Παίρνω αντισυλλητικά, αλλά είχα ωορρηξία. Τι συμβαίνει; Πρέπει να αλλάξω χάπια;

Παίρνω εδώ και 4 μήνες τα Yasminelle. Πήγα να κάνω τεστ «Παπ» και στον υπέρηχο φάνηκε ότι έχω ωορρηξία. Ο γιατρός μου πρότεινε να πάρω τα Yasmin. Πόσο πιθανό είναι να μη σε πιάνουν τα αντισυλληπτικά; Αν δεν πήγαινα για «Παπ» την συγκεκριμένη μέρα του κύκλου δε θα το έβλεπα δηλαδή; Να σημειώσω ότι είμαι συνεπής ως προς την ώρα που τα παίρνω κι ούτε πήρα αντιβίωση για να μειωθεί η δράση τους

Στο ερώτημά σας απαντά ο Στέφανος Βαλαντάσης, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα συστατικά των δύο σκευασμάτων είναι ακριβώς τα ίδια, απλά το Yasminelle που έπαιρνες έχει μικρότερη δόση οιστρογόνου. Συγκεκριμένα έχει 20 mcg Ethinylestradiol αντί 30 mcg που έχει το Yasmin.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο ασφαλές για τον οργανισμό σου, διότι λαμβάνεις μικρότερη ποσότητα οιστρογόνου. Με τη μικρότερη, λοιπόν, δόση έχουμε λιγότερες πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες. Μικρότερη δηλαδή επίδραση στο μαστό, μικρότερη στο αιματολογικό σου προφίλ αλλά και στη μήτρα.

Τα σκευάσματα λοιπόν που περιέχουν μικρότερη δόση οιστρογόνου τα χορηγούμε στις γυναίκες που πιστεύουμε ότι έχουν ήδη κάποιους παράγοντες κινδύνου, όπως:

  • ηλικία άνω των 35
  • αυξημένο σωματικό βάρος
  • κάπνισμα
  • ήπια θρομβοτική  τάση

Με τη μικρότερη δόση οιστρογόνου έχουν παρατηρηθεί περισσότερες περιπτώσεις κολπικής αιμορραγίας, συνήθως σταγονοειδής, όμως ΔΕΝ έχει αναφερθεί ελαττωμένη αντισυλληπτική δράση.

Στη υπερηχοραφική εξέταση που έκανες μπορεί να φάνηκε κάποιο μεγαλύτερο ωάριο στις ωοθήκες, αλλά αυτό δεν είναι αποδεικτικό ωορρηξίας. Ο μηχανισμός δράσης του αντισυλληπτικού δισκίου είναι από τη μια η αναστολή ωορρηξίας και από την άλλη η ελάττωση του πάχους του ενδομήτριου, όπου καθιστούν ακόμη και το γονιμοποιημένο ωάριο, αν υπάρξει, να μη μπορεί να εμφυτευθεί.

Συμπερασματικά θα πρέπει να αξιολογηθεί εκ νέου η μετάβαση σου στο σκεύασμα με το αυξημένο οιστρογόνο.

Δρ. Στέφανος Βαλαντάσης

Χειρούργος – Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

τ. Αναπλ. Διευθυντής ΝΗΣ, Μεγάλης Βρετανίας

valantasis.gr

Σχετικά άρθρα