Οξεία και χρόνια πυελονεφρίτιδα: Ποια είναι τα ανησυχητικά συμπτώματα

Η πυελονεφρίτιδα είναι μολυσματική νεφροπάθεια που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες ηλικίας 15 έως 65 ετών – οι άνδρες και τα παιδιά μπορεί να εμπλέκονται σπανιότερα.

Τις περισσότερες φορές, αυτή η ασθένεια εμφανίζεται ως αποτέλεσμα μιας λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος που δεν αντιμετωπίστηκε επαρκώς – για παράδειγμα, οξεία κυστίτιδα.

Το βακτήριο (Escherichia coli υπεύθυνο στο 75% έως 90% των περιπτώσεων) ανεβαίνει σταδιακά από την ουροδόχο κύστη σε έναν από τους δύο νεφρούς μέσω του αντίστοιχου ουρητήρα. Αυτό είναι το κανάλι που οδηγεί τα ούρα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πυελονεφρίτιδα αποτελεί επείγουσα κατάσταση: Τέτοιες είναι, για παράδειγμα, οι περιπτώσεις νεφρικής ανεπάρκειας, διαβήτη ή HIV.

Όταν εμφανίζεται σε έγκυο γυναίκα, απαιτείται νοσηλεία. Κι αυτό γιατί υπάρχει ο κίνδυνος πρόωρης χορήγησης ή μετάδοσης μικροβίων στο παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πυελονεφρίτιδας;

Τις περισσότερες φορές, η πυελονεφρίτιδα ξεκινά με συμπτώματα της μόλυνσης του ουροποιητικού συστήματος: κάψιμο κατά την διάρκεια της ούρησης, πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα, έκκληση και συχνή ούρηση, ταραγμένα ούρα, δύσοσμα ή / και κοκκινωπά.

Επιπλέον, η ασθένεια χαρακτηρίζεται και από πιο συγκεκριμένα συμπτώματα:

  • υψηλό πυρετό (περίπου 39 – 40 ° C) με ρίγη και εφίδρωση
  • πόνο χαμηλά στην πλάτη της (ιδιαίτερα όταν οι τελευταίες πλευρές ενώνουν την σπονδυλική στήλη) που μπορεί να ακτινοβολήσει στην περιοχή των γεννητικών οργάνων
  • πεπτικές διαταραχές (ναυτία, έμετος, διάρροια, φούσκωμα)

Ποια η θεραπεία της πυελονεφρίτιδας;

Μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στο γιατρό.

Η διάγνωση βασίζεται πρώτα στις κλινικές ενδείξεις που αναφέρονται παραπάνω και στη συνέχεια σε μια εξέταση ούρων.

Σε περίπτωση απλής πυελονεφρίτιδας (δηλαδή σε γυναίκα κάτω των 60 ετών, που δεν είναι έγκυος, δεν έχει πρόσφατο ιστορικό μόλυνσης του ουροποιητικού συστήματος, και σχετικές παθολογίες), η θεραπεία με αντιβιοτική θεραπεία συνταγογραφείται για 10 έως 15 ημέρες.

Σε περίπτωση σύνθετης πυελονεφρίτιδας (σε παιδιά κάτω των 18 μηνών, σε άνδρες ή έγκυες γυναίκες), η διάρκεια της θεραπείας είναι συνήθως 21 ημέρες με νοσηλεία στην ουρολογία.

Πηγή: femmeactuelle.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Ουρολοίμωξη ή μόλυνση στα νεφρά; Πώς θα τα ξεχωρίσεις

Πυελονεφρίτιδα: Λοιμώξεις στο ανώτερο ουροποιητικό

Σχετικά άρθρα