3 σημάδια που «δείχνουν» ότι είσαι διαβητική!

Ο διαβήτης τύπου 2 τείνει να εξελιχθεί σε μια μικρή… μάστιγα για την υγεία μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εκδήλωσή του, με την κληρονομικότητα, αλλά και κάποιες βλαβερές καθημερινές μας συνήθειες, όπως η κακή διατροφή και το κάπνισμα, να συμβάλουν στην εκδήλωσή του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρόβλημα του διαβήτη γίνεται ολοένα και περισσότερο πιο συνηθισμένο μεταξύ των γυναικών που, συν τοις άλλοις, αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη τους, τον λεγόμενο διαβήτη κύησης.

Γενικότερα, υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι διαβήτη:

  • Διαβήτης Τύπου 1, στον οποίο δεν παράγεται καθόλου ινσουλίνη.
  • Διαβήτης Τύπου 2, όπου δεν  παράγεται αρκετή ινσουλίνη ή η παραγόμενη ινσουλίνη δεν ανταποκρίνεται στο σκοπό της.
  • Διαβήτης της κύησης, ο οποίος αναπτύσσεται από πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης.

Ο διαβήτης τύπου 1 και 2 είναι χρόνιες καταστάσεις. Ο διαβήτης της κύησης συνήθως είναι παροδικός και διορθώνεται μετά τη γέννηση του παιδιού.

Πώς θα καταλάβεις ότι είσαι διαβητική;

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, εκτός από τα συνηθισμένα συμπτώματα του διαβήτη που είναι κοινά σε άνδρες και γυναίκες (συνεχή τάση για ούρηση, δίψα, θολή όραση και κόπωση), υπάρχουν συμπτώματα ειδικά στις γυναίκες που, επίσης, δείχνουν ότι μπορεί να πάσχεις από διαβήτη.

Ας δούμε μαζί ποια είναι αυτά:

Γυναικολογικά προβλήματα

Κάποιες μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να αποτελούν ένδειξη διαβήτη. Εάν παρατηρήσεις συνεχείς ουρολοιμώξεις και ανεβασμένο επίπεδο σακχάρου στο αίμα σου, τότε κατά πάσα πιθανότητα έχεις κάνει διαβήτη και θα πρέπει να συμβουλευτείς οπωσδήποτε τον γιατρό σου.

 

Αυτό συμβαίνει γιατί ο διαβήτης προκαλεί την απέκκριση περισσότερης γλυκόζης στα ούρα, με αποτέλεσμα την αύξηση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Ωστόσο, ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα περνάνε απαρατήρητα, ειδικά από γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας της εμμηνόπαυσης.

Η κολπική ξηρότητα και δυσφορία κατά τη διάρκεια της συνουσίας είναι επίσης σημάδια διαβήτη, ενώ και η αύξηση του σωματικού βάρους μεγαλώνει τον κίνδυνο.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Πρόκειται για μια ορμονική διαταραχή, η οποία προκαλείται από την υπερβολική παραγωγή ανδρογόνων στη γυναίκα. Οι πολυκυστικές ωοθήκες, που δεν γίνονται αντιληπτές και δεν έχουν τη σωστή ιατρική αντμετώπιση, μπορεί να προκαλέσουν διάφορες επιπλοκές μια από τις οποίες είναι και η εκδήλωση διαβήτη.

Ο κοινός παρονομαστής μεταξύ του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών και του διαβήτη είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη, μια κατάσταση που επηρεάζει το 70% των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες.

Ιστορικό διαβήτη κύησης

Όπως προαναφέραμε, ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται μόνο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης στη γυναίκα, όταν και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα της εγκύου είναι ιδιαίτερα υψηλά με αποτέλεσμα να κινδυνεύει τόσο η έγκυος όσο και το έμβρυο.

Επειδή τα συμπτώματα της συχνοουρίας, της κούρασης και της θολής όρασης μπορεί να είναι κοινά με αυτά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι έγκυες δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία, οπότε και δεν πάνε στον γιατρό. Συνήθως, ο διαβήτης κύησης εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της εγκυμοσύνης, αλλά το θέμα είναι ότι όσες γυναίκες κάνουν διαβήτη κύησης, έχουν 70 – 80% πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

 Τι απαγορεύεται να φας, εάν έχεις διαβήτη!

Σχετικά άρθρα