Εμβόλιο HPV: Επηρεάζει η σεξουαλική επαφή την αποτελεσματικότητά του;

Έκανα την πρώτη δόση του εμβολίου HPV, ενώ δεν είχα ακόμα σεξουαλική επαφή. Στο διάστημα, όμως, ανάμεσα στην πρώτη δόση και τη δεύτερη όμως έκανα σεξ. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Μπορώ να συνεχίσω τις υπόλοιπες δυο δόσεις που απαιτούνται κανονικά στο μέλλον; Η δράση του εμβολίου θα είναι ίδια ;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Στέφανος Βαλαντάσης, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το ΗPV εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος προφύλαξης από τους ογκογόνους τύπους 16 και 18, του  ιού που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο τραχήλου μήτρας αν παραμείνει χωρίς θεραπείες και παρακολούθηση.

Βέβαια, όπως είναι πλέον ευρέως γνωστό υπάρχουν πάρα πολλοί τύποι του ιού με υψηλή ογκογόνο δράση που προκαλούν προκαρκινικές βλάβες στο τράχηλο της μήτρας, που δε περιλαμβάνονται στο εμβόλιο.

Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο σας προστατεύει σε μόνο δύο από τους δεκάδες άλλους υψηλού κινδύνου τύπους του HPV.

Η σωστή λοιπόν σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων πρέπει να αφορά την ενημέρωση, το εμβολιασμό, τη χρήση προφυλακτικού και τη συχνή γυναικολογική εξέταση του τραχήλου της μήτρας.

Πρέπει να γνωρίζεις, επίσης, ότι το HPV εμβόλιο δεν μπορεί να μολύνει τον οργανισμό.

Υπάρχουν δύο διαθέσιμα εμβόλια (διδύναμο και τετραδύναμο). Το διδύναμο προστατεύει από τους τύπους 16 κ 18 και τις αλλοιώσεις που προκαλούν στο τράχηλο της μήτρας, ενώ το τετράδυναμο, προσφέρει επιπλέον προστασία από τις προκαρκινικές βλάβες του κόλπου και του αιδοίου.

Συνήθως το εμβόλιο χορηγείται  σε τρεις δόσεις στους μήνες 0, 1 (ή 2) και 6.

Τα σχήματα αυτά μπορούν να τροποποιηθούν κατά τη κρίση του θεράποντα ιατρού.

Ο εμβολιασμός γίνεται ανεξάρτητα από τη έναρξη ή όχι των επαφών και απευθύνεται σε όλα τα κορίτσια 12-26 ετών. Σαφέστατα είναι πλέον αποτελεσματικός ο εμβολιασμός προ της ενάρξεως των σεξουαλικών επαφών

Δεν αποτελεί όμως αντένδειξη η εκτέλεσή του σε γυναίκες μεγαλύτερες των 26 ετών. Πρόσφατα μάλιστα τεκμηριώνεται η αποτελεσματικότητα της χρήσης εμβολίου στις ηλικίες 26 – 45.

Στην περίπτωση σου εννοείται ότι συνεχίζεις κανονικά το εμβολιασμό σου, κάνοντας  βέβαια χρήση προφυλακτικού.

Η αποτελεσματικότητα και των 2 εμβολίων προσεγγίζει το 100% στην πρόληψη των ογκογόνων τύπων 16 και 18.

Τι αντιδράσεις προκαλεί το εμβόλιο;

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζεις ότι το HPV εμβόλιο είναι ασφαλές και δοκιμασμένο. Οι αντιδράσεις του εμβολίου μπορεί να είναι οι εξής:

  • Ήπιες τοπικές αντιδράσεις
  • Eρυθρότητα
  • Λίγος πόνος στο σημείο της ένεσης
  • Αίσθημα ζάλης

Οι ατιδράσεις αυτές έχουν αναφερθεί, αλλά υποχωρούν άμεσα και χωρίς θεραπεία.

Αναφορά σε πιο βαριές καταστάσεις δεν έχουν τεκμηριωθεί ότι σχετίζονται με τη χορήγηση του εμβολίου.

Από τι προστατεύει το εμβόλιο HPV;

Ο εμβολιασμός λοιπόν προστατεύει αποτελεσματικά από τα νοσήματα που προκαλούν οι τύποι που περιλαμβάνονται στα εμβόλια. Δεν προστατεύει όμως από όλους τους ογκογόνους τύπους του ιού που υπάρχουν, συνεπώς η γυναίκα θα πρέπει να συνεχίζει να εξετάζεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα

Το τεστ «κατά Παπανικολάου» αποτελεί ακόμη και σήμερα τη βασική εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση και προστασία έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Και πρέπει να επαναλαμβάνεται ετησίως ή και συχνότερα ανάλογα με τις οδηγίες του γυναικολόγου σου

Επίσης, ο έλεγχος με «HPV DNA TEST», έχει προστεθεί τα τελευταία έτη στη μάχη της έγκαιρης διάγνωσης της λοίμωξης.

Δρ. Στέφανος Βαλαντάσης

Χειρούργος – Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

τ. Αναπλ. Διευθυντής ΝΗΣ, Μεγάλης Βρετανίας

valantasis.gr

Σχετικά άρθρα