Γάμος με έναν χωρισμένο με παιδί: Πώς θα κρατήσεις τις ισορροπίες;

Ο άντρας μου ήταν παντρεμένος χωρισμένος με ένα παιδί 5 χρόνων σήμερα… Το ήξερα από την αρχή δεν μου είχε κρύψει τίποτα! Είμαστε 3 χρόνια μαζί, παντρευτήκαμε και πριν 4 μήνες αποκτήσαμε ένα μωράκι…

Η δουλειά του είναι μια εβδομάδα πρωινή και μια απογευματινή βάρδια… Όταν είναι πρωινός σχολάει στις 2, μπορεί και στις 4, με αποτέλεσμα να έρχεται σπίτι να τρώει και να κοιμάται… Στις 6 θα σηκωθεί και θα φύγει για να πάει στο άλλο του το παιδί μέχρι της 10. Θα επιστρέψει, θα δούμε λίγο τηλεόραση,  θα παίξει ελάχιστα με το μωρό μας και θα κοιμηθεί… Κάθε μέρα το ίδιο. Όταν είναι απογευματινός, πηγαίνει στις 3 για δουλειά και σχολάει 9:00 με 9:30 οπότε έρχεται σπίτι, παίζει λίγο με το μωρό, βλέπουμε λίγο τηλεόραση και μετά κοιμάται…. Τρεις φορές όμως και από αυτήν την εβδομάδα πηγαίνει στο άλλο του το παιδί.  Τις ίδιες ώρες. Την Κυριακή τον έχουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ και πολλές φορές τα Σάββατα κοιμάται σε μας. Η πρώην γυναίκα του είναι μια τεμπέλα, που όλη μέρα ξύνεται και απ’ ότι καταλαβαίνετε δεν αντέχει ούτε το παιδί της… Την νοιάζουν μόνο οι βόλτες. Το αφήνει στον άντρα μου, κατά συνέπεια και σε μένα, και αυτή βολτάρει χωρίς να πάρει ένα τηλέφωνο  να ρωτήσει τι κάνει το παιδί, αν έφαγε και πολλά άλλα που ρωτάνε οι μαμάδες όταν αφήνουν τα παιδιά τους.

Το πρόβλημα μου είναι ότι παίρνει τηλέφωνο όποτε θέλει, όσες φορές θέλει φέρνει τον μικρό στο σπίτι, οπότε θέλει αυτή, δεν λογαριάζει κανέναν. Χτυπάει το κουδούνι μου όποτε της καπνίσει. Το παιδί πολλές φορές κλαίει και ζητάει τη μαμά του και ο άντρας μου του λέει «δεν πέρασε η ώρα ακόμα δεν θα σε πάω». Με ποια λογική;

Τώρα δεν έχει που να τον πάει, γιατί για λίγο καιρό μας απαγόρευσε ο γιατρός να τον φέρουμε σε επαφή με το μωράκι μας και τον πηγαίνει βόλτες με το αμάξι μέσα στο κρύο, μόνο και μόνο για να τον πάρει… 4 ώρες βόλτες και λίγο στους γονείς του, οι οποίοι δεν έχουν θέρμανση, δεν τον πηγαίνει σε μία παιδική χαρά, δεν τον πηγαίνει κάπου για να παίξει και να περάσει όμορφα το παιδί, απλά τον παίρνει για να βλέπουν οι άλλοι ότι είναι καλός πατέρας και βλέπει κάθε μέρα το παιδί του… Δεν ασχολείται μαζί του, όταν τον έχει. Ασχολείται με το facebook και μου τα κάνει όλα στο σπίτι μαντάρα, το οποίο είναι λογικό γιατί θέλει να του δώσεις σημασία!!!!

