Προτεραιότητα της ευρωζώνης η ανάπτυξη της Ελλάδας

Βάρος στην αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος, ώστε να τονωθεί περαιτέρω η ανάπτυξη δίνουν κυβέρνηση και θεσμοί, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις για την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου, ήτοι του υπερπλεονάσματος, του 2019.

Οι αποφάσεις αυτές θα εξετασθούν εκ νέου την Πέμπτη στο EuroWorking Group, το οποίο θα κάνει και την τελική εισήγηση του στο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου. Από τις αποφάσεις του Eurogroup θα εξαρτηθεί και το τι θα περιληφθεί για το θέμα των συντάξεων και τα αντίμετρα στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου.

Όλες οι πληροφορίες δείχνουν πως η εξαγγελία του πρωθυπουργού για παροχές 900 εκατ. ευρώ το 2019 θα επιβεβαιωθεί στο έπακρο. Από το ποσό αυτό θα καταβληθεί το επίδομα στέγασης, θα επιτραπεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 10%, οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, η επιδότηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των νέων εργαζομένων, η μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, η μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων μερισμάτων, το πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι και η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής.

Αλλά η εφαρμογή των αντιμέτρων το 2019 δεν σημαίνει πως το υπερπλεονάσμα του 2018 δεν θα αξιοποιηθεί καταλλήλως. Κατά πληροφορίες εξετάζεται να χορηγηθεί κοινωνικό μέρισμα 450 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους, με χρήση των περυσινών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Αυτό θα οδηγούσε τον ωφελούμενο αριθμό δικαιούχων στα 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά. Ωστόσο, το προς διανομή ποσό θα είναι μικρότερο σε σχέση με πέρυσι (είχε ανέλθει από 250 έως 1.350 ευρώ).

Θετικά μέτρα και κοινωνικό μέρισμα αθροίζονται σε 1,5 δισ. ευρώ περίπου και αναμένεται να δώσουν μεγάλη ώθηση στην οικονομία, ειδικά από τη στιγμή που δεν θα υπάρξει περικοπή συντάξεων. Είναι ενδεικτικό πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει στο 0,3% του ΑΕΠ το θετικό αντίκτυπο των πολιτικών αυτών στην ανάπτυξη του 2019. Η δε κυβέρνηση θεωρεί πως τα επεκτατικά αυτά μέτρα θα τροφοδοτήσουν ακόμη περισσότερο το ΑΕΠ.

Να σημειωθεί πως οι οίκοι αξιολόγησης έχουν θέσει ως προτεραιότητα για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδος την επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της ανάπτυξης αυτής, ώστε να καταστεί πιο διατηρήσιμη.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα