Swarovski: Η οικογένεια πίσω από τη «λαμπερή αυτοκρατορία» – Ο ιδρυτής της εταιρείας, το νυφικό της κληρονόμου με τους 500.000 κρυστάλλους και η απαγωγή

Η οικογένεια Σβαρόφσκι έχει αποκτήσει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο όνομα στην αγορά παρόλο που οι ρίζες της χάνονται στο παρελθόν. Αν αναλογιστεί κανείς ότι πλέον η πέμπτη γενιά της οικογένειας βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας θα καταλάβει ότι η επιτυχία τους είναι μεγάλη αλλά και η εμπειρία που περνάει από γενιά σε γενιά.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη SWAROVSKI (@swarovski) στις

Ποιος όμως ήταν εκείνος που άλλαξε τα δεδομένα στην παράδοση της οικογένειας και κατάφερε να κάνει το όνομά τους γνωστό σε όλον τον κόσμο;

Ο Ντάνιελ Σβαρόφσκι που από μουσικός έγινε εφευρέτης

 

Ο Ντάνιελ Σβαρόφσκι γεννήθηκε σε ένα χωριό της Βοημίας το 1862. Η οικογένειά του είχε ακόμη το επίθετο Σβαρτς πράγμα το οποίο άλλαξε τα επόμενα χρόνια. Οι στόχοι του Ντάνιελ δεν είχαν καμία σχέση με την μετέπειτα εξέλιξή του. Από μικρός λάτρευε το βιολί και ήθελε να γίνει μουσικός. Οι μουσικές σπουδές στο Παρίσι ήταν μία φυσική συνέχεια για εκείνον.

Ωστόσο από μικρός είχε μία ιδιαίτερη σχέση με το γυαλί αφού ο πατέρας του και οι θείοι του είχαν μία μικρή μονάδα κατεργασίας γυαλιού. Εκείνος σε καμία περίπτωση δεν σκόπευε να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση παρόλο που βοηθούσε σε αυτή.
Ο Ντάνιελ Σβαρόφσκι όταν πήγε στο Παρίσι πέρα από την εξέλιξή του στη μουσική ανακάλυψε και την αγάπη του για την τεχνολογία. Η «Πρώτη Ηλεκτρική Έκθεση» που πραγματοποιήθηκε το 1883 θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτέλεσε το κομβικό σημείο που άλλαξε την πορεία της ζωής του. Η γοητεία που άσκησαν πάνω του οι μηχανές που είδε ήταν καθοριστική. Ο Ντάνιελ Σβαρόφσκι σκέφτηκε να δημιουργήσει την πρώτη ηλεκτρική μηχανή κοπής γυαλιού η οποία πήρε σάρκα και οστά το 1892 ύστερα από πειράματα που διήρκεσαν περίπου μία δεκαετία.

Η ίδρυση της εταιρείας Swarovski

Δεδομένου ότι η γενέτειρά του είχε παράδοση στην επεξεργασία του γυαλιού ο Ντάνιελ σκέφτηκε να ανοίξει τη δική του επιχείρηση μακριά από εκεί. Το 1895, ίδρυσε ένα εργοστάσιο κατεργασίας γυαλιού με δύο συνεργάτες του, στο χωριό Βάτενς του Τιρόλο, στην Αυστρία. Η εταιρεία πήρε την ονομασία «DS & Co» (Daniel Swarovski and Company) και παρήγαγε κρυστάλλινες πέτρες που έμοιαζαν με διαμάντια.

Γρήγορα οι υψηλής αισθητικής και αξίας δημιουργίες του είχαν μεγάλη απήχηση. Η φήμη του δεν άργησε να φτάσει και στο εξωτερικό. Τότε ο Ντάνιελ Σβαρόφσκι μάλλον δεν φανταζόταν ότι η εταιρεία του θα έφτανε να απασχολεί σήμερα χιλιάδες εργαζόμενους. Κάτι λιγότερο από έναν αιώνα μετά την ίδρυση του πρώτου εργοστασίου Swarovski, το 1983, θα άνοιγε το πρώτο κατάστημα του Οίκου στην φημισμένη Old Bond Street του Λονδίνου. Η μπουτίκ ονομάστηκε «Silver Crystal Suite». Τα προϊόντας που πουλούσε ήταν τόσο περιζήτητα που ακόμη και οι ληστές δεν άντεξαν και «επισκέφτηκαν» στο κατάστημα την πρώτη ημέρα λειτουργίας του. Έφυγαν με τρόπαιο ένα ογκώδες αγαλματίδιο σε μορφή χελώνας το οποίο ήταν μεγάλης αξίας.

Η επιτυχία του brand φαίνεται και από το γεγονός ότι ήδη από το 1987 ιδρύθηκε Λέσχη Συλλεκτών Swarovski που έχει φτάσει να αριθμεί πάνω από μισό εκατομμύριο μέλη σε όλο τον κόσμο!

 

Οι επόμενες γενιές Swarovski

Ο ιδρυτής της εταιρείας, Ντάνιελ Σβαρόφσκι, χώρισε την επιχείρηση σε τρία μέρη τα οποία έδωσε στους τρεις γιους του. Η οικογένεια από γενιά σε γενιά μεγάλωνε και διασκορπιζόταν σε διάφορα σημεία του κόσμου. Κάποια μέλη της οικογένειας είναι Αμερικανοί, άλλοι Αυστριακοί ενώ άλλα ζουν στη Μεγάλη Βρετανία. Σήμερα η οικογένεια Swarovski είναι αδιαμφισβήτητα πολυπληθής αν αναλογιστούμε ότι πάνω από 60 μέλη της είναι μέτοχοι της εταιρείας.

