Τσίπρας: «Εντός του 2019 η προκήρυξη 10.000 προσλήψεων»

«Αλλάζουν πολλά» με τη συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας, πρόκειται για ένα «ιστορικό βήμα προς τα εμπρός» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε, τονίζοντας πως δίνεται η δυνατότητα στο ελληνικό δημόσιο να απελευθερώσει 10.000 θέσεις προκειμένου να προχωρήσει σε ισόποσες προσλήψεις σε τομείς που υπάρχουν ανάγκες.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόσληψη 10.000 δημόσιων υπαλλήλων το 2020 προσδιορίζοντας την προκήρυξη των θέσεων το 2019.

Υπογράμμισε ότι «κατοχυρώνουμε το 1:1 και έχουμε επιπλέον 10.000 θέσεις εργασίας». Τόνισε ότι το 1:1 για το 2019 ειδικότερα σημαίνει ότι καθώς αναμένεται να έχουμε 8- 8,5 χιλιάδες αποχωρήσεις από το δημόσιο, θα έχουμε 8- 8,5 χιλιάδες προκηρύξεις θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα από τον ΑΣΕΠ εκεί που έχουμε ανάγκη, συν 7,5 χιλιάδες που έχω εξαγγείλει επιπρόσθετα γιατί έχουμε βρει τους δημοσιονομικούς πόρους (4,5 χιλιάδες στην ειδική αγωγή, εκπαιδευτικούς και 3 χιλιάδες για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι). Πρόσθεσε ότι το 2020 που αναμένεται πάλι να έχουμε 8- 8,5 χιλιάδες, θα έχουμε συν 10.000, θα έχουμε 18.500 νέες θέσεις εργασίας σε καίριες θέσεις στο Δημόσιο.

Για το ποσό που απαιτείται για να προχωρήσουν οι 10.000 προσλήψεις για το 2020 δεδομένου πως το ταμείο του κράτους δεν θα ελαφρυνθεί (θα δοθούν 200.000 ευρώ μέσω επιδότησης για τους μισθούς των κληρικών), είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθεί το δημοσιονομικό κόστος καθώς το οικονομικά της χώρας το επιτρέπουν.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, είπε ότι στο Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μπαίνει μέσα όλη η αμφισβητούμενη περιουσία αλλά και η μη αμφισβητούμενη εθελοντικά. Σημείωσε ότι από αυτή την αξιοποίηση που θα προχωρήσει άμεσα, υπολογίζεται ότι έως περίπου το 2030 το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει πολύ μεγάλο μέρος ή το όλον της επιδότησης για τη μισθοδοσία των κληρικών.

«Δεν υπάρχει κανένα ιστορικό βήμα χωρίς αντιδράσεις, όταν πηγαίνεις σε έναν συμβιβασμό και οι δυο πλευρές πηγαίνουν ένα βήμα πίσω για να πάνε πολλά βήματα μπροστά», εκτίμησε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι στην ιστορία θα μείνουν τα βήματα μπροστά και όχι οι φωνές.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για αμοιβαία επωφελή συμφωνία και για την Εκκλησία και για το Κράτος, που θα έχει πολλαπλά οφέλη και οικονομικά. Σχολίασε πως μετά από 79 χρόνια επιλύεται μια εκκρεμότητα, που κανείς άλλος δεν κατάφερε να επιλύσει και αποκάλυψε ότι για να γίνει αυτό χρειάστηκαν περίπου τρία χρόνια προεργασίας και συζητήσεων.

Αναθεώρηση Συντάγματος και σκάνδαλα

Η κουβέντα στη συνέχεια περιστράφηκε γύρω από τις συνταγματικές αλλαγές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Στόχος μας είναι να “εκβιάσουμε” τη συναίνεση”, είπε ο Αλ. Τσίπας αναφορικά με την πρόταση σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Ο στόχος μας δεν είναι να δώσουμε αρμοδιότητες στον ΠτΔ, δεν είναι ώριμο, θέλουμε να μείνουμε στο μοντέλο της προεδρευόμενης δημοκρατίας, όπου οι εξουσίες είναι στο Κοινοβούλιο. Βασική μας σκέψη είναι να αποσυνδέσουμε την εκλογή του ΠτΔ από την κοινοβουλευτική περίοδο», υποστήριξε.

Μίλησε επίσης για τις απαιτούμενες συγκλίσεις, οι οποίες όμως «ποτέ δεν μπορούν να γίνουν μεταξύ όλων».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα σκάνδαλα που έχουν πλήξει τη χώρα κρίνοντας πως είναι λαϊκή απαίτηση μετά την ύβρι να υπάρχει και η νέμεσις.

Μήνυμα σε Ερντογάν

«Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν και δεν απειλείται από κανέναν», είναι το μήνυμα που έστειλε στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά δεν θα απεμπολήσουμε κανένα κυριαρχικό δικαίωμα μας», τόνισε και είπε πως προετοιμάζεται η επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα από πρόσκληση του κ. Ερντογάν, αλλά δεν έχει κλειστεί ακόμα η ημερομηνία.

«Εξαιρετικό» το έργο του Ν. Κοτζιά

Όσον αφορά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, ο πρωθυπουργός είπε πως «δεν θυσίασα κανέναν» και πως ο κ. Κοτζιάς «παραιτήθηκε».

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «εξαιρετικό» το έργο του κ. Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών και «εξαιρετική» τη συμβολή του στην πορεία ανάταξης της χώρας.

Ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ

Όσον αφορά τις συντάξεις, ο πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση ματώνει όλα αυτά τα χρόνια για να ενισχύσει τους αδύναμους και να αποκαταστήσει αδικίες και επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία.

«Η μόνη περίπτωση να μην αποκατασταθεί η αδικία στους συνταξιούχους είναι να εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης στις βουλευτικές εκλογές του 2019, διότι θα εφαρμόσει Ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ και μέτρα ΔΝΤ», επισήμανε.

Εκλογές τον Οκτώβριο του 2019

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει και στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 και στις βουλευτικές εκλογές.

Τέλος, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, καθώς ο κ. Καμμένος έχει δηλώσεις πως δεν πρόκειται να στηρίξει πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα