Αρχική / Παιδί / Το παιδί μου δεν αντέχει τους θορύβους και τη μουσική. Να ανησυχήσω;

Η 35χρονη Σόνια ρωτά

Το παιδί μου δεν αντέχει τους θορύβους και τη μουσική. Να ανησυχήσω;

Ο γιος μου 3,5 χρονών έχει αναπτύξει μια φοβία για τα γενέθλια τα πάρτι και γενικά τέτοιες συγκεντρώσεις… Αντιδρά με κλάμα και θέλει να φύγει. Έχει ξεκινήσει και παιδικό σταθμό και εκεί δεν θέλει τη μουσική, τα τραγουδάκια: κλαίει ή κλείνει τα αυτιά να μην τα ακούει.. Ενώ στο σπίτι θέλει το ράδιο και τα βίντεο κλιπ και χορεύει… Αλλά με τα παιδικά τραγούδια όχι… Πώς να το αντιμετωπίσω;είναι φοβία;

Στο ερώτημά σας απάντησε η Δέσποινα Δοντά, Ειδική Παιδαγωγός

Αγαπητή αναγνώστρια,

Πλημμυριζόμαστε από αμέτρητα ερεθίσματα κάθε στιγμή. Για παράδειγμα, όταν βρίσκεσαι στην κουζίνα σου και μαγειρεύεις, λειτουργεί ο απορροφητήρας, ακούς το νερό που βράζει, αντιλαμβάνεσαι τη μυρωδιά του φαγητού που ψήνεται και άλλα πολλά. Ωστόσο, ενώ καταγράφονται τόσες πληροφορίες στο Κεντρικό Νευρικό σου Σύστημα, εσύ μπορείς να συνεχίσεις να λειτουργείς φυσιολογικά κάνοντας και άλλα πράγματα ταυτόχρονα, χωρίς να σε εμποδίζει κάποια από τις παραπάνω λειτουργίες. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να κλείσεις τον απορροφητήρα για να συνεχίσεις. Αυτό γιατί το ΚΝΣ σου (κεντρικό νευρικό σύστημα) ανταποκρίνεται σε μέσα φυσιολογικά επίπεδα. Εάν κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε θα χρειαζόταν ρύθμιση, διότι είτε θα υπέρ-ανταποκρινόταν είτε θα υπό-ανταποκρινόταν.

Αναφορικά με τον γιο σου, συμβαίνει κάτι ανάλογο. Επειδή στο σπίτι έχει ο ίδιος τον έλεγχο της έντασης της μουσικής και τη ρυθμίζει μέχρι εκεί που αντέχει, δεν παρατηρείς τέτοιες συμπεριφορές. Στο σχολείο όμως υπάρχουν οι συνομήλικοι που φωνάζουν, οι οδηγίες της δασκάλας, η ένταση της μουσικής σε επίπεδα που δεν μπορεί να ελέγξει. Εκεί το ΚΝΣ του παιδιού υπέρ-ανταποκρίνεται. Εάν το σύστημά του υπό-ανταποκρινόταν τότε θα προσπαθούσε ο ίδιος να κάνει φασαρία και να παίζει μουσική για να τροφοδοτηθεί. Αυτό που χρειάζεται είναι η εκτίμηση ενός εργοθεραπευτή σχετικά με το προφίλ του παιδιού από αισθητηριακή άποψη και αν βρεθούν αποκλίσεις η μέθοδος παρέμβασης είναι η αισθητηριακή η ολοκλήρωση.

Δέσποινα Δοντά
Ειδική Παιδαγωγός

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X