Κύστη στις ωοθήκες: 5 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις!

Μπορεί στο άκουσμά τους όλες ο γυναίκες να ανησυχούν, όμως στην ουσία οι κύστεις στις ωοθήκες είναι μια συνηθισμένη γυναικολογική κατάσταση, που προκύπτει στην πλειοψηφία των γυναικών, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι κύστεις στις ωοθήκες ή ωοθηκικές κύστεις είναι για τους ειδικούς τα «μπιμπίκια» του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας. Κάποιες φορές εντελώς αθώες, κάποιες άλλες φορές όμως μπορεί να προκαλέσουν ενόχληση και πόνο.

Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για καλοήθεις, θυλακιώδεις κύστεις που εμφανίζονται και φεύγουν με τον κύκλο μιας γυναίκας και δεν χρειάζονται περαιτέρω διαχείριση ή αντιμετώπιση. Χωρίς να γίνονται αντιληπτές, μια γυναίκα μπορεί να έχει και μια κύστη ανά μήνα, πάντα βάσει του κύκλου της.

Αλλά μερικές φορές, οι κύστεις είναι πολύ μεγάλες, υπάρχουν πάρα πολλοί, ή απλά δεν φεύγουν από μόνες τους. Στις περιπτώσεις αυτές, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, ώστε να μην γίνουν κακοήθεις ή να προκαλέσουν πάρα πολλά άσχημα και επίπονα συμπτώματα.

Μάλιστα, εάν οι κύστεις δεν αντιμετωπιστούν όπως πρέπει ιατρικά, τότε μπορούν να σπάσουν ή ακόμα και να στραβώσουν την ωοθήκη γύρω από τον φαλλοπιανό αγωγό. Η περίπτωση αυτή ονομάζεται στρέψη των ωοθηκών και μπορεί να προκαλέσει ξαφνικό και έντονο πόνο, αλλά απώλεια της ωοθήκης.

Το θετικό είναι ότι, όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τα συμπτώματα είναι αρκετά έντονα και προειδοποιούν άμεσα ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ας δούμε, λοιπόν, μαζί ποια είναι αυτά:

Έντονοι πόνοι στην πυελική περιοχή

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα ύπαρξης κύστης των ωοθηκών είναι ο πόνος στην κάτω δεξιά ή στην αριστερή πλευρά της λεκάνης, ακριβώς εκεί όπου βρίσκονται οι ωοθήκες και ο οποίος είναι αρκετά επίμονος. Μπορεί να τον αισθανθείς, όταν γυμνάζεσαι ή όταν κάνεις σεξ.

Είναι ένας πόνος πάντα σε εκείνο το συγκεκριμένο σημείο, που είναι σταθερός και μένει ακόμα και όταν η περίοδός σου σταματά. Εάν ο πόνος γίνει πιο έντονος έως και αφόρητος, τότε μάλλον έχεις στρέψη των ωοθηκών. Όταν συμβεί αυτό η ροή του αίματος στις ωοθήκες κόβεται απότομα με αποτέλεσμα να πρέπει να οδηγηθείς στο χειρουργείο.

Έχεις έντονο πρήξιμο

Το πρήξιμο είναι σύμπτωμα διαφόρων παθήσεων, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση συνδέεται με το μέγεθος της κύστης. Αυτό, συνήθως, είναι μέχρι 10 εκατοστά, όμως αν ξεπεραστεί, τότε επέρχεται το πρήξιμο αυτό. Πολλές γυναίκες θεωρούν ότι απλά πήραν βάρος. Εάν, όμως συνοδεύεται και από πόνο στην κοιλιακή χώρα τότε θα πρέπει να δεις οπωσδήποτε τον γιατρό σου.

Νιώθεις ότι παράφαγες

Όπως με τα ινομυώματα της μήτρας, έτσι και με τις κύστεις, μπορεί να έχεις ένα βάρος, κυρίως στην κοιλιακή χώρα, που παράλληλα σε πιέζει. Εάν δεν έχεις θέμα δυσκοιλιότητας, τότε έχεις κύστεις που θα πρέπει οπωσδήποτε να τις δει ειδικός.

Επίπονο σεξ

Εάν κάνεις διεισδυτικό σεξ και αισθάνεσαι πόνο στην μήτρα, που εκτείνεται από τη μια πλευρά έως την άλλη, τότε υπάρχει μια πιθανότητα ο πόνος αυτός να σχετίζεται με την παρουσία κύστης ωοθηκών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ορισμένες κύστεις, όταν γίνονται μεγάλες, μπορεί να βρεθούν πίσω από τη μήτρα, και στην περίπτωση αυτή «κάθονται» δεξιά από τον τράχηλό σου.

Συχνοουρία

Εάν η κύστη έχει μεγαλώσει τόσο που να πιέζει την φούσκα σου, τότε μπορεί να σου προκαλεί την αίσθηση ότι θες να πας τουαλέτα.

Πηγή: womensealthmag.com

Διαβάστε περισσότερα

Έχω μια κύστη στον τράχηλο. Μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη σύλληψη;

Σχετικά άρθρα