Τα 5 θετικά και τα 5 αρνητικά των διακοπών με παιδιά

Σίγουρα όταν πρόκειται για διακοπές και έχουμε μικρά παιδιά σκεφτόμαστε πόσο ωραία θα περάσουμε μαζί τους . Αλήθεια όμως, έχετε σκεφτεί τα παρακάτω;

Γράφει η Meredith Carroll

 

 

Tα  αρνητικά

1)  Το πρόγραμμα ύπνου γίνεται άνω κάτω  :

Κανένας κατά τη διάρκεια των διακοπών –ειδικά όσοι έχουν παιδιά- δεν ξεκουράζεται όσο θέλει. Είτε πηγαίνετε στο εξωτερικό είτε πρέπει να είστε κάπου νωρίς το πρωί – πχ να πάρετε το καικάκι να περάσετε απέναντι σε αυτή τη καταπληκτική παραλία που σας είπαν- τα παιδιά δεν πρόκειται να κοιμηθούν την ώρα που θέλετε όταν το θέλετε.

 

2)  Οι καινούριες εμπειρίες φαγητού σημαίνουν και καινούριες αντιδράσεις:

Θυμάστε που ήταν δύσκολο να κάνετε το παιδί σας να φάει κάτι καινούριο στο σπίτι; Πολλαπλασιάστε αυτή την εμπειρία με το οικογενειακό ταβερνάκι στο νησί που δεν έχετε και την εναλλακτική των αγαπημένων του σνακ και τα παιδιά πρέπει να φάνε ότι τους σερβίρουν και να τους αρέσει κιόλας. Καλή τύχη.

 

3)  Καινούρια μέρη= ανασφάλεια:

Σε πολλά παιδιά αρέσει η περιπέτεια. Αλλά πολλά τα χάνουν και αρχίζουν να μην αισθάνονται άνετα όταν έχουν να δουν  μουσεία, να πάνε σε πάρκα και παραλίες μέσα σε μια μέρα.  Όλα τα καινούρια πράματα μπορεί να φαντάζουν πολλά για τα μάτια του μικρού σας.

 

4)   Το ταξίδι μπορεί να γίνει ψυχοφθόρο:

Εάν νομίζετε ότι να είστε ο κύριος του σπιτιού σας ήταν το μόνο σας μέλημα, ίσως τώρα να θέλετε να προσθέσετε και το «τουριστικός οδηγός» στο βιογραφικό σας.  Τα παιδιά θέλουν και πρέπει να απασχολούνται συνέχεια με κάτι.  Το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών θα πρέπει να βρίσκεται δραστηριότητες και μέρη τα οποία να έχουν τουαλέτες ( πλήρως εξοπλισμένες και καθαρές ) και μέρη όπου θα μπορούσατε να του πάρετε πχ ένα παγωτό. Μη ξεχνάτε με όλα αυτά να έχετε υπόψη σας τα κοντινότερα φαρμακεία καθώς και το τηλέφωνο του παιδιάτρου του νησιού.

 

5)  Χρειάζεστε διακοπές από τις διακοπές .

Ακόμα και αν κατορθώσετε να μη ξυπνήσετε 19 φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, οι διακοπές με τα παιδιά συνήθως μοιάζουν με μαραθώνιο μαζί με αγώνα ταχύτητας πακεταρισμένα σε ένα.  Ακόμα και αν το αγγελούδι σας  καταφέρει να μείνει ήσυχο κάποιες ώρες  στη παραλία και να σας αφήσει χρόνο να διαβάσετε το αγαπημένο σας βιβλίο, ας μην ξεχνάμε και τα άπλυτα που σας περιμένουν όταν γυρίσετε από τις διακοπές.

 

Τα θετικά

 

1)  Τα παιδιά σας θα μάθουν να ταξιδεύουν

Είναι πολύ καλό να μάθουν τα παιδιά να ταξιδεύουν από νεαρή ηλικία καθώς εξοικειώνονται πολύ με τα μέσα , γνωρίζουν νέα μέρη και τους δίνεται η ευκαιρία να ανακαλύψουν το ταξιδιώτη μέσα τους, μια εμπειρία που θα αξιοποιήσουν αργότερα στη ζωή τους.

 

2)  Περνάτε χρόνο με την οικογένεια σας

Παραδεχτείτε το, είστε μακριά από το άγχος της δουλειάς τη ρουτίνα τη καθημερινή. Επιτέλους έχετε ποιοτικό χρόνο να αφιερώσετε στα παιδιά σας και αυτά να χαρούν τη παρουσία σας.

 

3) Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να δείξουν τον άλλο τους εαυτό

Είτε αυτό σημαίνει ότι μπαίνει σε αεροπλάνο για πρώτη φορά , είτε σε ένα μακρινό ταξίδι με το τρένο, μπορείτε να δείτε την αντίδραση του παιδιού σας , πως ανταποκρίνεται σε όλο αυτό και κατ’επέκταση να δείτε μια πλευρά του  που ίσως δεν τη γνωρίζατε.

 

4)  Τρομερές εμπειρίες δημιουργούνται

Τη μέρα που βρήκαν αυτόν τον αχινό, τη μέρα που κολύμπησαν πρώτη φορά χωρίς μπρατσάκια ..αυτές οι αναμνήσεις είναι που μένουν ακόμα και μετά το πέρας των διακοπών και μένουν μαζί σας έπειτα από πολλά χρόνια και αυτό είναι που κάνει της οικογενειακές διακοπές να αξίζουν.

 

5)  Όσο πιο πολλά χιλιόμετρα, τόσες και οι ιστορίες

Το ταξίδι μπορεί να εξάψει τη φαντασία του παιδιού  και να το κάνει να δημιουργεί δικές του ιστορίες , να ζωγραφίσει τις καινούριες του εμπειρίες τους . Προσπαθήστε να πηγαίνετε ταξίδια για να δείτε αυτή τη φαντασία να οργιάζει.

Σχετικά άρθρα