Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα τελεστεί σήμερα στις 13:00 το μεσημέρι (τοπική ώρα) η κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, έντεκα ημέρες από τη στιγμή που έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας της Αλβανίας και ενώ είχε νωρίτερα πυροβολήσει, όπως αναφέρουν οι αλβανικές αρχές, με Καλάσνικοφ εναντίον αστυνομικών. Η παρουσία της αστυνομίας περιμετρικά του χωριού, είναι από το πρωί έντονη.

Χθες, σε κλίμα οδύνης γονείς, συγγενείς και φίλοι υποδέχθηκαν τη σορό του 35χρονου η οποία έφτασε στο σπίτι της οικογένειας, τυλιγμένη με την ελληνική σημαία. Με δάκρυα στα μάτια και φωνάζοντας «αθάνατος» συγγενείς και φίλοι του 35χρονου συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι της οικογένειας για να συλληπηθουν τους συγγενείς του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα εκατοντάδες άνθρωποι από διάφορες πόλεις της Ελλάδας αναχώρησαν με πούλμαν αργά το βράδυ της Τετάρτης με προορισμό τους Βουλιαράτες προκειμένου να πουν από κοντά το ύστατο χαίρε στον 35χρονο.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 40 πούλμαν που έχουν ξεκινήσει από διάφορες πόλεις της Ελλάδας με προορισμό τους Βουλιαράτες. Το κλίμα στο χωριό του 35χρονου είναι βαρύ, αλλά γενικά ήρεμο, με τη θλίψη να επικρατεί, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του CNN Greece στους Βουλιαράτες, Κώστας Πλιάκος.

Όπως έλεγαν οι άνθρωποι που ταξίδεψαν ως την Αλβανία για την κηδεία, το ταξίδι τους ήταν ομαλό, μέχρι τη στιγμή που πέρασαν τα σύνορα, οπότε και η αλβανική αστυνομία πραγματοποίησε αυστηρούς ελέγχους.

Σύμφωνα με τα όσα είπαν στον απεσταλμένο του CNN Greece, στο πλαίσιο των ελέγχων η αλβανική αστυνομία δεν επέτρεψε την είσοδο σε ένα λεωφορείο εξαιτίας κάποιων συμβόλων τα οποία θεώρησαν ότι δεν θα έπρεπε να μπουν στη χώρα τη συγκεκριμένη ημέρα. Σε άλλο έλεγχο σε λεωφορείο οι αστυνομικοί της γειτονικής χώρας κατέβασαν έναν από τους επιβάτες και του απαγόρευσαν την είσοδο στην Αλβανία για 24 ώρες εξαιτίας ενός τατουάζ-συμβόλου που θεωρήθηκε «απαγορευμένο».

Έλεγχοι γίνονται και από την ελληνική αστυνομία στο Καλπάκι, με αστυνομικούς να μπαίνουν στα λεωφορεία και να απευθύνουν συστάσεις στους επιβάτες να μην έχουν πάνω τους σύμβολα ή σιδηρογροθιές, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν στο CNN Greece.

Εξονυχιστικοί έλεγχοι γίνονται και στην Κακαβιά, όπου έχουν σταματήσει αρκετά λεωφορεία, ενώ σε απόσταση μιάμισης ώρας από τα σύνορα έχει σταματήσει λεωφορείο στο οποίο επιβαίνει η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους.

Τα μέλη της ελληνικής κοινότητας στην Αλβανία ευελπιστούν όλα να κυλήσουν ομαλά, τονίζοντας πως δεν θέλουν εντάσεις και ακρότητες, ενώ κάποιοι εξέφρασαν φόβους για προβοκάτσια.

Δείτε όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του CNN Greece, Κώστας Πλιάκος:

Ο πατέρας του 35χρονου δήλωσε στο CNN Greece θυμωμένος και προβληματισμένος τόσο για την άδικη, όπως τη χαρακτήρισε, δολοφονία του παιδιού του, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η οικογένεια από τις αλβανικές αρχές, πρώτον για τη μεγάλη καθυστέρηση στην παράδοση της σορού και δεύτερον για την «σχεδόν καταδρομική επιχείρηση» στο σπίτι τους, κατά την οποία του «έβαλαν το όπλο στον κρόταφο».

Υπενθυμίζεται ότι η οικογένεια του 35χρονου παρέλαβε το βράδυ της Τρίτης τη σορό του από το νεκροτομείο των Τιράνων, δέκα ημέρες μετά το θάνατό του κατά τη διάρκεια επεισοδίου με τις αλβανικές ειδικές δυνάμεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την κηδεία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλβανικές Αρχές εκφράζουν ανησυχία για ενδεχόμενα επεισόδια.

Η κηδεία θα καλυφθεί με έξοδα του Δήμου Δρόπολης, όπως είπε στο CNN Greece ο Αντιδήμαρχος Μιχάλης Μάνος.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα