Τι κακό μπορεί να προκαλέσουν τα smartphones στα 2χρονα;

Ο χρόνος που αφιερώνουμε στα tablets και τα smartphones έχει συχνά συνδεθεί με διαταραχές στην ψυχική υγεία και ευεξία. Ωστόσο, νέα έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις των “‘έξυπνων συσκευών” στα νήπια!

Έπειτα από 1 ή 2 ώρες “έκθεσης” στις οθόνες τα παιδιά και οι έφηβοι παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα περιέργειας, χαμηλότερο αυτοέλεγχο και χαμηλότερα επίπεδα ελέγχου της συναισθηματικής τους ισορροπίας. Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν αυξημένο κίνδυνο αύξησης του άγχους και των καταθλιπτικών συμπεριφορών, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Μεγαλύτερο κίνδυνο, σύμφωνα με τους ερευνητές διατρέχουν οι έφηβοι στις ηλικίες 14-17. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη η αρνητική επιρροή των “έξυπνων συσκευών” στα μικρότερα παιδιά, στα νήπια, που ο εγκέφαλός τους ακόμα αναπτύσσεται.

Η έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό και χρησιμοποιούν συχνά οθόνες παρουσιάζουν κατά 50% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν την υπομονή τους.

9% των 11-16 ετών που περνούν 1 ώρα της μέρας τους στις οθόνες είναι λιγότερο περίεργοι να μάθουν νέα πράγματα. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 22,6% για εκείνους που περνούν 7 και παραπάνω ώρες μπροστά στις οθόνες.

Οι συγγραφείς των αποτελεσμάτων Professor Jean Twenge από το San Diego State University και ο Professor Keith Campbell από το University of Georgia αναφέρουν: “Τα μισά από τα προβλήματα ψυχικής υγείας αναπτύσσονται μέχρι την εφηβεία”.

efivoi kinita

Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω εντοπιστούν οι φορείς που επηρεάζουν την ψυχική υγεία των εφήβων, οι οποίοι δεν έχουν αποσαφηνιστεί και σε προηγούμενες έρευνες, ώστε να μπορέσουν οι ειδικοί να δράσουν πιο αποτελεσματικά και ενδεχομένως να προλάβουν την ανάπτυξη ψυχικών διαταραχών.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις οθόνες;

Οι ειδικοί συνιστούν ότι τα παιδιά πρέπει να περνούν το μάξιμουμ συνολικά 6-7 ώρες του ελεύθερου χρόνου τους μέσα στην εβδομάδα στις οθόνες.

Πώς θα γίνει αυτό; Πρέπει να βοηθήσουν οι γονείς και οι δάσκαλοι προτείνοντας εναλλακτικές και πιο ελκυστικές δραστηριότητες που θα… ξεκολλήσουν τα παιδιά από τις οθόνες! Φυσικά, αν και οι ίδιοι είναι εθισμένοι, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη…

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από independent.co.uk.

 

Σχετικά άρθρα