Μπορεί να έχω μείνει έγκυος από προσπερματικά υγρά; Πώς θα το μάθω;

Όταν ήρθα σε επαφή με το αγόρι μου, αφού τελείωσε την πρώτη φορά, μετά από λίγο ξαναμπήκε μέσα μου. Είμαι στη μέση του κύκλου μου, αν και δεν είναι σταθερός. Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να προκληθεί εγκυμοσύνη και πώς μπορώ να το αντιληφθώ;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Στέφανος Βαλαντάσης, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Φαντάζομαι πως εννοείς ότι την 1η φορά εκσπερμάτισε (τελείωσε), εκτός του κόλπου. Ακόμη λοιπόν και σε αυτή τη περίπτωση, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, υπάρχει κίνδυνος σύλληψης δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της επαφής παρουσιάζονται προσπερματικά υγρά, τα οποία μάλιστα δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά και είναι πλούσια σε δραστήρια σπερματοζωάρια.

Όσον αφορά τη 2η φορά, είναι προτιμότερο πριν τη διείσδυση, εκτός από πλύσιμο της περιοχής, να υπάρχει τουλάχιστο μια ούρηση.

Αν όντως η επαφή, όπως αναφέρεις, έγινε στο μέσο του κύκλου σου και ο συγκεκριμένος κύκλος είναι σταθερός ,τότε είσαι κοντά στις γόνιμες ημέρες σου. Άρα υπάρχουν κάποιες πιθανότητες για σύλληψη.

Τα αρχόμενα σημεία και συμπτώματα κύησης είναι αρκετά υποκειμενικά και προσομοιάζουν με εκείνα της επικείμενης περιόδου. Πόνος χαμηλά στη κοιλιά, συχνοουρία, αίσθημα κόπωσης, υπνηλία, αίσθημα τάσης και πόνος στους μαστούς μερικά από τα προαναφερθέντα συμπτώματα.

Ο πιο σίγουρος τρόπος να αναγνωρίσεις την ενδεχόμενη κύηση είναι η μέτρηση της β-χοριακής γοναδοτροπίνης  στο αίμα, 14 τουλάχιστον ημέρες από την πιθανή ημέρα σύλληψης.

Δρ. Στέφανος Βαλαντάσης

Χειρούργος – Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

τ. Αναπλ. Διευθυντής ΝΗΣ, Μεγάλης Βρετανίας

valantasis.gr

Διαβάστε περισσότερα

Καθυστέρηση στην περίοδο: Ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες;

«Εάν έχω συνεχόμενες επαφές, μπορεί να μείνω έγκυος από προσπερματικά υγρά»;

Σχετικά άρθρα