασαν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα για τα οποία είχαν πληροφορίες για τα επίπεδα σιδήρου τους και αν είχαν γενετικές διαφορές, που στην πορεία αλλοίωσαν την κατάσταση των επιπέδων σιδήρου στον οργανισμός τους.

Από την έρευνα αυτή προέκυψαν στοιχεία, που υποδηλώνουν ότι τα άτομα εκείνα με «γενετικώς καθορισμένα» υψηλότερα επίπεδα σιδήρου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης

Μάλιστα, ειπώθηκε ότι αυτά τα υψηλά επίπεδα σιδήρου αυξάνουν και τον κίνδυνο θρόμβωσης, που μπορεί να οδηγήσει σε εμβολή.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι παθαίνουν εγκεφαλικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι πιο συνηθισμένη μορφή τους είναι τα ισχαιμικά επεισόδια, όταν ένα αγγείο στις αρτηρίες φράζει τη δίοδο του οξυγόνου προς τον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές επισημαίνουν την χρησιμότητα του σιδήρου για τον οργανισμό, καθώς είναι το στοιχείο εκείνο, μέσω του οποίου μεταφέρεται το οξυγόνο στα κύτταρα.

Αναλύοντας το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε, οι ερευνητές σημείωσαν ότι σε όσους υπήρχαν υψηλά ποσοστά σιδήρου στον οργανισμό, παρατηρήθηκε μια συγκεκριμένη τροποποίηση στο DNA τους.

Με πληροφορίες από medicalnewstoday.com

Διαβάστε περισσότερα

Χαμηλός σίδηρος στις γυναίκες: Σημάδια και κίνδυνοι

 

 

Σχετικά άρθρα