Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Γυναικολογία / Θέλεις να βάλεις σπιράλ; 5 δεδομένα που πρέπει να ξέρεις!

Θέλεις να βάλεις σπιράλ; 5 δεδομένα που πρέπει να ξέρεις!

Το σπιράλ, πιο επιστημονικά γνωστό και ως ενδομήτριο σπείραμα IUD, είναι μια πολύ διαδεδομένη και – σύμφωνα με τους ειδικούς – η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης.

Η τοποθέτησή του γίνεται από γυναικολόγο στο ιατρείο του και καλό θα είναι σε καμία περίπτωση να μην δοκιμάσεις να το βάλεις μόνη σου.

Εφόσον σκέφτεσαι να προχωρήσεις στην τοποθέτηση σπιράλ, καλό θα είναι να γνωρίζεις 5 βασικά πράγματα για τη συγκεκριμένη συσκευή αντισύλληψης.

Μπαίνει σε λίγα λεπτά

Συνήθως οι γυναίκες εκπλήσσονται από το μικρός μέγεθος της συσκευής αυτής που δεν ξεπερνά τα 3,5 εκατοστά σε μήκος και έχει σχήμα Τ. Ο γυναικολόγος αρχικά εξετάζει τη μήτρα για να εντοπίσει την χωρητικότητά της και να τοποθετήσει την κατάλληλη συσκευή. Αυτό γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά και το θετικό είναι ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείς για πιθανή μετακίνησή του αφού εφαρμόζει τέλεια στο άνοιγμα της μήτρας.

Δεν κινδυνεύεις από μολύνσεις

Αντίθετα με την άποψη που επικρατεί το σπιράλ δεν είναι επικίνδυνο για μολύνσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εδώ και μερικά χρόνια χρησιμοποιούνται ασφαλή υλικά για την κατασκευή τους, που δεν ευνοούν τη συγκέντρωση μικροβίων.

Καλό θα είναι, πάντως, πριν τοποθετηθεί το σπιράλ να γίνεται ενδελεχής γυναικολογικός έλεγχος, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα ύπαρξης κάποιου γυναικολογικού προβλήματος, καθώς με το σπιράλ η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει.

Πιθανές συσπάσεις

Έχει παρατηρηθεί σε μερικές περιπτώσεις γυναικών, λίγο μετά την τοποθέτησή του να έχουν κάποιες συσπάσεις στη μήτρα συνοδευόμενες από πόνο, σε άλλες μικρότερος και σε άλλες εντονότερος.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ανησυχήσεις, καθώς μετά από λίγο ο πόνος υποχωρεί. Εάν, πάντως, παρατηρήσεις ότι επιμένει μίλα με τον γιατρό σου, ώστε να σε κατευθύνει αρμοδίως.

Είναι μεγάλης διάρκειας

Τα σπιράλ έχουν αρκετά χρόνια διάρκειας ζωής που μπορεί να φτάσει τα δέκα ή ακόμα και τα δώδεκα χρόνια. Σημαντικός παράγοντας, πάντως, για αυτό είναι και η ηλικία της γυναίκας με πολλούς γυναικολόγους να επισημαίνουν ότι σε γυναίκες κάτω των 30 τα σπιράλ τα αλλάζουν λίγους μήνες πριν τη λήξη τους.

ΔΕΝ κάνει για όλες τις γυναίκες

Το σπιράλ δεν ενδείκνυται για γυναίκες που έχουν ινομυώματα, κάποια ανωμαλία στη μορφολογία της μήτρας, κάποιο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα ή καρκίνο της μήτρας.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Έβαλα σπιράλ και είχα αιμορραγία. Τι πρέπει να κάνω;

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X