Folli Follie: Δεσμεύθηκαν και τα ακίνητα της οικογένειας Κουτσολιούτσου

Όπως η Folli Follie έχασε το πλέγμα που την προστάτευε έναντι των απαιτήσεων των πιστωτών της μετά από την απόρριψη του αιτήματος διασφαλιστικών μέτρων από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, έτσι και η οικογένεια Κουτσολιούτσου απώλεσε την ασφάλεια που της είχαν προσφέρει συγκεκριμένες μεθοδεύσεις, μέσω των οποίων είχε διασφαλίσει μέρος των ακινήτων της.

Συγκεκριμένα, μετά από τη δέσμευση των καταθέσεων της οικογένειας Κουτσολιούτσου από τις εισαγγελικές Αρχές ακολούθησε χθες και η δέσμευση των ακινήτων της οικογένειας, της εταιρείας και των άλλων εμπλεκομένων στην υπόθεση προσώπων. Μάλιστα, η δέσμευση αφορά και σε ακίνητα που είχαν ήδη προσημειωθεί, ώστε να παρεμποδιστούν οι υπόλοιποι πιστωτές να εγείρουν αξιώσεις επί των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων.

Σημειώνεται πως στις 30 Μαΐου και ενώ το σκάνδαλο για τα παραποιημένα οικονομικά στοιχεία της Folli Follie είχε αρχίσει να αποκαλύπτεται στην πλήρη έκτασή του ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ενέγραψε προσημείωση υποθήκης στο υποθηκοφυλακείο Σπετσών επί ακινήτων συμφερόντων του υπέρ της εταιρείας Petrus AG με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, που αφορούσε σε δάνειο ύψους 36,45 εκατ. ευρώ.

Με την κίνηση αυτή η Petrus AG απέκτησε το δικαίωμα να αποκτήσει τα ακίνητα αυτά μπλοκάροντας τους άλλους πιστωτές της Folli Follie ή νομικά ή φυσικά πρόσωπα που έχουν νόμιμο συμφέρον.

Όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων η εν λόγω δανειακή σύμβαση μεταξύ του Δημήτρη Κουτσολιούτσου και της Petrus AG – μιας εταιρείας με καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ελβετικά φράγκα – δεν αφορούσε σε παλαιές υποχρεώσεις, αλλά συνομολογήθηκε τη Δευτέρα 21 Μαΐου, 17 ημέρες μετά την 4η Μαΐου, οπότε και δημοσιοποιήθηκαν από το hedge fund QCM οι καταγγελίες περί παραποιημένων οικονομικών καταστάσεων της Folli Follie.

Αλλά τα ακίνητα των Σπετσών δεν ήταν τα μόνα που περιήλθαν στην κατοχή της Petreus AG. Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ενέγραψε προσημείωση υποθήκης υπέρ της ελβετικής εταιρείας και σε οικόπεδο που περιλαμβάνει δυο κατοικίες υψηλής ποιότητας των 250 τ.μ. εκάστη  στην περιοχή της Αστυπάλαιας στη θέση Καράι. Και τα ακίνητα αυτά δεσμεύθηκαν από τις εισαγγελικές Αρχές.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η απόφαση των εισαγγελικών Αρχών να δεσμεύσουν τα ακίνητα της οικογένειας Κουτσολιούτσου καθιστά πλέον το Δημόσιο πρώτο τη τάξει δικαιούχο των ακινήτων αυτών, κάτι που συνεπάγεται πως ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος βρίσκεται εκτεθειμένος έναντι της Petrus AG, που εφόσον δεν είναι παρένθετη εταιρεία, θα πρέπει να κινηθεί σε βάρος του για να διεκδικήσει τα οφειλόμενα.

Να σημειωθεί πως η δέσμευση των ακινήτων έγινε σε μια χρονική στιγμή που ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης είναι στην τελική φάση της εξέτασης των υπομνημάτων που του παρέδωσαν οι δικηγόροι της οικογένειας Κουτσολιούτσου, προκειμένου να αποφασίσει την ποινική δίωξη τους για απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού, αλλά και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα