Γονείς προσοχή! Αυτά είναι τα 7 πιο επικίνδυνα αντικείμενα για τα παιδιά σας!

Με το που γίνεσαι γονέας αλλάζει αμέσως η λογική σου για τα πράγματα! Σκέφτεσαι βάζοντας το παιδί σου ως προτεραιότητα και η ασφάλειά του είναι πολύ σημαντική για σένα! Ειδικά στη φάση που αρχίζει να μπουσουλάει και να περπατάει, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική, για να αποφύγεις δυσάρεστα ατυχήματα, που μπορεί να το στείλουν ακόμα και στο νοσοκομείο! Θα χρειαστεί επομένως να φυλάς τα πιο επικίνδυνα πράγματα για το παιδί σου σε ντουλάπια που βρίσκονται ψηλά -και δεν τα φτάνει- ή που μένουν πάντα κλειδωμένα.

Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα πράγματα που έχετε μέσα στο σπίτι και πρέπει να τα φυλάτε μακριά από τα παιδιά σας;

Οι ταμπλέτες για το πλυντήριο ρούχων ή πιάτων!

Το σχήμα και τα έντονα χρώματά τους μπορούν να τραβήξουν εύκολα την προσοχή του παιδιού σας που βάζει τα πάντα στο στόμα του! Είναι μια από τις κύριες αιτίες που καταλήγουν μικρά παιδιά σε νηπιακή ηλικία στα επείγοντα για πλύση στομάχου! Η κάψουλα έχει την ιδιότητα να διαλύεται με το που έρθει σε επαφή με νερό. Αν επομένως τη βάλει στο στόμα του κάποιος θα αρχίσει να διαλύεται, σαν καραμέλα αλλά η συμπυκνωμένη της μορφή και οι τοξικές ουσίες που περιέχει μπορούν να προκαλέσουν εμετό και άλλες γαστρεντερολογικές αλλά και αναπνευστικές αντιδράσεις…

Αν υπάρχει οποιαδήποτε υπόνοια ότι το παιδί σας έβαλε έστω και για λίγο στο στόμα του κάψουλα πλυντηρίου, πηγαίντε το άμεσα στο νοσοκομείο για πλύση στομάχου!

Οι στρογγυλές μπαταρίες – κουμπιά

Δεν τις χρησιμοποιούμε πολύ συχνά τέτοιες μπαταρίες αλλά όταν χρειαστεί να βρεθούν στο σπίτι κρατείστε τις μακριά από τα παιδιά σας! Είναι πάρα πολύ επικίνδυνες! Αν τις βάλει στο στόμα, ρισκάρει να φράξει τις αναπνευστικές διόδους και να προκαλέσει στο παιδί ασφυξία!… Αν από την άλλη, η μπαταρία “σκαλώσει” σε κάποιο σημείο χωρίς ωστόσο να φράσσει την κυκλοφορία του οξυγόνου, μπορεί να αρχίσει να απελευθερώνει τοξικές ουσίες στον οισοφάγο κάτι που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θανατηφόρα αιμορραγία!

Αν κάποιο από τα παιχνίδια τους λειτουργεί με τέτοιες μπαταρίες, βεβαιωθείτε ότι κλείνει με κατσαβίδι, ώστε να μην μπορεί ανά πάσα στιγμή να το ανοίξει και να πάρει στα χέρια του τις μπαταρίες.

Χρήματα

Οποιοδήποτε μικρό αντικείμενο είναι επικίνδυνο για ένα παιδί κάτω των 6 ετών. Ρισκάρει να το βάλει στο στόμα και να έχει τα αποτελέσματα που περιγράψαμε στις μπαταρίες – κουμπιά.  Όσο πιο μικρά είναι τα κέρματα τόσο πιο επικίνδυνα είναι. Γι’ αυτό όταν παίζετε σούπερ μάρκετ καλύτερα να χρησιμοποιείτε ψεύτικα χρήματα ή να είστε πολύ προσεκτικοί για να μην τα βάλει στο στόμα.

Το ίδιο ισχύει και για άλλα μικρά αντικείμενα ή και τρόφιμα: μπίλιες, μικρά Lego, καπάκια από στυλό, αλλά και τρόφιμα όπως ξηροί καρποί, ελιές… Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν τα κρατάνε ή τα καταναλώνουν παιδιά κάτω των 6 ετών.

Χάπια!

Τα φάρμακα είναι επίσης πολύ δελεαστικά για τα μικρά παιδιά! Είναι μικρά, έχουν περίεργα σχήματα και συνήθως είναι χρωματιστά! Και το κυριότερο: μοιάζουν με καραμέλες! Πόσο εύκολο είναι να γίνει το ατύχημα! Ό,τι χάπια και αν υπάρχουν στο σπίτι, όποια αγωγή και αν λαμβάνετε, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί να τα φυλάτε σε σημείο μη προσβάσιμο για τα παιδιά.

Καθαριστικά για το σπίτι!

Τα καθαριστικά για το σπίτι που βρίσκονται σε όμορφα και χρωματιστά μπουκάλια αποτελούν αντικείμενα θαυμασμού από τα παιδιά σας! Εύκολα μπορούν να θελήσουν να τα ανοίξουν και γιατί όχι να τα δοκιμάσουν! Φυσικά αν συμβεί αυτό πρέπει αμέσως να πάτε στο νοσοκομείο για πλύση στομάχου!

Κάθε φορά που καθαρίζετε να εξηγείτε στο παιδί πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία μας όλα αυτά. Καλό ωστόσο είναι να τα φυλάτε σε ψηλά ντουλάπια και το πιο σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε μπουκάλια νερού ή αναψυκτικών (ή άλλα μπουκάλια που τα έχει συνδέσει με τρόφιμα και χυμούς) για τα απορρυπαντικά σας!

Εργαλεία

Σφυρί, κατσαβίδι, πένσα… Πόσο επικίνδυνα μπορεί να γίνουν στα χέρια ενός παιδιού, που θέλει να κάνει “όπως ο μπαμπάς”; Τέτοια επεισόδια μίμησης είναι συχνά στις ηλικίες 4-5 ετών. Για να αποφύγετε τα ατυχήματα, διαχωρίστε τα αντικείμενα που είναι μόνο για μεγάλους και φυλάξτε τα σε μέρος που δεν τα φτάνει. Επίσης, μπορείτε να του πάρετε τη δική του παιδική εργαλειοθήκη για να κάνει όπως ο μπαμπάς αλλά με τα δικά του εργαλεία!

Πλαστικές τσάντες

Οι πλαστικές τσάντες είναι επικίνδυνες διότι μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό και ασφυξία στο παιδί… Το ίδιο επικίνδυνα είναι: σχοινιά, κορδόνια, κολιέ, εσάρπες και φουλάρια.

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα