Το παιδί σας δεν λέει «ευχαριστώ»: Πώς να του διδάξετε την ευγένεια;

Ένα παιδί μπορεί να μάθει να είναι ευγενικό από πολύ μικρή ηλικία. Μυείται στην ευγένεια και τους κανόνες της παρατηρώντας τους γονείς του. Στη συνέχεια όταν αρχίζει να μιλάει, αρχίζει και να χρησιμοποιεί τις λέξεις “ευχαριστώ”, “παρακαλώ”…

Ωστόσο η εκμάθηση της ευγένειας απαιτεί υπομονή και χρειάζεται να υπενθυμίζεις συχνά στο παιδί σου να χρησιμοποιεί κάποιες μαγικές λέξεις! Γενικότερα, το αντανακλαστικό της ευγενικής συμπεριφοράς κατακτάται στην ηλικία των 4 ετών.

Tips για να διδάξετε στο παιδί σας την ευγένεια πιο εύκολα:

  • Μην ξεχνάτε ποτέ ότι είστε το παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά σας! Αν εσείς φέρεστε ευγενικά, το παιδί θα έχει τη φυσική τάση να σας μιμηθεί.
  • Να το επιβραβεύετε όταν αυθόρμητα φέρεται ευγενικά
  • Παίξτε παιχνίδια ρόλων. Για παράδειγμα παίξτε ότι βρίσκεστε στο ταμείο του σούπερ μάρκετ: εσείς κάνετε τον ταμία και το παιδί πληρώνει. Θα πρέπει να μην ξεχάσει να εφαρμόσει τους κανόνες καλής συμπεριφοράς.
  • Δείξτε του τα αποτελέσματα της καλής του συμπεριφοράς. Για παράδειγμα: παραχώρησε τη θέση του στο λεωφορείο σε μία έγκυο. Πείτε του: “Δες το χαμόγελο στο πρόσωπό της που της έδωσες τη θέση σου για να κάτσει”.
  • Διαβάστε μαζί βιβλία με θέμα την ευγένεια. Τα παιδιά έχουν την τάση να ταυτίζονται με τον… καλό της ιστορίας. Δεν θα ταυτιζόταν ποτέ με τον κύριο Αγενή!

Τι να κάνετε όταν το παιδί σας δεν φέρεται ευγενικά;

Όταν το παιδί σας δεν φέρεται με ευγένεια, προσπαθήστε να του εξηγήσετε με ήρεμο τρόπο πόσο σημαντικό είναι να είναι ευγενικός και αρνηθείτε να κάνετε αυτό που σας ζητάει αν δεν σας το ζητήσει ευγενικά.

Μπροστά σε ξένους, θυμίστε του ότι πρέπει να χαιρετήσει και αν συνεχίζει να μην το κάνει, δώστε του να καταλάβει ότι δεν συμφωνείτε με τη συμπεριφορά του. Ωστόσο, είναι καλό να το δικαιολογήσετε σε τρίτους, λέγοντας πως σήμερα δεν ήταν σε καλή διάθεση…

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από naitreetgrandir.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σεβασμός, ευγένεια, ηθική: Πώς να τα διδάξεις στο παιδί σου

Πόσο σημαντικά είναι τα χάδια για την συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού;

7 λόγοι για να συζητάτε με τα παιδιά σας

Γονείς – Παιδιά: Οι 10 «χρυσοί» κανόνες του… παιχνιδιού

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα