Tips για να μη θυμίζει… αρχαία τραγωδία η μελέτη για το σχολείο!

Βασανιστήριο. Μάχη. Τραγωδία. Αυτές οι λέξεις δεν θα έπρεπε ποτέ να χαρακτηρίζουν την ώρα της μελέτης του παιδιού σας. Κι όμως συμβαίνει… Είναι η σκληρή πραγματικότητα για πολλά παιδιά και γονείς σήμερα… Πώς θα μετατρέψετε αυτή τη δύσκολη στιγμή σε κάτι το ευχάριστο;

Ένα μικρό διάλειμμα κίνησης πριν το διάβασμα

Καθόταν τόσες ώρες στο σχολείο. Δεν είναι τόσο ευχάριστο να… κολλήσει για κάποιες ακόμα ώρες στην καρέκλα του γραφείου του σπιτιού. Ωθήστε το να κάνει ένα μικρό διάλειμμα αλλά όχι να “κολλήσει” σε κινητά και υπολογιστές αλλά να παίξει, να κινηθεί, να τρέξει, να ξεμουδιάσει. Και να φάει και κάτι προτού ξεκινήσει το διάβασμα. Δεν είναι χάσιμο χρόνου. Θα είναι πιο αποδοτικό μετά.

Περιορίστε τις πηγές που θα το… αποσυντονίσουν!

Μέσα στους κανόνες μελέτης που θα έχετε ήδη ορίσει θα πρέπει να υπάρχει και ο κανόνας ότι κλείνουμε ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, υπολογιστές και κινητά όταν διαβάζουμε!

Φροντίστε να διαβάζει σε έναν τακτοποιημένο χώρο

Είναι σημαντικό να υπάρχει τάξη και οργάνωση στο γραφείο του και στον χώρο μελέτης αλλά και να ακολουθεί ένα πρόγραμμα. Στις πιο μικρές ηλικίες αυτό μπορείτε να το ελέγξετε. Στην εφηβεία τα πράγματα δυσκολεύουν…

Μερικά tips που θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο:

  • Γράψτε μαθηματικούς τύπους, προπαίδεια, λεξιλόγιο ή άλλους κανόνες σε χαρτάκια ή σε πίνακες που έχετε στο σπίτι με χρώματα και αυτοκόλλητα, για να γίνει η μάθηση πιο διασκεδαστική!
  • Βρείτε τραγουδάκια για τους κανόνες. Υπάρχουν ήδη για την αλφάβητο. Μπορείς να ψάξεις και άλλα στο youtube ή αν έχεις διάθεση και φαντασία να φτιάξεις τα δικά σου!
  • Χρησιμοποιήστε παιχνίδια την ώρα του διαβάσματος: Για παράδειγμα για την ορθογραφία γράψτε τις λέξεις με το scrabble!
  • Για τις επαναλήψεις σε διαγωνίσματα φτιάξτε ένα ερωτηματολόγιο και παίξτε τηλεπαιχνίδι: ο γονέας είναι ο παρουσιαστής και το παιδί απαντά στα ερωτήματα

Και καλή μελέτη!

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από naitreetgrandir.fr

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα