Θέμα ωρών η πρώτη γεώτρηση της Exxon-Mobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ

Ξεκινούν οι προετοιμασίες για την πρώτη γεώτρηση της ExxonMobil – Qatar Petroleum στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς το γεωτρύπανο Stena Icemax έφτασε στον στόχο «Δελφίνη» στο τεμάχιο 10 χτες το βράδυ.

Όπως γράφει ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου το ταξίδι του γεωτρύπανου εξελίχθηκε χωρίς απρόοπτα, με αποτέλεσμα να φτάσει στον στόχο του περίπου μια ώρα πριν από τον προγραμματισμένο χρόνο άφιξής του.

Με την ασφαλή άφιξη του γεωτρύπανου, ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο του πολύμηνου σχεδιασμού που είχε ως στόχο την ασφαλή και ανεμπόδιστη πλεύση του γεωτρύπανου. Δεδομένων των εμπειριών των προηγούμενων έξι γεωτρήσεων και των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή, ο εν λόγω στόχος θεωρήθηκε κομβικός για την επιτυχή έναρξη.

Κατά πληροφορίες της ίδιας κυπριακής εφημερίδας, το πρώτο σκάφος υποστήριξης που αποχώρησε από το λιμάνι Λεμεσού πλησιάζει το γεωτρύπανο ενώ δεύτερο πλοίο υποστήριξης βρίσκεται εν πλω, μεταφέροντας τις πρώτες προμήθειες και εξοπλισμό.

Δύο γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10

Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί προβλέπουν την πραγματοποίηση δύο γεωτρήσεων στο οικόπεδο 10. Η πρώτη αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες ενώ θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Σχεδόν αμέσως μετά αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη γεώτρηση, που σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου. Το ζητούμενο είναι το μέγεθος των ανακαλύψεων, καθώς από αυτό θα καθοριστούν και τα επόμενα βήματα.

Η κινητικότητα στα ενεργειακά αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το φθινόπωρο του 2019, καθώς είναι προγραμματισμένες και άλλες γεωτρήσεις από δύο εταιρείες –την TOTAL και την ENI.

Σε άρθρο του που τιτλοφορείται «Η Exxon Mobil μπορεί να αντιμετωπίσει μια ναυμαχία στην κυπριακή ΑΟΖ», το περιοδικό Forbes εκφράζει φόβους για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιδράσει η Τουρκία μέσα στο επόμενο διάστημα. Η Άγκυρα έχει, άλλωστε, ανεβάσει τους τόνους το προηγούμενο διάστημα, σημειώνοντας ότι δεν θα ανεχτεί μονομερείς προσπάθειες.

Ο «υπουργός Εξωτερικών» της Κύπρου, Κουντρέτ Οζερσάι, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του σε κυπριακή εφημερίδα ότι η Τουρκία θα αντιδράσει στις έρευνες της ExxonMobil, εξηγώντας παράλληλα ότι η Άγκυρα διεκδικεί περιοχές εντός της ΑΟΖ της Κύπρου για λογαριασμό τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκύπριων.

Πριν από λίγο καιρό, ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil Νιλ Τσάπμαν βρέθηκε στην Κύπρο και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Απέφυγε, ωστόσο να απαντήσει ευθέως για τις τουρκικές απειλές.

«Είμαστε μια επιχειρηματική οντότητα και η δουλειά μας είναι να εξερευνούμε φυσικό πλούτο για λογαριασμό κυβερνήσεων. Οποιοδήποτε κυβερνητικό θέμα πρέπει να συζητείται και να επιλύεται από τις κυβερνήσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα