Σύντροφος Κασόγκι: «Όσο και να περίμενα ο Τζαμάλ δεν γύρισε ποτέ»

Μια συγκινητική επιστολή, που δημοσιεύεται σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, συνέταξε η σύντροφος του άγρια δολοφονηθέντος Σαουδάραβα δημοσιογράφου με την οποία ζητά τη δίκη όλων όσοι «σχεδίασαν, έδωσαν εντολή και διέπραξαν» το φρικτό έγκλημα. Επίσης, επιτίθεται στις ΗΠΑ, που «υιοθέτησαν μια θέση που στερείται κάθε ηθικής βάσης» στην υπόθεση.

Στην επιστολή της, που μπορεί κανείς να διαβάσει στις εφημερίδες Le Monde, Guardian και Washington Post, η Χατιτσέ Τσενγκίζ γράφει: «Αξιώνω αυτοί που σχεδίασαν, έδωσαν την εντολή και διέπραξαν την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι να δικαστούν».

«Σήμερα είναι ακριβώς ένας μήνας από τότε που ο αρραβωνιαστικός μου, ο διάσημος δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι, μπήκε στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και δεν βγήκε ποτέ από εκεί. Σήμερα είναι επίσης η διεθνής ημέρα για τον τερματισμό της ατιμωρησίας για τα εγκλήματα που διαπράττονται κατά των δημοσιογράφων, η οποία θεσπίστηκε το 2013 από τον ΟΗΕ» αναφέρει.

«Η σύμπτωση είναι τραγική και επώδυνη» τονίζει μεταξύ άλλων.

Η σύντροφος του Σαουδάραβα δημοσιογράφου που πριν από λίγες ημέρες είχε κάνει έκκληση στον Ντόναλντ Τραμπ να βοηθήσει ώστε να έρθει στο φως όλη η αλήθεια για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, εκφράζει και η λύπη της που η κυβέρνηση Τραμπ υιοθέτησε μια θέση που στερείται κάθε ηθικής βάσης.

«Δυσκολεύομαι να καταλάβω αν πέρασε ένας μήνας ή ένας αιώνας από τότε που έχασα τον Τζαμάλ. Τις εβδομάδες που περίμενα με την ελπίδα ότι θα βγει από το προξενείο, κάθε ώρα, κάθε μέρα μου φαινόταν χρόνος. Όμως, όσο και να περίμενα, ο πρόσχαρος Τζαμάλ δεν γύρισε ποτέ. Το μόνο που μου ήρθε ήταν η είδηση του θανάτου του», γράφει.

Και συμπληρώνει:

«Την ώρα που έγραφα αυτές τις γραμμές, το γραφείο του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης δημοσίευε μια επίσημη δήλωση. Ο Τζαμάλ στραγγαλίστηκε, μετά διαμελίστηκε και το σώμα του καταστράφηκε. Μια βάναυση, βάρβαρη και ανελέητη δολοφονία. Τι έγκλημα είχε κάνει για να του φερθούν έτσι; Για ποιον λόγο τον σκότωσαν με τόσο ωμό τρόπο;» διερωτάται.

Όπως λέει, «δεν υπάρχει καμία εξήγηση γι’ αυτό το μίσος. Ο Τζαμάλ ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος ευγένεια, υπομονή, γενναιοδωρία, συμπόνια και αγάπη».

Ενώ τονίζει ότι είναι ανάγκη «να θυμηθούμε τι είδους άνθρωπος» ήταν ο αρραβωνιαστικός της που χάθηκε, συμπληρώνει ότι η ωμή δολοφονία του συγκλόνισε τον κόσμο επειδή «χάσαμε μια παγκοσμίως σημαντική φωνή» που «μας βοηθούσε να καταλάβουμε τις περίπλοκες σχέσεις στη Μέση Ανατολή, αλλά πάντα έβαζε πάνω από όλα τις ζωές και τα δικαιώματα των λαών της».

Κάνοντας έκκληση στη στη διεθνή κοινότητα «να οδηγήσει αυτούς που τον δολοφόνησαν ενώπιον της δικαιοσύνης», επιρρίπτει ευθύνες στις ΗΠΑ, που περισσότερο από τα άλλα έθνη «θα έπρεπε να δείχνουν τον δρόμο» γιατί «ιδρύθηκαν πάνω στα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης για όλους».

Και τονίζει: «Η κυβέρνηση Τραμπ πήρε μια θέση που στερείται ηθικής βάσης», τονίζοντας ότι «μερικοί στην Ουάσινγκτον ελπίζουν ότι αυτό το θέμα θα ξεχαστεί με απλές τακτικές κωλυσιεργίας», προφανώς αναφερόμενοι στις στενές σχέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας και την άρνησή της να επιβάλει κυρώσεις ή να πιέσει προς την παροχή στοιχείων για το τραγικό συμβάν.

«Όμως εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την κυβέρνηση Τραμπ να βοηθήσει να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον Τζαμάλ και δεν θα επιτρέψουμε καμία συγκάλυψη», υπογραμμίζε.

Και καταλήγει καλώντας τους ηγέτες όλων των ευρωπαϊκών χωρών και τις ΗΠΑ να «περάσουν αυτό το τεστ ανθρωπιάς» που θέτει η άγρια δολοφονία του δημοσιογράφου.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα