Τσίλι μπέργκερ με τηγανητά «δαχτυλίδια» κρεμμυδιού

Η καλύτερη συνταγή για να φτιάξουμε μπέργκερ στο σπίτι. Ακολουθούμε τις οδηγίες και τα καυτά μυστικά για να μεταμορφώσουμε το πιο δημοφιλές φαστ φουντ σε εκλεκτό έδεσμα.

Υλικά (για 4 μεγάλα μπέργκερ)

  • 600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από σπάλα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • τα φύλλα από 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. πικάντικη σάλτσα μπάρμπεκιου (βλ. παρακάτω)
  • 2 κρεμμύδια, σε μέτριες ροδέλες
  • 200 γρ. γάλα φρέσκο
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 φέτες τυρί τσένταρ ή κασέρι, με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα
  • 4 ψωμάκια μπριός ή άλλα της αρεσκείας μας
  • τσίλι πιπερίτσες, ψιλοκομμένες (όσες αντέχουμε)

Διαδικασία

Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα και μουλιάζουμε για περίπου 30 λεπτά τις ροδέλες του κρεμμυδιού. Τις βγάζουμε και τις περνάμε από το αλεύρι. Επειτα τις βουτάμε ξανά στιγμιαία στο γάλα και τις πανάρουμε στο αλεύρι για δεύτερη φορά. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε καλά μπόλικο λάδι και τις τηγανίζουμε μέχρι να χρυσίσουν.

Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά και το μαϊντανό και ζυμώνουμε απαλά. Σχηματίζουμε μπιφτέκια διαμ.  8 – 10 εκ. και πάχους περίπου 2 εκ. Αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές. Λαδώνουμε τη σχάρα του φούρνου και ψήνουμε σε δυνατό γκριλ, στην πιο ψηλή σκάλα, για περίπου 5 – 6 λεπτά από κάθε πλευρά, βάζοντας ένα ταψί από κάτω για να στάζουν τα υγρά.

Ανοίγουμε το ψωμάκι, αλείφουμε με τη σάλτσα μπάρμπεκιου, βάζουμε μερικές ροδέλες κρεμμυδιού, έπειτα το μπέργκερ και αμέσως το τυρί, για να λιώσει. Προσθέτουμε επιπλέον κρεμμύδια (αν θέλουμε) και ψιλοκομμένα τσίλι. Κλείνουμε με το ψωμί και σερβίρουμε όσο ακόμη είναι ζεστό.
Εύκολη μπάρμπεκιου σος

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 25 ml ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει καλά. Σοτάρουμε 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μεγάλους κύβους, μαζί με 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη, για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να χρυσίσουν. Πασπαλίζουμε με 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα σε μέτρια φωτιά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε 190 γρ. κέτσαπ, 150 ml χυμό ντομάτας, 50 ml Worcestershire sauce ή σάλτσα σόγιας, 2 κουτ. σούπας μελάσα (ή, εναλλακτικά, πετιμέζι), 1 κουτ. σούπας μηλόξιδο ή ξίδι από λευκό κρασί, 2 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας και 1 κουτ. γλυκού tabasco (ή όσο μας αρέσει). Τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για τουλάχιστον 30 λεπτά μέχρι να αποκτήσει την υφή και την πυκνότητα της μπάρμπεκιου σος (κάπως σαν γλάσο). Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει πριν από τη χρήση. Διατηρείται στο ψυγείο, σε βάζο, μέχρι και 3 μήνες.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετικά άρθρα