Έχω συχνά ιλίγγους… Μπορεί να μου συμβαίνει κάτι σοβαρό;

Αργά ή γρήγορα, σύμφωνα με τους ειδικούς, όλοι κάποια στιγμή βιώνουμε ή θα βιώσουμε στη ζωή μας ιλίγγους.

Με τον όρο αυτό μιλάμε για ζαλάδα που συνοδεύεται από απώλεια ισορροπίας.

Σε καμία περίπτωση η εκδήλωση τέτοιων φαινομένων δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητη, καθώς είναι πολύ πιθανό κάποια σοβαρή πάθηση να κρύβεται πίσω από αυτά.

Ας δούμε, όμως, μαζί ποιες παθήσεις μπορεί να… παραμονεύουν σε περίπτωση που βιώνεις ζαλάδα με αστάθεια και απώλεια ισορροπίας, δηλαδή ίλιγγο.

Λαβύρινθος

Είναι η πιο συνηθισμένη αιτία για την εκδήλωση ιλίγγου. Οφείλεται σε πρόβλημα στο εσωτερικό αυτί, ενώ η πιο… επιστημονική της ονομασία είναι καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης.

Εκδηλώνεται εντελώς ξαφνικά, κυρίως όταν ο ασθενής αλλάζει απότομα θέση γυρνώντας το κεφάλι του. Ο ίλιγγος αυτός είναι κοφτός και έντονος και έχει κανείς την αίσθηση ότι όλα γυρίζουν γύρω του.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η αιθουσαία αποκατάσταση, που γίνεται με τη βοήθεια φυσικοθεραπευτή, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων απώλειας της ισορροπίας. Ο λαβύρινθος οφείλεται στους κρυστάλλους του εσωτερικού αυτιού, τους λεγόμενους ωτόλιθους, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την ισορροπία μας και με κάποιον τρόπο είναι… κολλημένοι.

Αιθουσαία νευρίτιδα

Η αιθουσαία νευρίτδα περιγράφει μια φλεγμονή του νεύρου που επηρεάζει τα αιθουσαία κανάλια στο εσωτερικό αυτί. Μετά τον λαβύρινθο είναι η δεύτερη κύρια αιτία για την εκδήλωση ιλίγγων και εμφανίζεται μετά από συνεχείς και έντονους ιλίγγους, που συνοδεύονται από ναυτία και εμετούς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, συνήθως συνοδεύεται από κάποιον ιό.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι ειδικοί δίνουν στους ασθενείς κορτιζόνη, ενώ σε πιο νορμάλ περιπτώσεις μια πολύ καλή λύση είναι η ομοιοπαθητική. Επίσης, δεν είναι απίθανο να χρειαστεί και κάποια νοσηλεία, ώστε να παρακολουθηθεί ο ασθενής.

Ορθοστατική υπόταση

Η ορθοστατική υπόταση περιγράφει την απότομη πτώση της πίεσης, που εκδηλώνεται όταν ο ασθενής βρεθεί απότομα από καθιστή ή ξαπλωμένη θέση σε όρθια θέση.

 

Αφορά κυρίως σε άτομα άνω των 65 ετών και εντοπίζεται σε κάποια ανωμαλία του κεντρικού νευρικού μας συστήματος. Βασικός τρόπος εκδήλωσής της είναι οι ίλιγγοι, όμως η αδυναμία και γενικότερα η δυσφορία είναι επίσης συμπτώματα.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η θεραπεία διαφέρει ανάλογα με την αιτία. Συχνά, η ορθοστατική υπόταση οφείλεται στη λήψη φαρμάκων όπως υπερδοσολογία σε αντιϋπερτασικά ή αφυδάτωση. Σε ρυθμιζόμενες περιπτώσεις, καλό θα είναι και ο ίδιος ο ασθενής να αντιμετωπίσει με τον τρόπο του την κατάσταση, περιμένοντας για παράδειγμα λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει να περπατάει.

Όγκος στον εγκέφαλο

Εάν εκτός από ιλίγγους υπάρχει και θολή όραση, τότε κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για όγκο στον εγκέφαλο.

Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίπτωση αυτή είναι σχετικά σπάνια, καθώς ο όγκος στον εγκέφαλο συνοδεύεται συνήθως από ναυτίες και εμετούς.

Όμως, εάν ήδη υπάρχει προηγούμενο καρκίνου, τότε ο ίλιγγος μπορεί να είναι σημάδι μετάστασης.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου, ο οποίος και θα σε κατευθύνει αρμοδίως.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Τι είναι η ορθοστατική υπόταση και πώς αντιμετωπίζεται;

Όγκος στον εγκέφαλο: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Σχετικά άρθρα