Επικοινωνία στη σχέση: Τι να κάνεις για να σου ανοιχτεί ο σύντροφός σου;

Με τον  άντρα μου ζούμε μαζί. Έχουμε παιδιά αλλά δεν αντέχω τον κλειστό χαρακτήρα του. Δεν μιλάει, δεν συζητάει τι τον απασχολεί. Από την αρχή ήταν έτσι, αλλά τώρα παρά έγινε. Κάνει το ένα λάθος πίσω από το άλλο. Δεν θέλει να συζητήσει για τίποτα και νευριάζει.  Τι μπορώ να κάνω να τον προσεγγίσω;  Το κακό που έχω είναι ότι του χτυπάω τα λάθη του,  ενώ προσπαθεί για εμάς και αναγνωρίζω τις προσπάθειες του.

Στο ερώτημα απαντά η Χριστίνα Μπούφαλη-Μπαβέλλα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια:

καλησπέρα σας,

η επικοινωνία σε ένα ζευγάρι είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα για να υπάρχει αρμονία στη σχέση και στη ζωή μας. Θα πρότεινα να του μιλήσετε ειλικρινά, ανοιχτά, για αυτά που σας ανησυχούν. Να του μιλήσετε με ηρεμία και να του εκφράσετε το πόσο σας δυσκολεύει ο κλειστός του χαρακτήρας, ώστε να βρείτε από κοινού πώς μπορείτε να επικοινωνείτε καλύτερα.

Χρειάζεται προσπάθεια και από τις δυο πλευρές και καλή θέληση. Κατανοώ ότι σας θυμώνει και γι’ αυτό κι εσείς μπαίνετε στη διαδικασία να του χτυπήσετε τα λάθη του, το οποίο όμως είμαι σίγουρη ότι δεν οδηγεί πουθενά. Η ήρεμη επικοινωνία και η ειλικρίνεια νομίζω θα σας προσφέρει πολλά περισσότερα και ίσως βοηθήσει κι εκείνον να ανοιχτεί.

Χριστίνα Μπούφαλη-Μπαβέλλα
MSc, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
[email protected]

Σχετικά άρθρα