Πώς επηρεάζουν οι πριγκίπισσες του Disney τα μικρά κορίτσια;

Όταν ντύνονται πριγκίπισσες του Disney τα μικρά κορίτσια 3-5 ετών αλλάζουν συμπεριφορά απέναντι στα συνομήλικα αγοράκια σύμφωνα με αμερικάνικη έρευνα. Μια έρευνα που επιβεβαιώνει τα στερεότυπα που φέρουν τα περισσότερα κινούμενα σχέδια που βλέπουν και διαβάζουν τα παιδιά μας.

Τα αγόρια μάχονται και πολεμούν πετυχαίνοντας διάφορα κατορθώματα ενώ οι κοπέλες μένουν παθητικές, περιμένοντας τον… Πρίγκιπα του Παραμυθιού. Τα Studio της Disney έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές ότι λανσάρουν αυτά τα στερεότυπα στα παιδιά.

Αποτελέσματα της έρευνας

Η έρευνα έγινε σε ένα μεικτό γκρουπ παιδιών 3-5 ετών. Αρχικά τα κορίτσια φορούσαν τα ρούχα τους. Η συμπεριφορά τους άλλαξε με το που… ντύθηκαν πριγκίπισσες!

Μόλις άλλαξαν ρούχα, τα κοριτσάκια στράφηκαν περισσότερο προς τον εαυτό τους και άρχισαν να ψάχνουν αξεσουάρ που να ταιριάζουν στο φόρεμά τους, ώστε να μοιάζουν περισσότερο στις αγαπημένες τους ηρωίδες. Στις συνομιλίες που είχαν οι ερευνητές με τα κοριτσάκια έβγαλαν τα εξής συμπεράσματα: τα κορίτσια πιστεύουν ότι το μεγάλο ατού αυτών των ηρωίδων είναι η Φυσική Ομορφιά τους ενώ τα αξεσουάρ (υλικά αγαθά) τις κάνουν ακόμα πιο όμορφες!

Παράλληλα, τα κορίτσια άλλαξαν συμπεριφορά στον τρόπο που κινούνταν μέσα στον χώρο! Έκαναν αργές κινήσεις, κύκλους γύρω από τον εαυτό τους, προσπαθώντας να φερθούν σαν κανονικές πριγκίπισσες Disney! Τα αγόρια δεν είχαν θέση πλέον στον χώρο τους και το παιχνίδι τους! Το μόνο που θα μπορούσαν να δεχτούν από αυτά είναι ο ρόλος του πρίγκιπα του παραμυθιού: να έρθει να τις σώσει!

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς και οι δάσκαλοι;

Το ερώτημα γεννιέται αυτόματα στο μυαλό ενός δασκάλου ή ενός εκπαιδευτικού: να καταργήσουμε τα παραμύθια; να βγάλουμε από τη ζωή των κοριτσιών τις πριγκίπισσες; Οι ερευνητές θεωρούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να έφερνε και τα αντίθετα αποτελέσματα. Αν δεν υπάρχουν στη ζωή των παιδιών οι ηρωίδες της Disney δεν θα μπορέσουν να επιχειρηματολογήσουν μαζί τους πάνω στα στερεότυπα που καλλιεργούν!

Οι ελπιδοφόρες προσπάθειες!

Έχουν παρατηρηθεί άλλωστε και από την πλευρά της Disney κάποιες προσπάθειες να σταματήσουν να ανακυκλώνονται αυτά τα στερεότυπα. Υπάρχει για παράδειγμα η πριγκίπισσα Μέριντα που δεν είναι επαναστάτρια! Αντί να περιμένει τον πρίγκιπά της, επιδίδεται στην τοξοβολία, κάτι που δεν… ταιριάζει σε μια “παραδοσιακή” πριγκίπισσα!

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τα μικρά κορίτσια μπορούν να γίνουν κάτι άλλο εκτός από πριγκίπισσες…

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα