Προβλήματα στην ούρηση: Πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνεις τουαλέτα;

Στην καθημερινότητα κάθε γυναίκας είναι φυσικά και οι επισκέψεις στην… τουαλέτα προκειμένου να ουρήσει. Είναι, λοιπόν, πολύ πιθανό να έχεις παρατηρήσει κάποιες μέρες να πηγαίνεις συνέχεια τουαλέτα και άλλες μέρες όχι και τόσο συχνά.

Το φυσιολογικό ερώτημα που προκύπτει και είναι λογικό να σε απασχολεί είναι ποια είναι η κανονική συχνότητα με την οποία πρέπει καθημερινά να πηγαίνεις στην τουαλέτα για να ουρήσεις;

Ποιο είναι το φυσιολογικό;

Σύμφωνα με τους ειδικούς η συχνότητα με την οποία πηγαίνει μια γυναίκα στην τουαλέτα εξαρτάται από τον οργανισμό, μιας και κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή και η λειτουργία του σώματος της είναι μοναδική.

Κατά μέσο όρο, πάντως, μια γυναίκα πρέπει να πηγαίνει στην τουαλέτα για να ουρήσει 6 με 7 φορές την ημέρα. Όμως, κι αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί:

Πρόσληψη υγρών

Σημαντικός παράγοντας είναι η πρόσληψη υγρών που έχεις καθημερινά, ενώ σημειώνεται ότι κατά μέσο όρο μια γυναίκα πρέπει να πίνει 8 ποτήρια την ημέρα.

Μέγεθος ουροδόχου κύστης

Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι και το μέγεθος της ουροδόχου κύστης κάθε γυναίκας, αφού σε κάποιες είναι πιο μικρή σε χωρητικότητα, ενώ σε άλλες είναι μεγαλύτερη.

Καφεΐνη

Επίσης, μεγάλο ρόλο παίζει και ο καφές που καταναλώνεις σε καθημερινή βάση, μιας και η καφεΐνη είναι διουρητική, κάνοντάς σε να πηγαίνεις πιο συχνά στην τουαλέτα.

Κάπνισμα και γλυκά

Εάν είσαι καπνίστρια ή καταναλώνεις παραπάνω ζάχαρη, μέσω χυμών και αναψυκτικών, επίσης είναι πολύ πιθανό να πηγαίνεις συχνότερα στην τουαλέτα.

Αντίθετα, είναι πιθανό να μειωθούν οι φορές που πηγαίνεις στην τουαλέτα εάν έχεις αυξήσει την ένταση και τη συχνότητα της γυμναστικής σου, καθώς όσο περισσότερο ιδρώνεις αποβάλλοντα τα υγρά σου μέσω του ιδρώτα και όχι μέσω της ούρησης.

Ημερολόγιο… τουαλέτας

Ανησυχία θα πρέπει να σου δημιουργηθεί σε περίπτωση που παρατηρήσεις ξαφνική αλλαγή στις συνήθειες ούρησής σου, κάτι όμως που είναι σχετικά δύσκολο εκτός κι αν πρόκειται για μια δραστική αλλαγή.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ουρολόγοι συστήνουν να κρατάς ένα… ημερολόγιο τουαλέτας, αναφορικά με τη συχνότητα που πηγαίνεις να ουρήσεις. Συγκεκριμένα, καταγράφεις σε αυτό οτιδήποτε πίνεις και σε πόση ώρα πηγαίνεις μετά τουαλέτα.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το ημερολόγιο αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς εκεί καταγράφεις εκτός από τις φορές που πηγαίνεις τουαλέτα και την ποσότητα που βγάζεις. Όπως λένε, η φυσιολογική ποσότητα είναι ένα φλυτζάνι καφέ.

Θα πρέπει, πάντως, να συνυπολογίσεις όλα τα δεδομένα για να βγει ένα ασφαλές συμπέρασμα, κάτι που μόνο ο γιατρός σου φυσικά μπορεί να το κάνει.

Από τη μεριά σου εάν σου φαίνεται περίεργο το ότι πηγαίνεις κάθε μισή ώρας την τουαλέτα, θα πρέπει να σκεφτείς μήπως πίνεις καθημερινά 5 με 6 φλυτζάνια καφέ. Από την άλλη, εάν όντως υπάρχει ζήτημα ακράτειας, μπορείς να την αντιμετωπίσεις είτε με κάποια αγωγή που θα σου γράψει ο ουρολόγος σου, είτε με αλλαγή της διατροφής σου και την εφαρμογή ασκήσεων Kegel.

Πότε πρέπει να πας στον γιατρό;

Εφόσον παρατήρησες ότι πηγαίνεις πιο συχνά στην τουαλέτα και επίσης πονάς ή έχεις κάψιμο κατά την ούρηση, τότε κατά πάσα πιθανότητα έχεις ουρολοίμωξη, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.

Γενικότερα, πρέπει να επισκεφθείς τον γιατρό σου όταν:

  • Αλλάζει η συχνότητα ούρησής σου
  • Δεις αίμα στα ούρα σου
  • Νιώθεις την ανάγκη να σπρώξεις/πιέσεις για να βγουν τα ούρα σου
  • Έχεις διαρροή ανάμεσα στις ουρήσεις σου
  • Πρέπει στη διάρκεια της νύχτας να πηγαίνεις 2 και 3 φορές τουαλέτα

Επίσης, εάν έχεις τη συνήθεια να κρατάς τα ούρα σου, σταμάτα να το κάνεις. Κι αυτό γιατί όσο περισσότερο πιέζεις την κύστη σου, τόσο χαλαρώνουν οι μύες της με την ακράτεια να είναι η φυσική κατάληξη.

Επίσης, κινδυνεύεις να πάθεις μολύνσεις στα νεφρά σου, διότι τα ούρα περιέχουν βακτήρια που μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία σου. Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να κρατάς τα ούρα σου πάνω από 4 ώρες.

Συμπερασματικά, δεν υπάρχει ένας και μόνο αριθμός φορών που πρέπει να πηγαίνεις τουαλέτα για να ουρήσεις. Εάν, πάντως, έχεις τις αμφιβολίες σου και θεωρείς ότι κάτι μπορεί να μην πηγαίνει καλά με το ουροποιητικό σου σου σύστημα τότε επισκέψου οπωσδήποτε τον γιατρό σου.

Πηγή: womenshealthmag.com

Σχετικά άρθρα