Επιθετική συμπεριφορά νηπίου: Όλα ξεκίνησαν όταν γεννήθηκε η αδερφή του…

Αντιμετωπίζουμε ένα ζήτημα με τον γιο μας ο οποίος είναι 4,5 χρόνων. Χτυπάει αναίτια τα παιδιά στο προνήπιο που πηγαίνει. Έχουμε και μια μικρή κόρη 15 μηνών κι η αλλαγή στη συμπεριφορά του συμπίπτει με τη γέννηση της. Επειδή κατοικούμε σε νησί είναι δύσκολη η επαφή μας με κάποιον παιδοψυχολόγο γι’ αυτό τον λόγο απευθύνθηκα σε σας. Έχω δοκιμάσει αρκετούς τρόπους καθώς λόγω της δουλειάς μου,είμαι εκπαιδευτικός, έχω αντιμετωπίσει παρόμοια περιστατικά, αλλά έχω «απελπιστεί».

Στο σπίτι είναι αρκετά συνεργάσιμος κι η σχέση του με τη μικρή έχει βελτιωθεί κατά πολύ. Στο σχολείο ο ίδιος μου λέει πως δεν μπορεί να ελέγξει τα χέρια του. Η κυρία του μου λέει πως είναι εντάξει την ώρα των κατασκευών-εργασιών, παρέας κι ότι την ώρα του ελεύθερου παιχνιδιού γίνεται άλλο παιδί. Τι θα μου προτείνατε να κάνω; Η επιβράβευση των καλών πράξεων διαδέχτηκε τη στέρηση των αγαπημένων του παιχνιδιών από μας τους γονείς του,ως μέτρα αντιμετώπισης. Αλλά και πάλι δεν καταφέρνει να κρατηθεί, μου λέει.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας,αναμένω την απάντηση σας.

Στο ερώτημά σας απάντησε η Μαρία Κούκνη, MA Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς από μόνο του σαν γεγονός μπορεί να είναι αρκετά στρεσσογόνο για ένα παιδί λόγω του αποχωρισμού από το οικογενειακό περιβάλλον. Πόσω μάλλον όταν αυτό  σχετίζεται χρονικά και με τη γέννηση μικρότερου αδερφού, οπότε επιβαρύνεται και με ένα αίσθημα «ζήλιας» και θυμού.

Εφόσον έχετε δει βελτίωση στη σχέση του παιδιού σας με τη νηπιαγωγό αυτό είναι πολύ θετικό. Η δική σας όμως «απελπισία» μπορεί να μην εκφράζεται λεκτικά και άμεσα στο παιδί ίσως όμως επιβαρύνει τη σκέψη σας, τη συμπεριφορά απέναντί του και τον τρόπο που ερμηνεύετε την εικόνα του.

Η «επιθετική» αυτή συμπεριφορά μπορεί να είναι σημάδι» ζήλιας – αντιδραστικότητας , μπορεί να είναι και σημάδι κάποιου παρορμητισμού και υπερ-κινητικότητας.

Άμα η ένταση και η συχνότητα της συμπεριφοράς του παιδιού είναι αυξανόμενη καλό θα ήταν έστω και μέσω skype να υπάρξει μια επαφή με κάποιον ειδικό ώστε να μπορέσετε εσείς σαν μητέρα να διαπραγματευτείτε την αγωνία σας και να αποσαφηνίσετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας.

Μαρία Κούκνη

MA Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Ειδ. Εικαστική θεραπεύτρια

www.mariakoukni.gr

 

 

 

Σχετικά άρθρα