Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μία κρίση πανικού στη δουλειά;

Οι κρίσεις πανικού ποτέ δε ρωτούν ή προειδοποιούν, παρόλο που σε κάποιες περιπτώσεις ουσιαστικά το ίδιο το άτομο τις προκαλεί με τη σκέψη του λόγω του φόβου του μήπως επανεμφανισθούν τα συμπτώματα. Ακόμα και σε απόλυτη ηρεμία, π.χ. κατά τον ύπνο, μπορούν να εμφανισθούν.

Από την Ίριδα Κρέμερ – Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Σε ένα περιβάλλον που συχνά το άγχος υπάρχει διάχυτο, είναι πολύ φυσιολογικό πολλοί άνθρωποι να φοβούνται ότι θα βιώσουν μια κρίση πανικού, κάτι που τους προσθέτει ακόμα περισσότερο άγχος καθώς το εργασιακό περιβάλλον είναι ένας χώρος που κανείς δεν θέλει να εκτίθεται. Την ίδια ανησυχία εκφράζουν μαθητές και φοιτητές όταν έρχεται η ώρα των εξετάσεων ή κάποιας παρουσίασης που το άγχος τους είναι ήδη υψηλό, νιώθοντας πανικό μόνο στην ιδέα ότι σε μία τόσο σημαντική στιγμή που χρειάζονται ηρεμία και συγκέντρωση μπορεί να βιώσουν κάτι τόσο έντονο σωματικά και ψυχικά.

Πως αντιμετωπίζουμε μία κρίση πανικού όταν αυτή έρθει σε ένα χώρο και σε μια στιγμή που δεν βρισκόμαστε στην άνεση του σπιτιού μας ή σε κάποιο χώρο οικείο σε εμάς; Όταν μια κρίση πανικού «χτυπήσει», δεν υπάρχει τρόπος να την σταματήσετε. Αντιθέτως, όσο προσπαθείτε να την καταπνίξετε, όντας σε ένα αγχώδες προς εσάς περιβάλλον, τόσο περισσότερο μπορεί να φουντώσει, ειδικά όταν νιώθετε ότι όλοι σας κοιτούν και γίνεστε το κέντρο της προσοχής.

Πρώτο βήμα λοιπόν, είναι να ζητήσετε συγνώμη από τους συναδέλφους σας και να κατευθυνθείτε προς ένα χώρο του κτιρίου (π.χ. οι τουαλέτες, ή εκτός κτιρίου) όπου θα είστε μόνος. Δεύτερον, μην προσπαθείτε να καταπνίξετε την κρίση πανικού. Αποδεχθείτε αυτό που συμβαίνει θυμηθείτε ότι δεν είναι η ώρα, η στιγμή, να αναλύσετε το λόγο για τον οποίο συμβαίνει και δώστε χρόνο στον σώμα σας να συνέλθει. Μη ξεχνάτε ότι μία κρίση πανικού κρατάει λίγα λεπτά, επώδυνα μεν, λίγα δε, άρα δίνοντας χρόνο σε αυτήν να κάνει το κύκλο της και να ολοκληρωθεί, θα μπορέσετε μετά να επιστρέψετε στην εργασίας σας.

Είναι προτιμότερο να δώσετε 10-15 λεπτά χρόνου στην κρίση πανικού ώστε αυτή να τελειώσει, παρά προσπαθώντας να την αποτρέψετε να καταλήγετε τελικά να φουντώνετε το άγχος σας περισσότερο άρα να παρατείνετε και τα συμπτώματα που επιλέγει το σώμα σας για να εκφραστεί. Δώστε μερικά λεπτά και όταν συνέλθετε και ξαναβρείτε τον έλεγχο του εαυτού σας, επιστρέψτε στην εργασία σας.

Να θυμάστε ότι μία κρίση πανικού μπορεί να συμβεί μόνο μία φορά και να μην σας «ενοχλήσει» ποτέ ξανά. Το άγχος για την επανεμφάνιση της μπορεί να είναι το ερέθισμα για μια επόμενη κρίση, χωρίς στην ουσία να υπάρχει άλλη πηγή άγχους στη ζωή σας. Είναι πολύ φυσιολογικό σε φάσεις έντονου άγχους να έχετε σωματικά συμπτώματα πανικού. Αν οι κρίσεις επιμένουν και η καθημερινότητα σας γίνεται ολοένα και πιο δυσλειτουργική για εσάς, τότε καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας εξειδικευμένο στις αγχώδεις διαταραχές και στην Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία για να διερευνήσετε και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Πηγή: lifemade.gr

Σχετικά άρθρα