Αρχική / Πολιτισμός / City life / "The Old Woman": Κριτική από τον Θανάση Λάλα
"The Old Woman": Κριτική από τον Θανάση Λάλα thumbnail

"The Old Woman": Κριτική από τον Θανάση Λάλα

The Old Woman

Του Δανιήλ Χαρμς

Σκηνοθεσία, σκηνικά και σύλληψη φωτισμών

Μπομπ Ουίλσον

Ερμηνευτές

Μιχαήλ Μπαρίσνικωφ
Ουίλιεμ Νταφόε

Όρθιο ένα ολόκληρο θέατρο υποκλίνεται στη θεατρική ιδιοφυία του Μπομπ Ουίλσον για άλλη μια φορά. Αυτό και μόνο σε κάνει να λυπάσαι που μόνοι τόσοι λίγοι εκλεκτοί του Θεού μπορούν να απολαύσουν το θαύμα της Τέχνης.

Δεν θέλω στις μέρες μας να είμαι τσιγκούνης στα λόγια όταν ένας δημιουργός σαν τον Μπομπ Ουίλσον φτάνει να ακουμπήσει τις φτέρνες του Θεού μέσω τη Τέχνης του. Άλλωστε τόση ανοησία γύρω από τα μάτια και τα αυτιά, μας κάνει πιο πεινασμένους για φώσφορο στο σκοτάδι της ζωής μας.

Το παράλογο ως ποίηση και η ποίηση ξαπλωμένη στο σύννεφο του παραλόγου.

Μια μοναδική επιλογή θεατροποιήσης του λόγου, αυτού του ενδιαφέροντος Ρώσου συγγραφέα. Μια επιλογή που ντύνει την εποχή μας με ένα φόρεμα στα μέτρα της. Επιστροφή της ανάγκης ενός αποδομημένου λόγου, για να βουτήξουμε στα βαθειά μιας ολοκληρωτικής καταστροφής του ουσιώδες που συντελείται γύρω μας. 

Δυστυχώς η τέχνη στα δύσκολα βρίσκει τρόπο να πηδήξει το κενό που δημιουργεί η εξουσία και να επιζήσει. Ο,τι και γίνει η Τέχνη έχει την λύση. Γυρίζει ανάποδα το αυτονόητο και γράφει μια νέα ιστορία με τα ίδια υλικά.

Ο Μισα, ο μύθος του χωρου, πότε ο Α και πότε ο Β ρόλος και ο Νταφόε πότε ο Β και πότε ο Α ρόλος. Γιατί ο Α και ο Β είναι το όλον και όχι δύο.

Χάσατε μια ευκαιρία να κατανοήσετε την ερημιά της ψυχής μας, την αιτία της δίψας μας, την αιτία της κατάθλιψης που μας δημιουργούν όσο τους παραδιδόμαστε οι κυβερνήτες των αναγκών μας.

Νοιώθω τυχερός που γνώρισα και μίλησα όλα αυτά τα χρόνια και με τους τρεις αυτούς δημιουργούς. Αποδείχθηκε ότι είναι και οι τρεις από την μεριά του ο καθένας κήπος, θάλασσα και έρημος μαζί. Δημιουργοί της ζωής μας από την αρχή.
Θανάσης Λάλας


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X