Περιοδοντίτιδα: «Μπορώ να σώσω τα δόντια μου; Υπάρχει θεραπεία»;

Είμαι στο αρχικό στάδιο περιοδοντίτιδας. Πώς μπορώ να σώσω τα δόντια μου;

Στο ερώτημά σας απαντά η Αγνή Γιακουμή DDS, MSc Γναθολόγος-Οδοντίατρος  

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η περιοδοντίτιδα είναι κλινική νόσος του στόματος και αποτελεί μία παθολογική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ιστοί που στηρίζουν το δόντι.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για φλεγμονώδεις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στα ούλα και επεκτείνονται στις ίνες περιριζίου που συνδέουν την οδοντική ρίζα με το οστό της γνάθου και στο φατνιακό οστό που περιβάλλει το δόντι.

Μία τέτοια παθολογική κατάσταση είναι δυνατό να οδηγήσει στην κινητικότητα ως και την απώλεια των δοντιών!!

Πώς εκδηλώνεται η περιοδοντίτιδα;

Για να εκδηλωθεί περιοδοντική νόσος απαιτείται η συνδρομή ποικίλων παραγόντων (πολυπαραγοντική νόσος).

Το γενετικό υπόστρωμα (γονίδια), παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά δεν αρκεί σαν μηχανισμός από μόνος του για την εκδήλωση της νόσου. Σημαντικό ως και καθοριστικό ρόλο παίζει το επίπεδο στοματικής υγιεινής.

Ο βαθμός αποτελεσματικής απομάκρυνσης των υπολειμμάτων τροφής από όλες τις οδοντικές επιφάνειες είναι καθοριστικός για τον σχηματισμό οδοντικής πλάκας.

Τα υπολείμματα τροφής αποτελούν μέσο ανάπτυξης μικροβιακών αποικιών επί του δοντιού, δηλαδή οδοντικής μικροβιακής πλάκας (ΟΜΠ).

Για να σχηματιστεί η ΟΜΠ απαιτείται ένα 24ωρο. Επομένως, η αποτελεσματική αφαίρεση των υπολειμμάτων τροφής κάθε μέρα με το βούρτσισμα και τον καθαρισμό των μεσοδόντιων χώρων, θα λέγαμε ότι αρκεί για να προληφθεί η εγκατάσταση της ΟΜΠ.

Στην αντίθετη περίπτωση που η στοματική υγιεινή είναι πλημμελής, τότε κινητοποιείται ο μηχανισμός της φλεγμονής από τον οργανισμό, με σκοπό την καταπολέμηση του παθογόνου μικροβιακού φορτίου που αρχίζει να υπερτερεί με τον σχηματισμό της ΟΜΠ. Φυσιολογικά, η στοματική κοιλότητα αποικείται από μικρόβια (μικροβιακή χλωρίδα).

Όταν υπάρχει ισορροπία μεταξύ των μη παθογόνων και των παθογόνων μικροβιακών πληθυσμών (ισοζύγιο), τότε έχουμε υγιές περιοδόντιο, δηλαδή οι ιστοί που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια είναι υγιείς.

Εφόσον οι συνθήκες ευνοήσουν την ανάπτυξη των παθογόνων μικροργανισμών (πλημμελής στοματική υγιεινή, πτώση άμυνας του οργανισμού), τότε διαταράσσεται η ισορροπία και εκδηλώνεται  φλεγμονώδης απάντηση από την πλευρά του οργανισμού μας, προκειμένου να αποκατασταθεί το διαταραγμένο ισοζύγιο.

Τα τρία κλινικά χαρακτηριστικά της φλεγμονής είναι:

  • αιμορραγία
  • οίδημα (πρήξιμο)
  • πόνος

Όσο η φλεγμονή βρίσκεται σε εξέλιξη, παράγονται ουσίες τόσο από τους αντιπαλευόμενους μικροβιακούς πληθυσμούς, τόσο κι από τον οργανισμό του ανθρώπου, που ενεργοποιούν το μηχανισμό απορρόφησης του οστού γύρω από τα δόντια στην περιοχή της φλεγμονής.

Έτσι, θα λέγαμε, ότι η απορρόφηση του οστού αποτελεί μία σημαντική παράπλευρη απώλεια στο «πεδίο της μάχης». Ο βαθμός απώλειας στηρικτικού οστού καθορίζει το βαθμό κινητικότητας των δοντιών.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν ή να προδιαθέτουν στην εγκατάσταση περιοδοντίτιδας είναι η παθολογική πτώση άμυνας του οργανισμού (ανοσοκαταστολή), καθώς και διάφοροι ανατομικοί (πχ συνωστισμός δοντιών, έντονη γειτνίαση ριζών).

Επομένως, εφόσον έχετε διαγνωστεί με περιοδοντίτιδα, σίγουρα χρειάζεται να υποβληθείτε σε θεραπεία. Ο πλέον ειδικός θεράπων ιατρός είναι ο περιοδοντολόγος.

Στόχος της περιοδοντικής θεραπείας είναι η απενεργοποίηση της φλεγμονής και η αναχαίτιση της περιοδοντικής νόσου με την απομάκρυνση της τρυγίας (ενασβεστιωμένη ΟΜΠ), και η διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος, τόσο με τη διδασκαλία συγκεκριμένων τεχνικών στοματικής υγιεινής από τον ειδικό, όσο και με τη συχνή επανεξέτασή σας.

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η διατήρηση υψηλού επιπέδου στοματικής υγιεινής από την πλευρά σας είναι ο σπουδαιότερος τρόπος για την αποφυγή πιθανής υποτροπής της περιοδοντικής νόσου στο μέλλον.

Αγνή Γιακουμή, DDS, MSc

Οδοντίατρος-Γναθολόγος

Κλινική εξειδίκευση στην Αντιμετώπιση Στοματοπροσωπικού Πόνου, Κροταφογναθικών Διαταραχών και Άπνοιας Ύπνου

τηλ. επικ. : 2107014376

Σχετικά άρθρα