Κάθε φορά που το συζητάω με τον άντρα μου και του λέω ότι αυτή μας κάνει κουμάντο, δεν έχουμε προσωπική ζωή, ότι τον κάνει ό,τι θέλει, ότι κάνουν κακό στο παιδί τους γιατί είναι ένα μπαλάκι, καταλήγουμε στο να μαλώνουμε και να μου λέει ότι θέλω να τον αποκόψω από το παιδί του…. Κάτι  το οποίο δεν ισχύει… Παιδί του είναι,, να το βλέπει αλλά σε λογικά πλαίσια…. Να βλέπει λίγο και εμάς…. Οκ έχει ένα παιδί από τον πρώτο γάμο αλλά έχει και οικογένεια, το δικό μας το παιδί δεν το βλέπει σχεδόν καθόλου….

Ξέρω ότι ο άντρας μου φταίει που δεν της κόβει το βήχα και σε όλα της λέει «ναι»…. Άμα  έχουμε κανονίσει κάτι πράγμα σπάνιο πλέον, και του πει η πρώην θα σου φέρω τον μικρό ή έλα να τον πάρεις, με αφήνει στα κρύα του λουτρού και πηγαίνει. Έχουμε κόσμο στο σπίτι και φεύγει όταν έρθει η ώρα. Τόσα που έχουν συμβεί και συμβαίνουν δεν ξέρω που να το τελειώσω… Πρέπει να γράφω μέρες… Δεν μπορώ άλλο να το διαχειριστώ γι’ αυτό και απευθύνομαι σε σας.

Σε όλα είναι άψογος, μόνο αυτό το κόλλημα έχει. Φοβάμαι ότι θα χαλάσει η οικογένεια μας από κάτι που υπάρχει λύση, αλλά ο άντρας μου δεν την βλέπει γιατί είναι πολύ εγωιστής…. Δεν θέλω να χαλάσει η οικογένεια μου, αλλά δεν θέλω να ζω άλλο έτσι. Νιώθω ότι είμαι η γκόμενά και εκείνη η γυναίκα του και δεν έχω το δικαίωμα να μιλάω… helppppp!!!!

Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος Μαρία Σκαρλάτου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

κρατώ την αρχή της τελευταίας παραγράφου: σε όλα είναι άψογος. Από τα γραφόμενά σας συμπεραίνω ότι είναι ένας πατέρας που νοιάζεται, ασχολείται με το παιδί του κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ο άνθρωπος που έχει υπομονή να πάει βόλτες το ένα του παιδί για να μην έρθει σε επαφή με το νεογέννητο λόγω οδηγιών γιατρού και για 4 ώρες είναι μαζί του, δεν είναι εγωιστής, ούτε το κάνει για να τον θεωρήσουν οι άλλοι καλό πατέρα.

Καταλαβαίνω ότι αυτό που κυρίως σας ενοχλεί είναι ότι δεν βιώνετε την προσοχή και φροντίδα που έχετε ανάγκη σαν νέα μητέρα από τον σύντροφό σας. Άρα λοιπόν θα ήταν καλό να του μιλήσετε ανοιχτά για την ανάγκη σας να αισθανθείτε οικογένεια οι τρεις σας και να του δηλώσετε ότι νιώθετε παραμελημένη. Μπορεί να σας ενοχλεί που αναλαμβάνει τόσες ώρες το παιδί του επειδή τον αναγκάζει όπως λέτε η πρώην σύζ`υγος του. Μπορεί να νιώθετε ότι το πρώτο του παιδί παίρνει όλη την προσοχή του, στερώντας την από το δικό σας μωρό.

Είναι αναγκαίο να συζητήσετε μαζί του και να του εξηγήσετε πως νιώθετε. Όχι κατηγορώντας, αλλά εξηγώντας και ζητώντας του να οριοθετήσει τη συμπεριφορά της πρώην συζύγου απέναντι στη δική σας οικογένεια. Το να χτυπά το κουδούνι του σπιτιού σας ότι ώρα θέλει, σημαίνει ότι κάτι δεν έχει γίνει ξεκάθαρο. Προσπαθήστε να μην τα βάζετε με το πρώτο του παιδί, γιατί δεν ευθύνεται αυτό για τις συμπεριφορές των γονιών του.

Μαρία Σκαρλάτου
Ψυχολόγος
6945916860
http://mariaskarlatou.blogspot.gr

Σχετικά άρθρα