Οικογένεια Φράγκου: Από γενιά σε γενιά εφοπλιστές – Η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της Αγγελικής, το πολύκροτο διαζύγιο του Γιάννη και οι κακές σχέσεις με την ετεροθαλή αδερφή τους

Η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων της ιδιοκτήτριας πλοίων Αγγελικής Φράγκου καθώς και της εταιρίας IRF European Finance Investments έφερε στη δημοσιότητα την εφοπλιστική οικογένεια. Η υπόθεση αφορά δανειοδότηση που είχε λάβει η επενδυτική εταιρία από το 2006 και μετά, από την τράπεζα MARFIN.

Την εντολή για δέσμευση εξέδωσαν οι ανακριτές Διαφθοράς που χειρίζονται την υπόθεση της χρηματοδότησης, η οποία αρχικά αφορά ποσό 75 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο με τις αναχρηματοδοτήσεις φέρεται να αγγίζει τα 178 εκατομμύρια ευρώ. Το δάνειο, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, εγκρίθηκε με επισφαλείς όρους.


Η Αγγελική Φράγκου από την πλευρά της έχει αμφισβητήσει τις πράξεις που της καταλογίζονται, ενώ υποστηρίζει πως η δίωξη εναντίον της δεν είναι σύννομη καθώς δεν είχε κληθεί από τους εισαγγελείς πριν την απαγγελία κατηγορίας.
Οι εξελίξεις θα δείξουν πώς θα εξελιχθούν τα παραπάνω γεγονότα. Σήμερα μπορούμε να ρίξουμε μία ματιά στο παρελθόν της Αγγελικής Φράγκου αλλά και της υπόλοιπης εφοπλιστικής οικογένειας.

Ο «καπετάν» Νίκος Φράγκος

Οι εφοπλιστικές καταβολές της οικογένειας πηγαίνουν πολύ πίσω. Ο πατέρας της Αγγελικής Φράγκου , Νίκος, γεννήθηκε στα Καρδάμυλα της Χίου το 1926. Τη σχέση με την θάλασσα την πήρε τόσο από την πλευρά του πατέρα του, ο οποίος ήταν πλοίαρχος και πλοιοκτήτης, όσο και από την πλευρά της μητέρας του, της οποίας ο πατέρας ήταν ο καπετάνιος και πλοιοκτήτης Μανώλης Τουρνής.
Ο Νικόλαος Φράγκος θέλησε να πλεύσει προς την ίδια ρότα γι’ αυτό αποφάσισε το 1947 να ανελκύσει το ναυάγιο ενός οικογενειακού του πλοίου που είχε βυθιστεί από τους Γερμανούς.Το λεγόμενο «Ostrako» το οποίο ήταν πλοίο 400 dwt που ναυπηγήθηκε το 1926 στην Ολλανδία.

Όπως μαθαίνουμε ο Νικόλαος Φράγκος συνέχισε να ταξιδεύει ως πλοίαρχος μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Ταυτόχρονα μαζί με τον θείο του διαχειριζόταν τα πλοία της οικογένειας.

nikolaos-fragkos

Σημαντικός σταθμός υπήρξε η αγορά του πρώτου δικού του πλοίου το 1960. Το «Κάπταιν Φράγκος» ήταν το εισιτήριο που του εξασφάλισε μία θέση δίπλα στους εφοπλιστές. Λίγα χρόνια αργότερα θα αγοράσει το πλοίο «Good Hope» και θα εγκαινιάσει τη συνεργασία με τον Νίκο Μουνδρέα. Το 1996 θα ιδρυθεί η Good Faith που στη συνέχεια θα αποκτήσει σημαντική θέση στον εφοπλισμό της χώρας.
Η γυναίκα του Στέλλα και ο θάνατος του παιδιού τους

Η Στέλλα Φράγκου ήταν φιλόλογος και είχε ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση ως προς το θέμα της παιδείας. Η ίδια φρόντιζε να προωθεί με τον τρόπο της χρηματοδοτήσεις που θα βοηθούσαν σε αυτή την κατεύθυνση. Παράδειγμα αποτελεί η ανέγερση δύο δημοτικών σχολείων για τα παιδιά των πόλεων Jim Ρing και Ma Li Two της επαρχίας Yunnai στην Κίνα. Οι Κινέζοι απένειμαν το Χρυσό Αστέρι, την υψηλότερη διάκριση που θα μπορούσε να δοθεί σε έναν πολίτη ξένου κράτους.

