Ημικρανία ή πονοκέφαλος; 4 συμπτώματα για να καταλάβεις τι έχεις!

Μεγάλος αριθμός γυναικών παραπονιέται συχνά για πολύ έντονους πονοκεφάλους. Το ζήτημα ειναι πώς θα καταλάβεις εάν τελικά οι πονοκέφαλοι αυτοί είναι χρόνιες ημικρανίες.

Σε αυτό βοηθούν κάποια βασικά συμπτώματα που, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα σε βοηθήσουν να αντιληφθείς τη διαφορά και να λάβεις τα κατάλληλα μέτρα.

Τι είναι η ημικρανία

Αρχικά θα πρέπει να αναφερθεί ότι σχεδόν οι μισές από τις περιπτώσεις ημικρανίας σε παγκόσμιο επίπεδο δεν γίνονται αντικείμενο διάγνωσης με αποτέλεσμα να μην λαμβάνεται η απαραίτητη θεραπεία από τις πάσχουσες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς με τον όρο «ημικρανία» αναφερόμαστε σε μια εγεφαλική πάθηση, η οποία προκαλεί διάφορα δυσάρεστα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ώρες έως και μερικές μέρες!

Μολονότι η ακριβής αιτία της ημικρανίας δεν είναι γνωστή, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η κληρονομικότητα, αλλά και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε παίζουν τον ρόλο τους στην εκδήλωσή της. Είναι, επίσης, γνωστό ότι η ημικρανία… πυροδοτείται από κάποιες χημικές αντιδράσεις στονν εγκέφαλο, που επηρεάζουν εξίσου το κεντρικό και περιφερειακό νευρικό σύστημα.

Πονοκέφαλος ή ημικρανία; Πώς θα καταλάβεις τη διαφορά;

Η ημικρανία πλήττει κάθε γυναίκα με διαφορετικά συμπτώματα σε κάθε άνθρωπο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκδήλωσή της. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σταδιακά ή ξαφνικά. Μερικές φορές, όχι πάντα, ξεκινούν τη νύχτα, κάνοντάς σε να ξυπνάς με έντονους πόνους στο κεφάλι.

Βασικά, κάθε πονοκέφαλος ημικρανίας είναι διαφορετικός και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που τον χαρακτηρίζουν.

Υπάρχουν, όμως, κάποια συμπτώματα τα οποία, εφόσον, βιώνεις θα ξέρεις ότι πρόκειται για ημικρανία και όχι έναν απλό πονοκέφαλο, οπότε και θα πρέπει να το εξετάσεις προσκεκτικά με τον γιατρό σου.

«Σφυριές» στο κεφάλι σου

Πολλές είναι οι ασθενείς εκείνες που διαμαρτύρονται ότι μπορούν να ακούν στο κεφάλι τους τους χτύπους της καρδιάς τους ή ότι νιώθουν τις φλέβες τους να φοσυκώνουν.

Εάν προκειται για ημικρανίες θα νιώσεις σαν μια βαριοπούλα να χτυπάει το κεφάλι σου.

Πόνος στη μια μεριά του κεφαλιού

Σε αντίθεση με τον πονοκέφαλο, οι ημικρανίες γίνονται αισθητές  μόνο στη μία πλευρά του κεφαλιου. Ένας πονοκέφαλος έντασης, ωστόσο, εκδηλώνεται συνήθως με πόνο παντού στο κεφάλι, ενώ μια ημικρανία παρουσιάζει πίεση γύρω από τα μάγουλα, τα μάτια και το μέτωπο. Αν και είναι ακόμα ασαφές γιατί η ημικρανία χτυπά στην μια πλευρά του κεφαλιού, υπάρχουν κάποιες θεωρίες που τη συσχετίζουν με τα τρίδυμα νεύρατου εγκεφάλου.

Ωστόσο, μόνο το ένα ενεργοποιείται στην περίπτωση ημικρανίας και έπειτα από συνεχείς επαναλήψεις αυτό γίνεται ο συντομότερος «δρόμος» για το νευρικό μας σύστημα.

Βλέπεις λάμψεις

Όταν εκδηλώνεται μια ημικρανία, υπάρχει ένα αργό κύμα ηλεκτρικής δραστηριότητας από το πίσω μέρος του κεφαλιού προς το μπροστινό. Όταν αυτό συμβαίνει, μειώνεται και η ροή του αίματος στον εγκέφαλο, οπότε και όλα κινούνται πιο αργά.

Το φαινόμενο της αύρας παρατηρείται στο 25% περίπου των περιπτώσεων ημικρανίας. Μια οφθαλμική ή οπτική αύρα προκαλεί διάφορες μορφές παραμορφωμένης όρασης, συμπεριλαμβανομένων των αφρωδών φανών, διαφορετικών χρωμάτων, αναβοσβήνει στη μία πλευρά του οπτικού πεδίου, ή πολύχρωμες γραμμές ζιγκ-ζαγκ. Αυτοί οι τύποι αλλαγών όρασης δεν συμβαίνουν συνήθως σε έναν απλό πονοκέφαλο.

Έντονη όσφρηση

Όταν υποφέρεις από ημικρανία, οι αισθήσεις σου οξύνονται. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο σε ενοχλούν περισσότερο τα φώτα, αλλά και οι μυρωδιές. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο πολλές γυναίκες που πάσχουν από ημικρανίες, όταν αυτές εκδηλώνονται αναζητούν ένα μέρος όσο το δυνατό πιο ήσυχο και σκοτεινό.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον αντιληφθείς ότι κάτι δεν πάει καλά με τον οργανισμό σου θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείς τον γιατρό σου ή κάποιον ειδικό, ο οποίος και θα σε κατευθύνει αρμοδίως.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Διαβαστε σχετικά άρθρα

Δίνω φέτος Πανελλήνιες και έχω επίμονους πονοκεφάλους. Πού μπορεί να οφείλονται;

 

 

Σχετικά άρθρα