Η καθαρίστρια που καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης επειδή… δεν τελείωσε το σχολείο- Τα παιδικά χρόνια στο ορφανοτροφείο, ο σύζυγος με 67% αναπηρία και ο αγώνας για την επιβίωση

Οι φυλακές έχουν φτιαχτεί για τους εγκληματίες… Μία από αυτούς θεωρήθηκε η καθαρίστρια που καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση από το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας. Το έγκλημά της; Έφτασε μόνο μέχρι την Ε’ Δημοτικού ενώ το χαρτί που είχε προσκομίσει για τον διορισμό της έγραφε ΣΤ’. Οι δυσκολίες που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση φάνηκαν αδιάφορες στα όργανα της δικαιοσύνης τα οποία θεώρησαν την πράξη της καταδικαστέα και μάλιστα με 10 χρόνια κάθειρξη.

Η προσωπική ιστορία αυτής της γυναίκας θα συγκλόνιζε τον καθένα. Ωστόσο το δικαστήριο εξάντλησε την αυστηρότητά του πάνω στην εν λόγω καθαρίστρια που βρέθηκε ξαφνικά στις φυλακές της Θήβας. Καταδικάστηκε για «απάτη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια».

Οι δυσκολίες ξεκίνησαν από τα παιδικά της χρόνια

Οι δυσκολίες δεν ήταν κάτι ξένο για την καθαρίστρια που δούλευε στον Βόλο και μάλιστα αναγκάστηκε να τις αντιμετωπίσει σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννήθηκε σε μία πολύτεκνη οικογένεια αλλά λόγω των δυσκολιών που αντιμετώπιζαν μεγάλωσε στο Χατζηκυριάκειο οργανοτροφείο. Φυσικά τα βάσανά της δεν τελείωσαν εκεί. Αυτή ήταν μόνο η αρχή.

Μπορεί να μην κατάφερε να πάρει απολυτήριο δημοτικού ωστόσο έφτασε μέχρι την Ε’ Δημοτικού. Όταν έγινε προκήρυξη το 1996 για καθαρίστριες παιδικού σταθμού από το υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εκείνη θεώρησε ότι δεν υπήρχε άλλη λύση για να καταφέρει να συντηρήσει την οικογένειά της… Αλλάζοντας το πιστοποιητικό που πήρε από Δημοτικό Σχολείο που φοίτησε κατάφερε να αποκτήσει τα τυπικά προσόντα που απαιτούνταν για τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό.

Γνωρίζοντας τις δυσκολίες που ζούσε δεν είναι δύσκολο να την δικαιολογήσει κάποιος. Ο άντρας της είχε 67% αναπηρία. Το βάρος της συντήρησης του ίδιου αλλά και των παιδιών του έπεφτε πάνω της. Μάλιστα ο συνήγορός της αποκάλυψε ότι ο σύζυγός της ήταν τοξικομανής. Αυτά τα στοιχεί όμως δεν ήταν αρκετά για να συγκινήσουν το δικαστήριο.

sfouggaristra

Προ διετίας καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση με αναστολή

Η υπόθεση είχε απασχολήσει προ διετίας, όταν σε πρώτο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η 53χρονη είχε καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξης για πλαστογραφία και απάτη, με την αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση να τη διατηρεί εκτός φυλακής.

Η απολογία της και η δεύτερη ευκαιρία που ζήτησε…

Η ίδια δεν θέλησε να κρυφτεί και να αποφύγει την ευθύνη της. Μίλησε ειλικρινά στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της απολογίας της. «Ήμουν σε απελπιστική κατάσταση. Δεν γνώριζα πως αυτό που έκανα ήταν τόσο επιβαρυντικό. Εγώ το έκανα το παραδέχομαι όμως δεν μπορώ να το πάρω πίσω» είπε απολογητικά. Στη συνέχεια παρέθεσε τα οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα που αντιμετώπιζε εκείνη την περίοδο. Ο διορισμός για εκείνη αποτελούσε μία λύση σε όλα αυτά που βίωνε. Η απολογία της κατέληξε ζητώντας από το δικαστήριο «μια δεύτερη ευκαιρία»… η οποία όμως δεν δόθηκε.

Κατά τη δίκη της σε δεύτερο βαθμό, το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας την απάλλαξε από την κατηγορία της πλαστογραφίας αλλά έκρινε ότι το Δημόσιο εξαπατήθηκε και προκλήθηκε «μεγάλη ζημιά», καθώς κατέβαλλε στη γυναίκα μεικτές αποδοχές δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Έτσι, η καθαρίστρια καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση.

katathlipsi-gunaika

Σε κακή ψυχολογική κατάσταση ύστερα από τη μεταφορά της στις φυλακές

Ο συνήγορός της μιλώντας στο CNN Greece μίλησε για την ψυχολογία της η οποία είναι σε κακή κατάσταση.

