Ανυπομονείς να φτάσεις στον στόχο σου; Θυμήσου ότι τα βήματα είναι πιο σταθερά από τα άλματα!

Έχω ξεκινήσει από την αρχή του έτους εργασία πάνω στο κομμάτι που είναι οι σπουδές μου, οι Υπολογιστές.

Λόγω διαφόρων αλλαγών και καταστάσεων έμεινα εκτός αρκετά χρόνια μετά τη σχολή και τώρα στα 33 μου ασχολούμαι ξανά με την ειδικότητα.

Το πρόβλημά μου είναι πως τα κενά είναι μεγάλα. Και κάνω λάθη. Λάθη που πολλές φορές προκαλούν την ειρωνεία του μάνατζερ και με ρίχνουν. Δεν το δείχνω αλλά με στενοχωρούν. Από τη μία αντιλαμβάνομαι πως θα μπορούσε να ήταν χειρότερα από την άλλη… εύχομαι να τα έπιανα περισσότερο και απλώς να μη χρειαζόταν να το δω αυτό. Απλό θέμα εγωισμού κυρίως.

Πώς θα με συμβουλεύατε να αντιμετωπίζω τέτοιες καταστάσεις;

Η δικαιολογία που προβάλω στον εαυτό μου -όταν είμαι καλή μαζί μου- είναι πως μετά την πρωινή δουλειά εργάζομαι και αλλού.  Κάτι που δε μου επιτρέπει να μελετάω, όπως ίσως κάνουν οι υπόλοιποι.

Αλλά και πάλι, κάποιος μου εμπιστεύθηκε τη θέση αυτή κι εγώ απλώς υπάρχω εκεί μέσα με μέτρια επίδοση…

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Στο ερώτημα απαντά η κλινική ψυχολόγος Νάσια Σκαμπαρδώνη:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Το γεγονός ότι απείχατε ένα μεγάλο διάστημα από την ειδικότητά σας είναι αναμενόμενο να σας φέρνει κάποιες δυσκολίες. Και από αυτό ουσιαστικά μας περιγράφετε πηγάζει το άγχος σας και η στεναχώρια σας. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσετε είναι πως λογικό είναι να σας συμβαίνει γιατί είναι κάτι το αντικειμενικό, είναι ένα άγχος που φυσιολογικά υπάρχει αυτή τη στιγμή και δεν αποτελεί παράλογο άγχος που θα έπρεπε να μας προβληματίσει. Σ’ αυτή τη φάση έχετε εστιάσει στα αρνητικά και επισκιάζουν τα θετικά.

Τα θετικά λοιπόν, είναι ότι καταρχάς αρχίσατε να ασχολείστε με το αντικείμενό σας ξανά, και σας δόθηκε κι η ευκαιρία με μια θέση εργασίας. Την παρούσα περίοδο έχετε ουσιαστικά θέσει ένα στόχο και ανυπομονείτε ο στόχος αυτός να επιτευχθεί άμεσα, ενώ πρέπει να καταλάβετε πως ένας στόχος έχει υποστόχους και μια πορεία για να τον φτάσουμε με μεθοδευμένα βήματα, αργά και σταθερά, και όχι με άλματα. Εσείς λοιπόν περιμένετε να είχατε κάνει άλμα και αυτό είναι που σας βάζει στη διαδικασία να αμφισβητείτε τον εαυτό σας, κι η συμπεριφορά του προϊστάμενου σας κατά καιρούς το ενισχύει αυτό όπως μας περιγράφετε. Όμως, έχοντας κατανοήσει τα παραπάνω θα συνεχίσετε να κάνετε την προσπάθειά σας, θα κοιτάτε το στόχο σας, θα επιτρέπετε στον εαυτό σας και τα λάθη μαθαίνοντας μέσα από αυτά, θα μάθετε να σας απασχολούν όλο και λιγότερο τα ειρωνικά σχόλια και κάποιες φορές να τα αντικρούετε ευγενικά υπερασπίζοντας τον εαυτό σας.

Νάσια Σκαμπαρδώνη
Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια
Διαταραχές άγχους
[email protected]
694 – 4606204
Στρατηγού Μακρυγιάννη 36 και 25ης Μαρτίου, Γέρακας, Αθήνα, 153 44

Σχετικά άρθρα