 

Τα τέσσερα παιδιά που απέκτησε ο Νίκος και η Στέλλα και ο… θάνατος

Από το γάμο με τη Στέλλα ο Νικόλαος Φράγκος απέκτησε 4 παιδιά, την Αγγελική, τον Γιάννη, τη Μαρία και την Κατερίνα. Το βαρύ φορτίο του χαμού της κόρης τους έπρεπε να κουβαλήσει το ζευγάρι αφού η κόρη τους Κατερίνα απεβίωσε.

Ο Νίκος και η Στέλλα Φράγκου σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να έχουν παράπονο από τα παιδιά σου όσο ζούσαν.
Η Αγγελική χαρακτηρίζεται ως μία από τις ισχυρότερες εφοπλίστριες παγκοσμίως. Έχει βρεθεί στο τιμόνι 3 εισηγμένων ναυτιλιακών στη Wall Street και μιας ακόμα μεγάλης εταιρείας logistics στη Νότια Αμερική.

Ο γιος του Γιάννης έχει βαδίσει κι εκείνος στα χνάρια της οικογένειας και ασχολείται με τη ναυτιλία ενώ έχει αποκτήσει και δύο παιδιά.
Η Μαρία Φράγκου από την άλλη επέλεξε έναν λίγο διαφορετικό δρόμο αφού είναι επιστήμονας και συγγραφέας ενώ έχει παντρευτεί τον χειρουργό Χαρίλαο Παππή με τον οποίο έχει αποκτήσει δύο παιδιά.

Ο Νικόλαος Φράγκος ωστόσο έχει ακόμη μία κόρη, την Κατερίνα, την οποία την έχει αποκτήσει με τη δικηγόρο Ολυμπία Κεχριμπάρη.

Το παιδί που δεν αποδέχεται η οικογένεια Φράγκου

Το στερνοπούλι του εφοπλιστή δεν είχε αποδοχή από τα υπόλοιπα αδέρφια του, όπως τουλάχιστον έχει υποστηρίξει η ίδια στο παρελθόν. Πάμε να δούμε όμως πώς ήρθε στη ζωή η Κατερίνα Φράγκου.
Όπως μαθαίνουμε από δημοσιεύματα ο εφοπλιστής γνώρισε την Ολυμπία Κεχριμπάρη το 1980. Εκείνη ήταν η δικηγόρος της εταιρείας. Η σχέση τους δεν φάνηκε να ήταν επιπόλαια αφού ύστερα από 11 χρόνια οδήγησε σε ένα παιδί. Τον Νοέμβριο του 1991 γεννιέται η κόρη τους Κατερίνα.

Όπως έχει περιγράψει η ίδια σε συνέντευξή της :
«Ο πατέρας μου πολιόρκησε πολλά χρόνια τη μητέρα μου. Όμως η επιμονή και η αφοσίωσή του, κάτι που το έχω κι εγώ κληρονομήσει, την κέρδισαν. Ήταν ένας μεγάλος έρωτας. Δεν έχω δει πιο ερωτευμένο ζευγάρι και δεν είναι τυχαίο που έχουν μείνει τόσα χρόνια μαζί».

Αναφερόμενη στο γεγονός ότι ο πατέρας της και η μητέρα της δεν είχαν παντρευτεί έχει πει: «Δυστυχώς, οι συγκυρίες δεν τους το επέτρεψαν. Δεν ήταν καθαρά δική τους απόφαση. Ο πατέρας μου ήθελε να κάνει παιδί με τη μητέρα μου από την αρχή της σχέσης τους. Σχεδόν της το φώναζε. Όταν έμαθε ότι είναι έγκυος, δεν έδειξε απλώς, ήταν πράγματι πολύ ευτυχισμένος. Η μακρόχρονη αναμονή του να ολοκληρώσει τη σχέση του με τη μητέρα μου είχε ευοδωθεί. Μάλιστα έχω πάρει το όνομα της ετεροθαλούς αδελφής μου που πέθανε λίγο καιρό προτού γεννηθώ. Ήταν καθαρά επιλογή του πατέρα μου το όνομα Κατερίνα».
Τον Σεπτέμβριο του 1997 έγινε η επίσημη πράξη αναγνώρισης της Κατερίνας Φράγκου στο σπίτι τους στη Δροσιά.

Όσον αφορά τη διεκδίκηση μεριδίου από την περιουσία του πατέρα της είχε δηλώσει ξεκάθαρα:
«Από τη στιγμή που με αναγνώρισε και είμαι κόρη του δεν τίθεται ζήτημα αν θα διεκδικήσω ή όχι. Είναι γεγονός ότι είμαι παιδί του, όπως και αυτά».

