Βρέφος με δύσπνοια: Πού οφείλεται και τι πρέπει να κάνεις

Ο όρος «δύσπνοια» υποδηλώνει δυσκολία στην αναπνοή. Είναι ένα σύμπτωμα, ακριβώς όπως ο βήχας ή ο πυρετός για παράδειγμα, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι μια ασθένεια από μόνη της.

Η δύσπνοια είναι η ένδειξη μιας δυσλειτουργίας στη μεταφορά οξυγόνου από το στόμα στο αναπνευστικό σύστημα. Όταν εμφανίζεται σε ένα μωρό, οι νέοι γονείς τείνουν να πανικοβάλλονται γρήγορα. Είναι αλήθεια ότι ένα μικρό παιδί που έχει δυσκολία στην αναπνοή κανονικά είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση που προκαλεί άγχος.

Το σίγουρο, όμως, είνι ότι οι αιτίες της δύσπνοιας στα μωρά είναι πολλαπλές και δεν είναι απαραιτήτως πάντα σοβαρές.

Ωστόσο, σε περίπτωση αμφιβολίας συνιστάται πάντοτε να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Βρογχιολίτιδα και το άσθμα οι πιθανές αιτίες

Αν το παιδί σας έχει βήχα και συριγμό όταν εισπνέεται ή εκπνέει, είναι πιθανό να έχει άσθμα ή βρογχιολίτιδα (μια κοινή κατάσταση στα βρέφη). Στην τελευταία περίπτωση, ένας μέτριος πυρετός και τα γνωστά συμπτώματα κρύου σχετίζονται με αυτό: ρινική καταρροή, φτάρνισμα.

Σε κάθε περίπτωση, η δύσπνοια στο μωρό δεν πρέπει να παραμεληθεί, οπότε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

Δύσπνοια από την κατάποση ξένου αντικειμένου

Τα μικρά παιδιά έχουν τη δυσάρεστη συνήθεια να φέρουν όλα τα πράγματα που βρίσκουν στο στόμα τους. Πρόκειται για ένα αντανακλαστικό αρκετά φυσιολογικό στην ανάπτυξη της γεύσης και της αισθητικής τους αφύπνισης.

Ωστόσο, η κατάποση μικρών ξένων σωμάτων μπορεί να αποτελέσει πραγματικό κίνδυνο για την υγεία του μωρού, συμπεριλαμβανομένης της παρεμπόδισης των ανώτερων αεραγωγών του τελευταίου.

Εάν το παιδί σας βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και δεν είστε σε θέση να αφαιρέσετε γρήγορα το ξένο σώμα, καλέστε άμεσα τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Πότε να επισκεφθείτε τον παιδίατρο;

Μια δυσκολία αναπνοής σε ένα μικρό παιδί δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάται, διότι μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

Συνεπώς, συνιστάται να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο, μόλις αντιληφθείτε ότι το μωρό σας έχει τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • συριγμό και επιταχυνόμενη αναπνοή
  • δύσπνοια με πυρετό
  • θορυβώδη αναπνοή παρά το προσεκτικό πλύσιμο της ρινικής κοιλότητας με φυσιολογικό ορό
  • σε κάθε περίπτωση, εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για την υγεία του μωρού σας

Επιπλέον, ακόμα και αν αυτές οι καταστάσεις είναι πολύ σπάνιες, επικοινωνήστε με τα επείγοντα περιστατικά, εάν παρατηρήσετε παρατεταμένη αναπνευστική ανακοπή και το παιδί είναι κυανό. Το ίδιο ισύει εφόσον η αναπνοή του είναι αργή και αδύναμη.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

 

 

Σχετικά άρθρα