Κάνουμε πολλή παρέα αλλά δεν λέει σε μένα τα μυστικά της. Τι κάνω λάθος;

Κάνω εδώ και ένα χρόνο πολλή παρέα με μία κοπέλα που όταν τη γνώρισα ήταν ήδη ενταγμένη σε μία παρέα κολλητών. Στην αρχή ήμασταν πολύ δεμένες για ενάμιση μήνα περίπου και μετά όταν της έλεγα να βγούμε μου έλεγε ότι τις περισσότερες φορές θα βγαίνει με τις κολλητές της. Έκανα υπομονή και το δέχτηκα χωρίς να μαλώσουμε.

Μετά από λίγους μήνες άρχισαν να μην κάνουν τόσο στενή παρέα διότι η “φίλη” μου απομακρύνθηκε από τα κορίτσια επειδή ήρθε στη ζωή της πριν λίγο καιρό μία άλλη φίλη η οποία μέσα σε ένα μήνα έγινε κολλητή της (η άλλη κοπέλα είχε ανά διαστήματα μία κολλητή με την οποία μετά από λίγο καιρό μάλωνε και πήγαινε στην επόμενη).

Από τότε επειδή ούτε η μία ούτε η άλλη είχαν άλλη παρέα στο σχολείο είναι συνέχεια οι δυο τους και αισθάνομαι πως είμαι 2η και μου ζητάει να βγαίνουμε όποτε αυτή δεν έχει να βγει. Επίσης ενώ γνωριζόμαστε τόσο καιρό και κάναμε τόσο παρέα έμαθα από άλλους πως δε μου είχε πει βασικά πράγματα γι’ αυτήν ενώ η πρόσφατη κολλητή της τα ξέρει όλα. Εμένα με αποκαλεί απλώς καλή φίλη και πρόσφατα ενώ είχαμε κανονίσει να βγούμε προσπάθησε να με βγάλει τρελή ότι δεν κανονίσαμε με σκοπό να βγει με την κολλητή της καθώς το παραδέχτηκε μετά αλλά ακόμη δεν μπορεί να δεχτεί το λάθος της. Τι κάνω;

files thymos1

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Μάριος Παππάς

Αυτό που παρατηρώ είναι πως από μέρους σου επενδύεις περισσότερα σε αυτήν την φιλική σχέση από ότι η άλλη πλευρά. Σε αυτές τις ηλικίες οι φιλίες είναι σαν την κινούμενη άμμο, παρέες αλλάζουν και φιλίες διαλύονται ή δημιουργούνται βάση της συνεχούς αναδιαμόρφωσης της ταυτότητας που αποκτά για τον εαυτό του ο κάθε έφηβος.

Για να έρθω στο ερώτημα σου όμως, αυτό που έχει σημασία είναι εσύ τι περιμένεις και αν σε καλύπτει αυτή η σχέση με τα χαρακτηριστικά που έχει. Για κάποιον λόγο εκείνη έχει επιλέξει να σε έχει στη ζωή της σαν φίλη αλλά όχι σαν κολλητή της. Εσύ είσαι καλυμμένη με αυτό; Θέλεις κάτι παραπάνω; Μπορείς να το αποδεχτείς; Αν σε αυτά τα ερωτήματα που σου θέτω η απάντηση είναι “ναι”, συνεχίζεις και έχεις αυτήν τη φιλική σχέση μαζί της.Αν πάλι η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι “όχι”,  μπορείς να επικοινωνήσεις στην φίλη σου τις ανάγκες και τις επιθυμίες για τα χαρακτηριστικά που θέλεις να έχει η σχέση σας. Αν γίνουν βήματα από μέρους της προς αυτήν την κατεύθυνση μπορείτε να συνεχίσετε, αλλά αν συνεχίσει να συμπεριφέρεται με έναν τρόπο που εσένα σε ενοχλεί, ο δρόμος είναι να ψάξεις κι εσύ να βρεις μια φίλη κολλητή που να καλύπτει τις ανάγκες σου.

Σε κάθε σχέση οποιαδήποτε μορφής το κλειδί είναι να περνάμε καλά  και να επικοινωνούμε τις ανάγκες μας, ώστε όσο γίνεται αυτές να καλύπτονται. Αν δεν καλύπτονται δεν χρειάζεται να μένουμε κάπου απλά βολεμένοι αλλά και δυσαρεστημένοι…

Μάριος Παππάς

Ψυχολόγος

[email protected]

Σχετικά άρθρα