Το ερώτημα είναι ποια από αυτά έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα. Εμείς επιλέξαμε να ασχοληθούμε με τις γυναίκες της οικογένειας οι οποίες φαίνεται να έχουν μία επιτυχημένη πορεία. Όπως ακριβώς ο προ προ προπάππους τους.

nadia-swarovski-2

Νάντια Σβαρόφσκι: Έφερε την εταιρεία σε επαφή με τον χώρο της μόδας

Η Νάντια Σβαρόφσκι είναι η πρώτη γυναίκα που γίνεται μέλος του συμβουλίου της εταιρείας. Φυσικά δεν έγινε χαριστικά αλλά γιατί είχε ένα όραμα που θα μπορούσε να πάει την εταιρεία ακόμη πιο μπροστά. Οι σπουδές της στην Αμερική την έφεραν αντιμέτωπη με μία άλλη πραγματικότητα. Ενώ το όνομα Σβαρόφσκι στην Αυστρία ήταν συνώνυμο της ποιότητας και της πολυτέλειας δεν ίσχυε το ίδιο και στις ΗΠΑ. Εκεί η εταιρεία πουλούσε κυρίως τα κρυστάλλινα ζωάκια τα οποία δεν χαρακτηρίζουν το σύνολο των δημιουργιών της.

nadia-swarovski

Η Νάντια Σβαρόφσκι θεώρησε ότι ήταν μονόδρομος η «εισβολή» της εταιρείας στον χώρο της μόδας. Οι συνεργασίες της με μεγάλους σχεδιαστές καθώς και event μόδας ήταν το όχημα που εξασφάλισε την είσοδο των Swarovski σε έναν τεράστιας σημασίας χώρο.
Φυσικά η Νάντια πέρα από μία επιτυχημένη μάνατζερ είναι και μία επιτυχημένη σύζυγος και μητέρα. Με τον σύζυγός της Ρούπερτ Άνταμ έχει αποκτήσει 3 παιδιά. Μπορεί να δραστηριοποιείται στον χώρο των επιχειρήσεων ωστόσο δεν ξεχνάει ότι σημασία έχει η οικογένειά της. Όταν ληστές είχαν μπει στο σπίτι τους στο παρελθόν και με το μαχαίρι στο λαιμό της ζήτησαν όλα τα κοσμήματα εκείνη δεν δίστασε στιγμή. Όπως έχει πει : «Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα κατάλαβα ότι δεν ήταν πολύτιμα τα κοσμήματα και τα χρήματα, αλλά η ζωή των παιδιών και η δική μου».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Victoria Swarovski???? (@victoriaswarovski) στις

Το νυφικό της Βικτώριας Σβαρόφσκι με τους 500.000 κρυστάλλους Swarovski

Πριν ένα χρόνο περίπου ένα άλλο μέλος της οικογένειας Σαβαρόφσκι είχε απασχολήσει τα Μέσα ενημέρωσης με τον υπερπολυτελή γάμο που πραγματοποίησε. Ήταν η κόρη του Πολ Σβαρόφσκι η οποία παντρεύτηκε στην Ιταλία τον εκλεκτό της καρδιάς της Βέρνερ Μουρτζ.

victoria-swarovski
Φωτογραφία: Facebook/Victoria Swarovski

Ο γάμος κόστισε μία ολόκληρη περιουσία. Μόνο η αξία του νυφικού άγγιζε το 1 εκατομμύριο δολάρια!!! Πώς τα κατάφερε η Βικτώρια Σβαρόφσκι να βρει ένα τόσο ακριβό νυφικό; Το μυστικό ήταν ότι πάνω στο φόρεμα ήταν ραμμένοι 500.000 κρύσταλλοι Swarovski. Όπως λέγεται το νυφικό σχεδιάστηκε από την ίδια με τη βοήθεια του σχεδιαστή Μάικλ Σίνκο ο οποίος έχει ντύσει πολλούς αστέρες του Hollywood όπως η Μπιγιονσέ, η Τζένιφερ Λόπεζ και η Ριάνα. Να σημειώσουμε ότι τελικά το νυφικό έφτασε να ζυγίζει 46 κιλά!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Simona Tuzio (@fashion_designer_modellista_) στις

Το σχέδιο απαγωγής της Φιόνα Σβαρόφσκι

Η Φιόνα Σβαρόφσκι δραστηριοποιείται ως διευθύντρια της Fiona Winter Studio (FWS) στο Μιλάνο και είναι μία από τους κληρονόμους της «Swarovski». Έχει παντρευτεί με τον Καρλ Χάιντς Γκράσερ ο οποός έχει διατελέσει και υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας. Η Φιόνα πέρα από τη λαμπερή ζωή της η οποία έτσι κι αλλιώς τραβούσε τα βλέμματα του κόσμου έχει γίνει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής όταν είχε πέσει θύμα απαγωγής. Τελικά για καλή της τύχη είχε γλιτώσει.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Madame Pauline Vintage (@madamepaulinevintage) στις

Σχετικά άρθρα