«Είχε ανάγκη αυτή τη δουλειά γιατί ο άνδρας της ήταν τοξικομανής, είχε δύο παιδιά και με αυτά τα χρήματα συντηρούσε την οικογένειά της και κυρίως τα παιδιά της» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σινέλης. Όπως τόνισε: «Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι εδώ πρόκειται για μια καθαρίστρια. Δεν είναι κάποιος γιατρός που κατέθεσε ένα πλαστό πτυχίο ή κάποιος μηχανικός. Υπήρχε το τυπικό στοιχείο της Ε’ δημοτικού. Είτε Ε΄ είχε τελειώσει είτε ΣΤ’, η παροχή της υπηρεσίας ήταν η ίδια. Δεν άλλαζε σε κάτι, δεν είχε καμία διαφοροποίηση».

Όπως περιέγραψε ο συνήγορος η καθαρίστρια: «Είναι σε τραγική κατάσταση. Δεν είχε οποιαδήποτε εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη μέχρι σήμερα και ξαφνικά βρέθηκε στη φυλακή».

Πρωταγωνίστρια και αγωνίστρια της ζωής…

Η πρόεδρος των Εργαζομένων ΟΤΑ της Μαγνησίας, Εύη Καρυδάκη, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90.1» για την καθαρίστρια.

«Η γυναίκα αυτή από την ώρα που γεννήθηκε βασανίζεται διότι είναι παιδί πολύτεκνης οικογένειας που μεγάλωσε στο Χατζηκυριάκειο ορφανοτροφείο. Είναι πρωταγωνίστρια της ζωής, αγωνίστρια και όταν ήρθε η ώρα να γίνουν αυτές οι προσλήψεις το Ε το έκανε ΣΤ. Δεν είναι πλαστογράφηση αυτό, είναι παραποίηση για αυτό και έπεσε η ποινή από τα 15 χρόνια στα 10» είπε χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση για την καθαρίστρια που τιμωρήθηκε με δεκαετή κάθειρξη, επειδή πλαστογράφησε το «πτυχίο» της Ε΄ Δημοτικού για να μπορέσει να βρει δουλειά, εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ,

Όπως σημειώνεται σε αυτή: «Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας εξάντλησε την αυστηρότητά του απέναντι σε μια φτωχή εργαζόμενη καθαρίστρια. Η απόφαση αυτή προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη. Από τα παραπάνω προκύπτει η αναγκαιότητα της επανεξέτασης και του εξορθολογισμού του σχετικού νομικού πλαισίου».

Κατακραυγή της δικαιοσύνης από τους συναδέλφους της

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας αναφέρει ότι η 53χρονη καθαρίστρια έχει παιδιά και σύζυγο με αναπηρία σε ποσοστό 67%.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει: «Γυναίκα με παιδιά και σύζυγο με αναπηρία 67%, πραγματική πρωταγωνίστρια της ζωής, δόθηκε βορά στους σφουγγοκωλάριους ενός συστήματος. Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ΄ το τραπέζι, καταδικάζουν το δικαίωμα στη δουλειά! Αυτοί που μας παίρνουν τα βιβλία, μας κατηγορούν που δεν μπορέσαμε να τελειώσουμε ούτε το Δημοτικό γιατί έπρεπε να τραφεί η φαμελιά. Έστω και μια μέρα φυλάκιση σημαίνει φυσική και οικονομική εξόντωση της ίδιας και της οικογένειάς της».

Σε δική του ανακοίνωση το Σωματείο Καθαριστριών Νομού Μαγνησίας αναφέρει:

«Δεν είναι έγκλημα να εργάζεται κάποιος για να ζήσει. Η αστική δικαιοσύνη, αφού εξάντλησε όλη την αυστηρότητά της σε μια φτωχή εργαζόμενη, καταδίκασε μια γυναίκα που αγωνιζόταν να ζήσει την οικογένειά της σε 10 χρόνια φυλακή. Επί μια 20ετία προσέφερε συνειδητά τις υπηρεσίες σε παιδικό σταθμό του Δήμου Βόλου, προσέφερε εργασία και πληρωνόταν γι’ αυτή. Δεν έκλεψε! Δεν καταχράστηκε τα δημόσια χρήματα! Τα δούλεψε! Ζητάμε να αποφυλακιστεί άμεσα η συνάδελφός μας γιατί δεν είναι έγκλημα να εργάζεται κάποιος για να ζήσει και μάλιστα όταν αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες».

fylakh-2

Θα καταφέρει να κάνει Χριστούγεννα με τους δικούς της;

Η υπόθεση της Βολιώτισσας καθαρίστριας αναμένεται να εξεταστεί από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, τον Άρειο Πάγο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του kosmoslarissa.gr κατατέθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο, αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας με την οποία καταδικάστηκε 53χρονη γυναίκα προ ημερών, σε ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως σε λίγες ημέρες θα κατατεθεί αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής μέχρι να συζητηθεί στον Άρειο Πάγο η υπόθεση.

Την τύχη της αποφυλάκισής της, αναμένεται να εξετάσει το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας ενδεχομένως πριν τη λήξη του έτους.

Ο συνήγορός της έχει κινήσει όλες τις νομικές διαδικασίες ώστε η καθαρίστρια να καταφέρει να κάνει Χριστούγεννα με την οικογένειά της… Μένει να δούμε αν η δικαιοσύνη θα την αφήσει.

Σχετικά άρθρα