Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Πιο επικίνδυνη από την παχυσαρκία αλλά και το κάπνισμα όχι μόνο για την ψυχολογία αλλά και για την σωματική υγεία μας μπορεί να αποδειχθεί η μοναξιά. Αυτό προκύπτει μεγάλη έρευνα, η μεγαλύτερη του είδους μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Julianne Holt-Lunstad του Brigham Young University, ανέλυσαν στοιχεία από 218 μελέτες, σχετικές με τις επιπτώσεις της μοναξιάς στην υγεία. Οι έρευνες αφορούσαν συνολικά 3,7 εκατ. ανθρώπους. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν πως οι μοναχικοί άνθρωποι έχουν περίπου 50% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου πριν τα 70 τους, σε σχέση με τους παχύσαρκους που το αντίστοιχο ποσοστό είναι 30%. «Τα ποσοστά είναι συγκρίσιμα με το να καπνίζει κανείς 15 τσιγάρα την ημέρα», λέει η δρ. Holt-Lunstad στο CBC. «Μάλιστα υπερβαίνουν και τους κινδύνους της κατανάλωσης αλκοόλ, της σωματικής αδράνειας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

Η ανάλυση αποκαλύπτει πως μεταξύ άλλων, οι μοναχικοί άνθρωποι έχουν 30% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Το άγχος της μοναξιάς αρκεί για να βάλει σε κίνδυνο την υγεία μας, αφού οι στρεσογόνες ορμόνες και οι φλεγμονές του οργανισμού αυξάνονται. Τέτοιες φλεγμονές, όταν γίνουν χρόνιες, σχετίζονται με την καρδιοπάθεια, την αρθρίτιδα, τον τύπου 2 διαβήτη και τον καρκίνο. Η μοναξιά μπορεί επίσης να επηρεάσει τον προμετωπιαίο φλοιό, μια περιοχή μεταφράζεται ως το κέντρο του εγκεφάλου το οποίο ευθύνεται για την αυτοσυγκράτηση –όπως το να μην κάνουμε καταχρήσεις ή να μην τρώμε κακές τροφές, κ.ο.κ.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αν και η μοναξιά αυξάνει σημαντικά στην τρίτη ηλικία, το πρόβλημα πλέον δεν αφορά μόνο ηλικιωμένους, αλλά και άτομα ηλικίας 18 έως 35 ετών, καθώς επίσης και εφήβους. Η κοινωνική σύνδεση μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας και την ευτυχία μας. Είναι δύσκολο αλλά και απλό ταυτόχρονα το να είμαστε διαθέσιμοι και ανοικτοί στους άλλους, βελτιώνοντας όχι μόνο την υγεία των συνανθρώπων μας αλλά και τη δική μας.

Πηγή: doctv.gr

 

Σχετικά άρθρα