Αγγελική Φράγκου: Μία από τις ισχυρότερες εφοπλίστριες του κόσμου

Η Αγγελική Φράγκου όπως λέγεται είναι εργένισσα εκ πεποιθήσεως αλλά και μία δυναμική επιχειρηματίας. Η ιστορία από την πρώτη της αγορά πλοίου που την έβαλε στο… παιχνίδι δείχνει ότι μιλάμε για μία αποφασιστική προσωπικότητα. Το πλοίο από το οποίο ξεκίνησε να χτίζει τον στόλο της ήταν το «Φούλβια». Εκείνη ήταν δεν ήταν 25 χρονών ωστόσο εξέταζε με σοβαρότητα το φορτηγό πλοίο που ήταν αγκυροβολημένο στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Μπορεί όλοι να πίστευαν ότι ένα τέτοιο σάπιο πλοίο δεν θα πουλιόταν ωστόσο η Αγγελική Φράγκου διέψευσε αυτή την πρόβλεψη.

Από εκείνο το πλοίο με την όχι και τόσο μεγάλη προοπτική η Αγγελική Φράγκου κατάφερε να ιδρύσει αργότερα την Navios Maritime Holdings. Η εταιρεία βρίσκεται υπό ελληνικό έλεγχο και είναι μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες.
Τα δημοσιεύματα θέλουν την Αγγελική Φράγκου να ακολουθεί έναν λιτό τρόπο ζωής μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Πέρα από την ναυτιλιακή έχει και ένα άλλο σημαντικό απόκτημα στη ζωή της το οποίο δεν είναι άλλο από τον γιο της Νικόλα. Τα ταξίδια είναι η καθημερινότητά της αφού το απαιτούν οι δουλειές της. Έχει σπίτια τόσο στη γενέτειρα της, τη Χίο, όσο και στην Αθήνα, το Μονακό και τη Νέα Υόρκη.

 

klelia-xatziioannou
Φωτογραφία: Youtube/kimzy Guny

Ο Γιάννης Φράγκος και το πολύκροτο διαζύγιο με την Κλέλια Χατζηιωάννου

Ο Γιάννης Φράγκος πέρα από το «δυνατό» όνομα έχει και ένα επεισοδιακό διαζύγιο να τον ακολουθεί. Τα Μέσα δεν μπορούσαν να μην ασχοληθούν με τη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στις δύο εφοπλιστικές οικογένειες, Φράγκου και Χατζηιωάννου. Ο Χιώτης εφοπλιστής παντρεύτηκε τον Ιανουάριο του 1990 την Κλέλια Χατζηιωάννου η οποία ήταν μόλις 19 χρονών.

Όλα ξεκίνησαν με τις καλύτερες προδιαγραφές. Η υπερπολυτελής τελετή του γάμου τους στο «Intercontinental» ήταν ένα δείγμα της ζωής που θα ακολουθούσε.

Το ζευγάρι εγκαταστάθηκε σε μια έπαυλη στο Παλαιό Ψυχικό, ιδιοκτησίας της Κλέλιας. Δεδομένου ότι το ζευγάρι είναι αγαπημένο ο πεθερός του Γιάννη Φράγκου δίνει 49 εκατ. δολάρια με αποδέκτες δύο εταιρείες που έχει ιδρύσει ο γαμπρός του, τις «Seaway Maritime SA» και «Permar Transport SA», με έδρα τον Παναμά.

Όλα αλλάζουν πολύ σύντομα αφού δύο χρόνια αργότερα το ζευγάρι θα χωρίσει. Ταυτόχρονα τα οικονομικά της εταιρείας του Γιάννη Φράγκου επιδεινώνονται. Το διαζύγιο ωστόσο δεν θα είναι μία γρήγορη διαδικασία. Οι δικαστικές διαμάχες θα συνεχιστούν για 17 ολόκληρα χρόνια ώσπου η απόφαση βγαίνει υπέρ της Κλέλιας Χατζηιωάννου η οποία είχε διεκδικήσει την προίκα της. Με άλλα λόγια ο Γιάννης Φράγκος κλήθηκε να επιστρέψει 100.000.000 δολάρια στην οικογένεια!

Όλα αυτά βέβαια ανήκουν στο μακρινό παρελθόν αφού ο Γιάννης Φράγκος έχει φτιάξει τη ζωή του. Με τη σύζυγό του Ζελιάνα έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.

Σχετικά άρθρα