Γραφείο Προϋπολογισμού: Υπερπλεόνασμα 4,5% για το 2018

Υπερπλεόνασμα 4,5% για το 2018 καταγράφει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, έναντι στόχου για 3,5% που προβλέπει η συμφωνία με τους θεσμούς, εάν δεν υπάρξουν ανατροπές.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί περιθώρια για σημαντικό κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του έτους, ενώ σχεδιάζεται και η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής η ελληνική οικονομία παραμένει σε θετική τροχιά, η ανεργία μειώνεται, η απασχόληση και οι αμοιβές αυξάνονται, ενώ με βάση τα σημερινά δεδομένα το πρωτογενές πλεόνασμα εμφανίζεται υψηλότερο κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Εφόσον γίνει δεκτό το σενάριο της ελληνικής κυβέρνησης για την περικοπή των συντάξεων, θα πρόκειται για κατάργηση του μέτρου και όχι αναστολή, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων είπε ότι είναι ένα περίπλοκο ζήτημα και η δικαστική εξέλιξη παρακολουθείται, με την κυβέρνηση να μελετά τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, ενώ θα χορηγήσει και φέτος κοινωνικό μέρισμα.

«Είμαστε αισιόδοξοι για το θέμα των συντάξεων, καθώς και για τη συνολική συνεννόηση για τον προϋπολογισμό που καταθέσαμε και μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι αυτός θα γίνει αποδεκτός», δήλωσε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.

Πηγή: ert.gr

Σχετικά άρθρα