Ερντογάν: Βγάζει «λάδι» τον βασιλιά Σαλμάν για τη δολοφονία Κασόγκι

Ανώτατα στελέχη της σαουδαραβικής κυβέρνησης αλλά όχι τον βασιλιά  Σαλμάν δείχνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως ηθικούς αυτουργούς για την αποτρόπαια δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται να λέει πως «γνωρίζουμε ότι η εντολή για τη δολοφονία του Κασόγκι ήρθε από ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης» αλλά ότι δεν πιστεύει πως τη διέταξε ο βασιλιάς Σαλμάν.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η μακροχρόνια φιλία της Άγκυρας με το Ριάντ δεν σημαίνει ότι θα κάνει τα στραβά μάτια στην προμελετημένη δολοφονία του Κασόγκι.

«Ως μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να αποκαλύψουμε τις ταυτότητες των μαριονέτων πίσω απ’ τη δολοφονία του Κασόγκι» είπε ο Ερντογάν και τόνισε ότι «κανείς δεν θα έπρεπε να τολμήσει ξανά τέτοιες πράξεις σε έδαφος συμμάχου του ΝΑΤΟ».

Επιπλέον, υπογράμμισε πως χάρη στις προσπάθειες της Τουρκίας ο κόσμος ενημερώθηκε για την εν ψυχρώ δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, για τον οποίο τόνισε ότι «του αξίζει μια ταφή σύμφωνα με την παράδοση του Ισλάμ».

«Δεν ήθελαν να αφήσουν ίχνη»

Στο μεταξύ, σήμερα, ο Γιασίν Ακτάι, σύμβουλος του Ερντογάν στους κόλπους του κυβερνητικού κόμματος AKP, δηλώνει στην Χουριέτ ότι το πτώμα του Σαουδάραβα δημοσιογράφου διαμελίσθηκε για να καταστεί δυνατό «να διαλυθεί» ευκολότερα.

«Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαθέτουμε, ο λόγος για τον οποίο κατακρεούργησαν το πτώμα ήταν για να το διαλύσουν πιο εύκολα», είπε και πρόσθεσε ότι:«ήθελαν να βεβαιωθούν πως δεν αφήνουν κανένα ίχνος του πτώματος».

Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου, ενώ το πτώμα του δεν έχει ακόμη βρεθεί. Το Ριάντ διαψεύδει ότι η βασιλική οικογένεια εμπλέκεται στη δολοφονία του δημοσιογράφου και τονίζει ότι «είναι αποφασισμένη να βρει όλα τα στοιχεία».

Μήνυση στον Κιλιτσντάρογλου

Ο Ερντογάν κατέθεσε σήμερα μήνυση σε βάρος του ηγέτη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για τις επικρίσεις που διατύπωσε σχετικά με τους χειρισμούς της Άγκυρας στην υπόθεση δολοφονίας του Κασόγκι.

Ο δικηγόρος του Ερντογάν, ο Χουσεϊν Αϊντίν, κατέθεσε τη μήνυση εκ μέρους του Τούρκου προέδρου, σε βάρος του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος για «εξύβριση του προέδρου» και για δυσφήμηση, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που είχε εκφωνήσει την Πέμπτη.

«Στις δηλώσεις του, ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε τον πρόεδρο Ερντογάν ότι συγκάλυψε τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, δίνοντας τη δυνατότητα στους υπόπτους να διαφύγουν στο εξωτερικό και προστατεύοντας τους δολοφόνους. Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι παραπλανητικοί» αναφέρεται στη μήνυση.

Χθες, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αποδοκίμασε την τουρκική έρευνα, λέγοντας ότι θα μηνύσει τον πρόεδρο Ερντογάν και την κυβέρνησή του διότι άφησαν τους δράστες να φύγουν από την Τουρκία.

«Είναι μια πολύ ντροπιαστική και πολύ θλιβερή εικόνα. Είναι επαίσχυντο το ότι υιοθετεί μια τέτοια προσέγγιση. Η Τουρκία δεν το αξίζει αυτό» είπε νωρίτερα σήμερα ο Ομέρ Τσελίκ, ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν.

«Θα καταθέσουμε μήνυση σε βάρος του για μαύρη προπαγάνδα και τις κατηγορίες που εκτοξεύει. Θα του απαντήσουμε με τη νομική οδό, με την ανάληψη νομικής δράσης» διαβεβαίωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα