Μοναξιά: Όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε πάντα υπάρχουν σημεία επαφής

Τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε μετακομίσει από Αθήνα σε ένα χωριό όπου και κάναμε την οικογένειά μας. Έχουμε 2 παιδιά 12 και 10 ετών. Το χωριό είναι ο τόπος της δικής μου καταγωγής από το οποίο όμως συνειδητά ήθελα να φύγω και να κάνω τη ζωή μου μακριά από αυτό. Οι συνθήκες όμως τα έφεραν έτσι που γύρισα πίσω μετά από 18 χρόνια.

Ο σύζυγος αν και δεν είναι από εδώ κατάφερε να εγκλιματιστεί μια χαρά ενώ εγώ σχεδόν τον περισσότερο καιρό είμαι κλεισμένη στο σπίτι διαβάζοντας τα παιδιά ή κάνοντας δουλειές. Η μοναδική μου σχέση είναι αυτή με την οικογένειά μου, η οποία όμως δεν μπορώ να πω ότι με καλύπτει ιδιαίτερα. Αισθάνομαι απόγνωση σκεφτόμενη ότι η ζωή μου θα περάσει έτσι. Βοηθήστε με κάποιο τρόπο εάν μπορείτε. Ευχαριστώ.

Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος Μαρία Σκαρλάτου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Αναφέρετε ότι θέλατε να φύγετε από τον τόπο καταγωγής σας για να κάνετε τη ζωή σας, κάτι απόλυτα φυσιολογικό για μια νέα γυναίκα που μπορεί να νιώθει περιορισμένη στα πλαίσια μιας μικρής κοινωνίας. Επιστρέφετε όμως σε μια ηλικία όπου οι ανάγκες είναι διαφορετικές. Άλλο τα 20 άλλο τα 40.  Δεκτό ότι οι επιλογές σε πρόσωπα για παρέα σε ένα χωριό είναι λιγότερα από τις επιλογές που υπάρχουν σε μια πόλη. Όμως έχετε αναρωτηθεί αν φταίτε κι εσείς για την κατάσταση στην οποία έχετε περιέλθει;

Όταν ένας άνθρωπος ζει σε ένα μέρος για 10 χρόνια και δεν προσπαθεί να εγκλιματιστεί με το ανθρώπινο και κοινωνικό περιβάλλον μήπως έχει κι αυτός μερίδιο ευθύνης για την απομόνωσή του;  Θα ήταν καλό να προσπαθήσετε να φτιάξετε σχέσεις με τους γύρω σας. Αφορμές θα υπάρχουν, τα παιδιά σας πηγαίνουν σχολείο, σίγουρα θα βρείτε μαμάδες σε αντίστοιχη φάση ζωής με εσάς. Δεν χρειάζεται να ψάχνετε το απόλυτο ταίριασμα με τους ανθρώπους, όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε μεταξύ μας πάντα υπάρχουν σημεία επαφής τα οποία μας δένουν και μας βοηθούν να δημιουργήσουμε σχέσεις.

Θα σας συμβούλευα αντί να σκέφτεστε ότι η ζωή σας θα είναι έτσι, να δραστηριοποιηθείτε για να την αλλάξετε στο μέτρο του δυνατού, αφού δεν σας αρέσει. Πολλές φορές τα αδιέξοδα τα δημιουργούμε μόνοι μας με τον τρόπο που σκεφτόμαστε.

Μαρία Σκαρλάτου
Ψυχολόγος
6945916860
http://mariaskarlatou.blogspot.gr

Σχετικά άρθρα