Πώς μπορείς να ανακαλύψεις την πραγματική πηγή του άγχους σου;

Μετά από μια εγχείρηση της μάνας μου το καλοκαίρι ήμουν συνέχεια σε εγρήγορση. Με το που βγήκε η βιοψία και ηρέμησα, γιατί πίστευα ότι κάτι είχε. Στο πίσω μέρος του μυαλού μου το ίδιο βράδυ έπαθα κρίση πανικού από κει και πέρα είμαι συνέχεια αγχωμένη εδώ και 2 μήνες, τρέμω και έχω έντονη θλίψη.

Πριν από ένα μήνα η μάνα μου έκανε κι άλλο χειρουργείο που πάλι φοβηθήκαμε για το χειρότερο. Τελικά όλα καλά αλλά λέω ότι όλα πάνε καλά και γιατί εγώ είμαι χάλια και νιώθω ότι δεν υπάρχει κάποιο νόημα στη ζωή. Επιπλέον, δεν δουλεύω εδώ και 1 χρόνο, είμαι 21 και σίγουρα αυτό δεν βοηθάει. Πιστεύετε ότι έχω μετατραυματικό στρες ή κατάθλιψη;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής:

Αγαπητή Αναγνώστρια,

Αρχικά θα ήθελα να σου ξεκαθαρίσω πως δεν είναι δυνατόν να γίνει η οποιαδήποτε κλινική διάγνωση μέσα από την παραπάνω σύντομη περιγραφή σου για τα όσα βιώνεις το τελευταίο διάστημα. Με βάση όμως τα όσα αναφέρεις, το μόνο σίγουρο είναι πως βιώνεις έντονο άγχος.

Το άγχος προκαλείται όταν ένας άνθρωπος αντιμετωπίζει καθημερινά παραπάνω πιέσεις από αυτές που μπορεί να ελέγξει αποτελεσματικά. Το πώς βιώνει ο κάθε άνθρωπος το άγχος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, δείχνοντας περισσότερες ή λιγότερες αντοχές. Όταν το άγχος λειτουργεί εποικοδομητικά, μπορεί να δράσει σαν κινητήρια δύναμη για αυτόν. Όταν όμως ο άνθρωπος φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να το ελέγξει, βρίσκεται σε μια διαρκή εγρήγορση και ανησυχία, χωρίς να μπορεί να ηρεμήσει ούτε λεπτό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, από κινητήρια δύναμη και ερέθισμα για καλύτερη απόδοση του ατόμου, να λειτουργεί αρνητικά στη ζωή, στη δουλειά, στις σχέσεις και στην υγεία του.

Προκειμένου λοιπόν να νιώσεις καλύτερα και να διαχειριστείς την κατάσταση με την ασθένειας της μητέρας σου, η πιο αποτελεσματική λύση είναι η ανεύρεση και αντιμετώπιση της πηγής του άγχους σου. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, γιατί το αίτιο του άγχους μπορεί να μην είναι συνειδητό. Σαν πρώτο βήμα θα πρότεινα να κάνεις μια καταγραφή του τι πιστεύεις ότι θα μπορούσε να σε στρεσάρει, προσπαθώντας να είσαι όσο πιο ειλικρινής μπορείς με τον εαυτό σου:

Α) Για ποιο πράγμα ανησυχείς περισσότερο;

Β) Υπάρχει κάτι διαρκώς στο μυαλό σου;

Γ) Υπάρχει κάτι που φοβάσαι ότι θα συμβεί;

Δ) Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που σε θλίβει ή καταθλίβει;

Στη συνέχεια κράτησε ένα ημερολόγιο των βιωμάτων ή σκέψεων που φαίνεται να σχετίζονται με το άγχος σου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι σκέψεις σου επιτείνουν το άγχος; Στη συνέχεια, επίλεξε κάποιον που εμπιστεύεσαι (φίλο, οικογενειακό μέλος, γείτονα, πνευματικό), προκειμένου να εκφραστείς και να σε ακούσει με προσοχή. Συχνά, απλά το να μιλήσουμε σε έναν φίλο ή αγαπημένο πρόσωπο είναι ότι χρειάζεται για να απαλλαγούμε  από το άγχος. Στις περισσότερες κοινότητες, υπάρχουν επίσης ομάδες υποστήριξης και γραμμές βοήθειας. Σύμβουλοι ψυχικής υγείας, ψυχολόγοι και ψυχίατροι μπορούν πολύ αποτελεσματικά να σε βοηθήσουν να μειώσεις το άγχος σου μέσω θεραπείας ή φαρμάκων.

Νίκου Ιωάννης
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

Σχετικά άρθρα